Jan Barák
13. července 2018 • 11:37

Šipačov pouští "bomby" na Vegas: Jako strašný sen! Zůstal mu jen puk

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná jediný, kdo si z "pohádky" o Vegas, která skončila až ve finále Stanley Cupu na hokejkách Washingtonu Capitals, nekecnul na zadek, je Vadim Šipačov. Ruský forvard a před startem sezony zamýšlený první a nejlépe placený centr Golden Knights za mořem tvrdě narazil - za novou organizaci NHL odehrál jen 32 minut ve třech utkáních a raději se uklidil do Petrohradu KHL. V obsáhlém rozhovoru pro ruský Sport Express, který hojně sdílely i americké sportovní servery, si pustil pusu na špacír a na největším městě státu Nevada nenechal nit suchou.



"Ve Vegas je strašně těžké žít, bylo to jako strašný sen. Můžeš tam vyrazit na týden a užít si hodně zábavy, ale je nemožné tam pobývat delší čas. Pronajali jsme si s rodinou dům na dle mého soudu dobré adrese, ale nic tam nebylo. A tak je to tam všude. Vyšel jsem na ulici a byla úplně prázdná, žádní lidé, jako by tam nikdo jiný nežil," stěžoval si Šipačov, který se upsal Vegas v květnu na dva roky za devět milionů dolarů (197 milionů korun).

Třicetiletý centr se však v týmu vůbec neuplatnil, odmítl hrát na farmě a nesouhlasil ani s výměnou do jiného klubu. Problémem byla kromě výkonnosti i jazyková bariéra - Šipačov ani jeho manželka nehovoří anglicky. Renomé měl přitom 185 centimetrů vysoký forvard úžasné, minulou sezonu dokončil jako třetí nejproduktivnější hráč KHL s 76 body (26+50 v 50 utkáních) a slavil s Petrohradem podruhé Gagarinův pohár.

"Když mě vedení Golden Knights poslalo na farmu, nevěřil jsem. Nešel jsem za oceán, abych hrál AHL. Ano, s trenéry jsme si o mé situaci povídali neustále, ale znáte to, pořád jsem slyšel jen: Vadime, jsme se vším spokojení, zlepšuješ se každý trénink, všechno je skvělé. A pak mi řekli, bylo to v den, kdy se vrátil uzdravený Jonathan Marchessault, že o mě v prvním týmu nestojí! Že můžu jít, kam se mi chce. V Rusku se mnou přitom hráli vždycky narovinu, člověk tak mohl na věcech, co vedení vadily, pracovat," lamentoval Šipačov.

„Někdy to prostě nefunguje. Nechtěl být vytrejdován do jiného klubu NHL, chtěl se vrátit domů,“ vysvětloval tehdy celou kauzu pro NHL.com generální manažer George McPhee. „Potřeboval hrát, ale každý v týmu byl lepší než on. Proto jsme chtěli, ať se rozehraje na farmě. To se však nestalo.“

Pro jiné hráče můžou být mé problémy nedůležité

Šipačov se v rozhovoru pro Sport Express následně vrátil k městu Vegas jako takovému. "Jednou jsem vzal děti do vodního světa v centru a museli jsme projít kasinem. Musel jsem jim okamžitě rukama zacpat nos, aby nevdechovali ten příšerný smrad z cigaret a doutníků, které jsou ke hře povoleny.“

„ Ano, samozřejmě, je tam vyhlášený Strip (hlavní třída ve městě o délce sedmi kilometrů, kolem které jsou světově známá kasina a hotely, pozn.red.), když tam zrovna nejsou tisíce turistů, dá se projít tam a zpátky. Jenže hazard mě nezajímá a nic jiného tam není," přisadil si Šipačov a zmínil i otřesný říjnový atentát, kdy střelec Stephen Paddock ze svého v hotelu Mandalay Bay zabil 58 lidí.

"Byla to odporná událost. Ale jen jeden z mnoha faktorů, proč jsem Vegas neměl rád."

Návrat rodák z Čerepovce do Petrohradu k jeho smůle zlatě necinknul, obhájci titulu vypadli s CSKA ve finále Západní konference 2:4 na střetnutí. Pro ročník 2018/19 se Šipačov upsal Dynamu Moskva.

"Nelituju toho, že jsem to Vegas zabalil, bylo to dobré rozhodnutí. Samozřejmě jsem z toho smutný, jak to celé dopadlo, šel jsem za moře s jiným očekáváním. Z Vegas jsem si přinesl pouze puk za první gól. Negativní zkušenost mi ale otevřela oči, poznal jsem, jak dobré časy jsem v Petrohradě prožíval," řekl Šipačov, který ve zbytku základní části stihl 25 bodů ve 22 duelech a v bojích o Gagarinův pohár přidal dalších 11.

A jakou radu má mistr světa z roku 2014 a medailista z následných tří šampionátů pro svého bývalého spoluhráče z lajny ve SKA Nikitu Guseva, který je "prospectem" Golden Knights?

"Poslouchej, každému hráči, který touží zahrát si NHL, může jen říci: jdi, vyzkoušej si to sám! Můj příklad nemusí být určující, já si tam nedokázal zvyknout na každodenní proces a některé situace. Je ale možné, že někdo jiný by tam byl šťastný a mé problémy shledal jako nedůležité."

VIDEO: Podívejte se na první a zatím poslední gól Šipačova v NHL

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud