Adam Lacek
6. října 2017 • 15:19

Frk zazářil na narozeniny. Dám si pivo, řekl po prvním gólu v NHL

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dočkal se. Český útočník Martin Frk pět let trpělivě vyčkával na šanci v organizaci Detroitu. První start v dresu Red Wings si odbyl až v noci ze čtvrtka na pátek, přesně v den svých 24. narozenin. A hned se blýskl. Při výhře 4:2 nad Minnesotou bral dva premiérové body za gól a asistenci. „Dám si pivo s přítelkyní a psem, než se zítra vrátím do práce,“ popisoval oslavu šťastný střelec.



Po dlouhých pěti letech od draftu, kdy nedostal v Detroitu čuchnout a NHL ochutnal jen na dva zápasy při krátkém pobytu v Carolině, naskočil Frk hned na pravém křídle druhého útoku vedle mladíků Dylana Larkina a Anthonyho Manthy. „Šel jsem si zápas užít,“ říkal rodák z Pelhřimova pro NHL.com.

Sice na ledě strávil jen deset minut a 38 vteřin, i tak se dostal do zajímavých situací. Jako když ho trenér Blashill poslal za bezbrankového stavu na přesilovku pěti proti třem s Henrikem Zetterbergem, Tomášem Tatarem, Manthou a Mikem Greenem.

I díky českému střelci se Red Wings povedlo velkou příležitost využít. Po Frkově ráně se z dorážky prosadil Mantha, jenž se tak stal prvním střelcem v nové Little Caesars aréně, kam se Detroit přestěhoval po dlouhých letech ve slavné Joe Louis aréně. „Byl to úžasný pocit. Celý den jsem přemýšlel nad tím, jak by bylo výjimečné vstřelit první gól v této budově. A pak se to stalo,“ žasl.

VIDEO: Frkův první bod v NHL, jeho střelu dorazil Mantha


Dvojnásobnou přesilovku využil Detroit stoprocentně. Pouhých 33 vteřin po Manthově gólu se v pokračující výhodě prosadil i Dylan Larkin. Frk byl znovu na ledě, asistenci si tentokrát nepřipsal. „Rozhodně ty góly daly klukům, co chodí na přesilovky velkou sebedůvěru. Pomohly týmu vyhrát,“ připsal 24letý Čech výrazný podíl na výhře právě početním výhodám.

Frkův význam při přesilové hře hodnotil po zápase i hlavní kouč Jeff Blashill. „Víme, že když Marty střílí na branku, že musíme být před ní, abychom měli dorážky,“ řekl po zápase. Odchovanec Karlových Varů je pověstný svou tvrdou střelou, podle mnohých jednou z nejtvrdších na světě. V přesilových hrách odehrál dvě minuty a 45 vteřin.

Nejvýraznější Frkův moment přišel v 51. minutě, kdy si na úrovni kruhů pro vhazování počkal na přihrávku od Manthy a skrytou střelou po ledě mezi betony překvapil brankáře Devana Dubnyka. „Dva přesilovkové góly byly samozřejmě důležitou částí zápasu, inkasovali jsme ve třech proti pěti. Pak dvakrát dobře vystřelili a dali další dva góly,“ řekl po zápase zklamaný brankář Minnesoty.

Pro Frka to byla první trefa v NHL. A ještě na své narozeniny.

VIDEO: Výhru 4:2 pečetil Frk svým premiérovým gólem v NHL


Góly

Domácí: 34:40. Mantha, 35:03. D. Larkin, 47:07. Zetterberg, 50:39. Frk

Hosté: 42:00. Eriksson Ek, 42:48. Stewart

Sestavy

Domácí: Howard (Mrázek) – Daley, DeKeyser, Green, Ericsson, Jensen, Ouellet – Nyquist, Zetterberg (C), Tatar – Frk, D. Larkin, Mantha – Helm, Nielsen, Abdelkader – Glendening, Sheahan, Booth.

Hosté: Dubnyk (Stalock) – Dumba, Suter, Spurgeon, Brodin, Reilly, Quincey – Coyle, E. Staal, Niederreiter – Mikael Granlund, M. Koivu (C), Zucker – Stewart, Eriksson Ek, M. Foligno – Ennis, Cullen, Winnik.

Rozhodčí

Dwyer, Pochmara – Heyer, Nagy

Stadion

Little Caesars Arena, Detroit

Návštěva

19 515 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud