Martin Tomaides
19. července 2018 • 04:40

O alkoholu i ztrátě půlky týmu. Kanaďan opouští Slovan, zkusí NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to informace, kterou jste pravděpodobně minulý týden ani nezaznamenali. Po jednom roce ve Slovanu Bratislava se do NHL vrací kanadský obránce Simon Després. Ten už od svého vstupu do zámořské ligy začal psát hodně zajímavý příběh plný talentu, naděje, očekávání a peněz, ale také plný alkoholu a duševního a fyzického trápení. Novou šanci dostane v Montrealu. V kanadském Lavalu, kde teď trénuje, se rozpovídal mimo jiné o tom, co zažil v KHL.



Být v NHL zvolen v prvním kole draftu není jistotou angažmá v nejlepší lize světa, ale tento status přece jen hráči zaručuje určitou výjimečnost. Despres byl v roce 2009 vybrán na třicátém místě aktuálním vítězem Stanley Cupu z Pittsburghu.

Do sestavy nadupaného týmu postaveného kolem Sidney Crosbyho, Jevgenije Malkina a Marca-Andre Fleurhyo se pomalu začal zapracovávat v ročníku 2011/12. Metrákový bek byl spolehlivý, urostlý a neústupný, ale Pens pro něj stále nedokázali najít pevné místo na soupisce, a tak ho v březnu 2015 vyměnili do Anaheimu.

Už tehdy ale bojoval sám se sebou a démonem zvaným alkohol. „Býval jsem dlouho vzhůru, hodně jsem pil... Ale tohle nikdy nemůže skončit dobře," řekl před dvěma lety pro TVA Sports. Ještě víc si pak rodák z Lavalu přihnul, když začal mít potíže s otřesy mozku. Větší polovinu sezony 2015/16 už musel vynechat, štěstí pro něj, že už v říjnu zvládl s klubem podepsat pětiletý kontrakt na 18,5 milionu dolarů!

Ten vstoupil v platnost v dalším ročníku, ale z něj odehrál Després jediný zápas. A to proto, že 16. října ho nešťastným hitem do hlavy vyřadil Ty Barrie z Colorada a bylo hotovo. Nikdo asi nečekal, že to bylo jeho poslední utkání v barvách Ducks, ale bylo to tak. Kalifornský klub totiž obránce vykoupil po jediném zápase z luxusní pětileté smlouvy. Proto mu každý rok až do roku 2025 bude vyplácet 662 500 dolarů...

VIDEO: Takhle Barrie trefil Desprése do hlavy

Després se po vynechaném roce rozhodl vydat do Evropy a využil nabídky Slovanu Bratislava. Na nový domov si rychle zvykl a byl spokojený, líbila se mu tamní kultura i život. Horší to bylo s platovými podmínkami. „Kolem Vánoc jsme ztratili půlku týmu, protože jsme přestali dostávat zaplaceno," vysvětloval pro La Presse.

Výrazné oslabení Slovanu se samozřejmě podepsalo na výsledcích klubu, a také na statistkách všech hráčů. Závěr sezony dohrával Després v obraně s mladíky, kteří by měli dle jeho slov problém i v kanadské juniorské QMJHL.

„Fanoušci ho celkem často kritizovali za chyby při hře, jenže ty byly vidět také proto, že byl jedním z mála, který se snažil něco vytvořit. O jeho kvalitách svědčilo například to, že byl dlouho ve hře o letenku na ZOH v Pchjongčchangu a v sezoně odehrál za kanadský národní tým celkem šest zápasů," řekl pro iSport.cz slovenský žurnalista Tomáš Prokop.

Ačkoliv klub tížily výrazné finanční potíže, Després mluví o celé štaci s odstupem času pozitivně. Chválí si, že se naučil na evropském ledě více přemýšlet a nehrál roboticky jak k tomu často svádí styl v zámoří. „Také ukázal velkou odhodlanost, když si hned na začátku sezony zlomil žebro, ale za dva a půl týdne byl zpátky na ledě," chválil Prokop.

Se svým tělem v pouhých šestadvaceti letech pracuje dál. Ví, že další otřes mozku by pro něj mohl být kritický, a tak se rozhodl zahrnout do tréninku různé bojové sporty a také MMA. „Zesílil jsem a jsem víc připravený. Už nechci dostat žádnou další ránu, kterou nebudu čekat," řekl.

Šance na NHL se mu teď znovu otvírá, je sice teprve červenec, ale Montreal už oznámil, že beka pozval do svého záříjového kempu. A když to neklapne, nepohrdne zadák ani smlouvou se záložním týmem, který má v Lavalu.

A tam se Després narodil.

Za Anaheim odehrál Simon Després 49 zápasů základní části
Za Anaheim odehrál Simon Després 49 zápasů základní části

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud