Pavel Bárta
Premium
10. března 2019 • 18:30

Lindsayho příběh: nenávist k Torontu i 400 stehů v obličeji. Bojoval za hráče

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z hráčů mu nebyl nikdo cizí. Snad až na ty, s nimiž se nepopral. Ale mimo led se Ted Lindsay dokázal kurážně postavit za každého. V 50. letech patřil k hvězdám NHL, oporám dynastie Detroitu. Ovšem stejně důležitou roli sehrál i jako hybatel hnutí za ochranu hráčských zájmů. Trofej pro nejužitečnějšího hokejistu podle NHLPA pojmenovali právě po něm. Před týdnem zemřel ve věku 93 let. Odešel v klidu a pokoji. Ale jeho život i kariéra byly plné bojů.



Když v roce 1965 „Terrible Ted“ končil kariéru, odcházel jako nejtrestanější hráč všech dob a taky coby jedna z ikon slavné éry Detroitu, jemuž pomohl ke čtyřem Stanley Cupům. Útok Production Line patřil k nejlepším trojzápřahům v historii NHL. Gordie Howe byl jeho hnací silou, Sid Abel ho kormidloval, Ted Lindsay mu dodával dravost, troufalost a šmrnc.

S Red Wings triumfoval ve Stanley Cupu v letech 1950 a 1952 a jako kapitán ještě v letech 1954 a 1955. V tvrdých časech šestičlenné NHL nastřílel 379 gólů, včetně 57 vítězných. Když v roce 1965 definitivně skončil, jeho 851 bodů bylo nejvíc, kolik v lize kdy nasbíral hráč z levého křídla.

Osmkrát Lindsayho zvolili do prvního all-star týmu. Získal Art Ross Trophy za produktivitu. Stal se prvním hokejistou, jemuž se podařilo v lize v průběhu let ovládnout tabulku střelců (1947/48), nahrávačů (1949/50), nejproduktivnějších hráčů (1949/50) i největších hříšníků (1959/60). Jeho trestní rejstřík čítal dohromady 1808 minut. Tenhle jeho záznam později překonalo přes sedmdesát jiných hráčů. Ale jen šest z nich nasázelo zároveň víc branek než Lindsay.

Úžasný hráč, uměl hokej na všechny způsoby a podle libosti. Šikovný, zručný, rychlý, ale stejně tak pěkně ostrý hoch, houževnatý válečník i parchant. Howe proslul tvrdými lokty, Lindsay hokejkou, kterou si někdy pletl s kosou. Soupeři reagovali často stejným způsobem. V obličeji měl Lindsay přes 400 stehů. Odtud získal i další přezdívku „Scarface“. Zjizvená tvář.

„Napadlo mě, že musím přemoct každého hráče, s nímž se zapletu. Pořád nejsem přesvědčený, že to byla špatná myšlenka,“ znělo jeho krédo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud