Pavel Bárta
20. dubna 2020 • 20:15

Gretzky: Rekord? Chci Ovečkinovi potřást rukou první. Ale třeba odejde...

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší střelec NHL všech dob Wayne Gretzky věří, že Alexander Ovečkin má pořád velkou šanci překonat jeho dlouhodobý rekord. „Great One“ v nejlepší lize světa nasázel během kariéry 894 gólů v 1487 zápasech základní části, jeho záznam se zdál dlouho nedostižný. Ruský útočník to může dokázat. Zatím má na kontě 706 branek v 1152 utkáních.



Zámořská soutěž se v polovině března kvůli pandemii koronaviru zastavila. Není jisté, kdy a v jaké podobě bude sezona pokračovat. Kapitán Washingtonu se momentálně nachází na osmé příčce historické tabulky. V zatím nedohraném ročníku dal v 68 střetnutích 48 gólů. Ještě 188 zásahů potřebuje k tomu, aby dohnal Gretzkyho v čele historické tabulky. „The Great One“ si myslí, že se to Ovečkinovi jednou podaří.

„Sleduju téměř každý zápas, v němž nastoupí. Dává spousty gólů, což je skvělé pro hokej. Moc mu fandím. Pamatuju si, jak jsem překonal rekord Gordie Howea. „Táta mi tehdy řekl: ‚Jednou někdo předstihne zase tebe. Doufám, že si zachováš stejnou úroveň a důstojnost, jako Gordie, když jsi přeskočil jeho.‘ Rád bych byl prvním člověkem, který si s ním potřese rukou, až se mu to povede,“ řekl 59letý Gretzky na chatu „Hockey At Home“. Další z epizod seriálu připoravovaného NHL se zúčastnil i Ovečkin.

Hokejový velikán dokonce natvrdo prohlásil, že nepochybuje, že se ruskému ostřelovači jednou povede jeho rekord zlomit. „Je to v jeho silách, má velkou šanci to zvládnout. Hraje v dobrém týmu s dobrými spoluhráči. A nejdůležitější je, že každý večer dře. Pokud člověk tvrdě maká, může překonat jakýkoli rekord,“ pokračoval legendární útočník, který získal čtyřikrát Stanley Cup, překonal přes šedesát rekordů NHL. Během kariéry působil v Edmontonu, Los Angeles, St. Louis a New York Rangers, kde před 21 lety ukončil kariéru.

Alexandr Ovečkin a Wayne Gretzky mají k sobě blízko, i když se na ledě nikdy nepotkali
Alexandr Ovečkin a Wayne Gretzky mají k sobě blízko, i když se na ledě nikdy nepotkali

V jiném rozhovoru pro agenturu AP Gretzky připustil, že bude záležet taky na tom, jak dlouho 35letý Ovečkin vydrží v NHL. Do konce stávající smlouvy mu zbývá ještě rok. „Třeba si jednoho dne řekne, že se chce vrátit domů a hrát v KHL, kde může pokračovat na nejvyšší úrovni. Tohle se dá těžko předvídat, bude záležet, jak se rozhodne. Ale myslím, že Washington a NHL miluje. Udělá všechno, co bude moci, aby ten rekord dohonil,“ uvedl.

Během chatu seděli oba doma, probírali rozličná témata, Ovečkin vzpomínal na společnou večeři a taky na dárek, který mu Gretzky slíbil před dvěma lety za vítězství ve Stanley Cupu a on ho z něj prý pak dlouho doloval. Bavili se o tom, jak by to vypadalo, kdyby hráli v jednom útoku. „Považuju za obrovskou poctu, že můžu s Waynem mluvit. Máme dobrý vztah, vždycky mě podporoval a já si toho moc vážím,“ prohlásil Ovečkin.

Pokud jde o letitý rekord, sám při každé příležitosti opakuje, že ho nyní nezajímá tolik budoucnost, nýbrž současnost. „Nemyslím teď na to, jestli dám 50 gólů v sezoně, dostihnu Wayna nebo někoho jiného. Nejvíc teď myslím na to, co můžu udělat já a moje rodina, abychom byli v bezpečí,“ řekl Ovečkin.

TOP příběhy NHL: Pohádka St. Louis, Jágrovy body nebo šokující sezona Knights
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud