23. října 2017 • 16:00

Je zdravý a vládne! Stamkos se vrátil po 11 měsících a je nejlepší v NHL

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před uplynulým ročníkem byli hokejisté Tampy Bay považování za favorita na Stanley Cup. Místo toho klub po dvou veleúspěšných sezonách ani nepostoupil do play off. Hlavním důvodem bylo to, že v polovině listopadu přišel na zbytek ročníku o Stevena Stamkose, kapitána a klíčového muže týmu. Do sezony 2017/18 už se Kanaďan vrátil. Jak? Lightning jsou na čele ligy, on první v kanadském bodování soutěže.



Devět utkání letos odehráli Lightning a jen z jediného si neodnesli ani bod. Stamkos ale bodoval ve všech a jen ve dvou případech zaznamenal jediný bodík. Celkem už jich má osmnáct a jeho průměr tedy činí rovnou dva body na jedno utkání. Naposledy proti Pittsburghu přidal pro jistotu rovnou čtyři. S patnácti asistencemi nemá v NHL konkurenci.

„Kdykoliv budete mimo hru tak dlouho, jako jsem byl já, bude potřeba nějaký čas, než se dostanete zase do herního tempa," vysvětloval před startem sezony v rozhovoru pro CBC.

To vše se dalo pochopit. Sedmadvacetiletý Stamkos má sice za sebou téměř 600 utkání v NHL, ale pět zameškaných měsíců ze sezony 2016/17 a téměř roční pauza od hokeje musí být znát i na těle absolutního profesionála. „Protože když si člověk něčím takovým projde, bude chvíli trvat, než se na ledě zase začně cítit dobře. Já jen doufám, že se mi to povede brzy," řekl.

Kanadské bodování:

1. Stamkos (Tampa Bay) - 18 bodů (3+15)
2. Kučerov (Tampa Bay) - 16 bodů (10+6)
3. Schwartz (St. Louis) - 13 bodů (6+7)
4. Matthews (Toronto) - 12 bodů (7+5)
5. Bäckström (Washington) - 12 bodů (3+9)

Těžko říct, jestli tím brzy myslel skutečně takhle brzy. Liga za sebou nemá ani dva týdny a jednička draftu z roku 2008 válí v útoku s nelítostným kanonýrem Nikitou Kučerovem, který pro změnu ovládá ligovou tabulku střelců. Tihle dva se v tuto chvíli nedají zastavit a jsou velkým důvodem toho, proč je Tampa druhým nejlépe skórujícím mužstvem soutěže a proč ročník odstartovala tak dobře, jako v nejúspěšnější sezoně 2003/04. Tehdy mimo jiné brala i Stanley Cup.

Tomu by se asi Stamkos nebránil, výkony předvádí stejné, jako před zraněním. „Steven se vrátil jako ten Steven, kterého známe. Hraje skvěle, klape mu to na přesilovkách... Je úplně jedno, jakou měl pauzu, pořád je ohromný, a to z něj dělá tak výjimečného hráče," chválil další veterán v týmu Ryan Callahan.

Výtečný vstup Stamkose do sezony je ale také výsledkem kvalitních výkonů celé jeho formace s Kučerovem a dalším Rusem Vladislavem Namestnikovem. Celkem tihle čtyři už nasbírali 44 bodů, mozek celého útoku je ale dvojnásobný vítěz Maurice Richard Trophy.

„Můžete vidět, jak je stále silnější a sebevědomější. Jakmile přičichne ke střílení gólů, dokáže se dostat do ještě lepší formy," varoval okolí trenér Jon Cooper.

A důkaz, že to jde? V ročníku 2010/11 odstartoval Stamkos dokonce 19ti body v prvních devíti zápasech, takže pozor na něj!

Radim Vrbata se snaží prosmýknout kolem Stevena Stamkose
Radim Vrbata se snaží prosmýknout kolem Stevena Stamkose

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud