24. září 2020 • 06:45

Stamkos se vrátil, Palát dal gól. Tampa zničila Dallas a ve finále vede

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Tampy Bay porazili ve třetím finále play off NHL Dallas 5:2 a druhou výhrou po sobě obrátili stav série na 2:1. K triumfu Lightning přispěl gólem a asistencí útočník Ondřej Palát a nahrávkou bek Jan Rutta. Tři body (1+2) zaznamenal švédský obránce Victor Hedman zvolený první hvězdou zápasu. Finále se hraje kvůli pandemii koronaviru v Edmontonu bez diváků.



Za Lightning nastoupil poprvé od 25. února kapitán Steven Stamkos, naopak Stars opět chyběl zraněný útočník Radek Faksa.

Tampa Bay otevřela skóre v šesté minutě. Palát dostal na útočné modré pod tlak beka Mira Heiskanena, který zadovkou nechtěně vyzval Nikitu Kučerova do samostatného úniku. Nejproduktivnější hráč letošních vyřazovacích bojů nabídnutou šancí nepohrdl.

O 85 vteřin později oslavil Stamkos návrat na led gólem. U hrazení se vyhnul Esu Lindellovi, nabruslil si před branku a zavěsil do horního růžku. Druhou asistenci si připsal Rutta.

Stars snížili ve 12. minutě v oslabení. Roope Hintz přihrál od mantinelu zadovkou Jasonu Dickinsovi, který pohotovou ranou z kruhu překonal Andreje Vasilevského.

Floridské mužstvo definitivně rozhodlo o výhře ve druhé části, přestože Stamkos už do konce utkání zůstal pouze na lavičce. Ihned zkraje prostředního dějství si Lightning vzali díky využité přesilovce dvougólový náskok zpět. Anthony Cirelli v pádu přistrčil puk Hedmanovi, jenž se z prostoru mezi kruhy nemýlil a využil přesilovku. Druhá asistence připadla Palátovi.

Hedman se stal třetím obráncem v historii NHL, který v jednom play off překonal hranici 10 tref. Před ním to dokázali pouze Paul Coffey z Edmontonu v roce 1985 (12 branek) a o devět let později Brian Leetch z New Yorku Rangers (11).

V 33. minutě Hedman vyslal Kučerova do přečíslení dvou na jednoho, které vyřešil přihrávkou na zakončujícího Braydena Pointa. Kučerov zaznamenal 23. asistenci v letošním play off, což se naposledy povedlo Leetchovi v roce 1994. Ruský útočník zároveň zaokrouhlil počet bodů na 30. Point se zase 11. gólem osamostatnil v čele nejlepších kanonýrů.

Stejně jako úvod vyšel Tampě Bay i závěr druhé dvacetiminutovky. K odraženému puku před brankovištěm se nejrychleji dostal Palát, jenž bekhendem zvýšil na 5:1. Rodák z Frýdku-Místku skóroval v letošních vyřazovacích bojích podesáté a mezi střelci se dělí o druhou příčku.

Do třetí třetiny místo gólmana Antona Chudobina zasáhl Jake Oettinger. Texaský tým zkorigoval stav ve 47. minutě zásluhou Heiskanena.

Čtvrtý duel je na programu v noci z pátka na sobotu od 2:00 SELČ.

VIDEO: Podívejte se na sestřih třetího finále Stanley Cupu

Góly

Domácí: 11:19. Dickinson, 46:49. Heiskanen

Hosté: 05:33. Kučerov, 06:58. Stamkos, 20:54. Hedman, 32:02. B. Point, 38:55. Palát

Sestavy

Domácí: Chudobin (41. Oettinger) – J. Klingberg (A), Lindell (A), Heiskanen, Oleksiak, Hanley, Sekera – Radulov, Seguin, Ja. Benn (C) – Gurjanov, Pavelski, Janmark – Perry, Hintz, Kiviranta – Caamano, Dickinson, Cogliano.

Hosté: Vasilevskij (McElhinney) – Rutta, Hedman (A), Shattenkirk, McDonagh (A), Černák, Sergačjov – Kučerov, B. Point, Palát – T. Johnson, Cirelli, Killorn – Coleman, Gourde, Goodrow – Stamkos (C), Paquette, Maroon.

Rozhodčí

McCauley, O’Rourke – Cherrey, MacPherson

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Dallas Stars Vše o klubu ZDE

Tampa Bay Lightning Vše o klubu ZDE

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

 

Hokejisté Tampy Bay porazili ve třetím finále play off NHL Dallas 5:2 a druhou výhrou po sobě obrátili stav série na 2:1.
Hokejisté Tampy Bay porazili ve třetím finále play off NHL Dallas 5:2 a druhou výhrou po sobě obrátili stav série na 2:1.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud