14. května 2021 • 06:40

Colorado porazilo Los Angeles a vyhrálo základní část NHL

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Colorada porazili na svém ledě Los Angeles 5:1 a získali potřetí v klubové historii Prezidentský pohár za vítězství v základní části. Avalanche vybojovali tuto trofej i v letech 1997 a 2001, ve druhém případě vybojovali i Stanleyův pohár. Jako nejvýše nasazený tým se střetne v úvodním kole play off se St. Louis, který ve čtvrtečním programu NHL zdolal Minnesotu 7:3.



„Je to příjemný pocit,“ uvedl Mikko Rantanen, nejproduktivnější hráč Colorada v základní části (30+36). „Splnili jsme první cíl, jaký jsme tuto sezonu měli, a to získat výhodu domácího prostředí na celé play off. Každý ví, jaký další úkol je před námi. Chceme projít celým play off až na konec a vyhrát poslední zápas. Věřím naší partě,“ podotkl.

Chicago je posledním vítězem základní části, který následně ovládl i play off. Dokázalo to před osmi lety. Minulou sezonu vypadl Boston už ve druhém kole. „Play off je úplně jiná soutěž. Každý to ví,“ uvedl kouč Colorada Jared Bednar. „To, že jsme vyhráli Prezidentský pohár, neznamená, že budeme každého válcovat. To se nestane. Čeká nás těžká práce. První místo nám může dát terč na záda, musíme se s tím vyrovnat,“ podotkl.

Colorado rozhodlo o vítězství nad Los Angeles gólovou smrští v rozmezí 30. až 39. minuty, během nichž otočilo skóre pěti góly z 0:1. První dvě branky týmu vstřelil Tyson Jost, jenž byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

„Už v první třetině jsme hráli dobře a bylo frustrující, že jsme prohrávali. Člověk sedí v kabině a říká si: 'Co musíme sakra udělat, abychom dali gól?' Pokračovali jsme ale ve své hře a jakmile jsme se prosadili, otevřela se stavidla,“ těšilo Josta, který při zranění jednoho z lídrů týmu Nathana MacKinnona nastupoval v elitní formaci. Colorado nastřílelo v základní části i nejvíce branek (v průměru 3,52 na zápas).

Los Angeles se stalo v letech 2012 a 2014 vítězem soutěže, ale poslední tři sezony se neprobojovalo ani do play off. Kings skončili šestí v Západní divizi a od poslední postupové příčky do play off je dělilo čtrnáct bodů. „Během základní části jsme v jedné chvíli věřili, že budeme týmem, který se protlačí do play off. Potom přišlo špatné období, odklonili jsme se od našeho systému. Musíme si sednout a všechno pořádně vyhodnotit,“ řekl trenér Los Angeles Todd McLellan.

Hráči St. Louis po úvodní třetině prohrávali 0:3, ale ve druhé části otočili stav čtyřmi góly a v posledním dějství si pojistil výhru dalšími třemi trefami. Po dvou brankách se na obratu podíleli David Perron, Brayden Schenn a Jordan Kyrou. Minnesota, jež v prvním kole play off narazí na Vegas, šetřila před boji o Stanleyův pohár pětici klíčových hráčů.

„Některé týmy by stav 0:3 možná položil, ale je ne. Nepřestávali tlačit a my jsme zbývají dvě třetiny nezvládli,“ uznal trenér Minnesoty Dean Evason. „V první třetině jsme očividně postrádali nasazení. Šéf (trenér Craig Berube) přišel o přestávce do kabiny a říkal, že takhle by to nešlo. Vzali jsme si jeho slova k srdci a začali jsme více bojovat,“ vysvětlil Schenn.

V souboji dvou týmů, které si play off nezahrají, zdolalo Calgary na svém ledě Vancouver 4:1. Hosté otevřel po 62 sekundách skóre, ale Flames už v šesté minutě vedli a zbývající dva góly přidali v závěru. Hlavními strůjci výhry domácích byli Matthew Tkachuk a Elias Lindholm, kteří jeden gól vstřelili a další připravili.

St. Louis - Minnesota

Góly

Domácí: 25:16. Sanford, 28:29. B. Schenn, 31:33. Perron, 34:03. B. Schenn, 45:50. Perron, 46:33. Kyrou, 55:29. Kyrou

Hosté: 03:23. Sturm, 04:06. Suter, 16:04. M. Foligno

Sestavy

Domácí: Binnington (Husso) – Faulk (A), Krug, Bortuzzo, Scandella, Mikkola, Santini – Perron (C), R. O'Reilly, Barbašev – Kyrou (A), Bozak, B. Schenn – Hoffman, Thomas, K. Kostin – Sanford, Clifford, Blais.

Hosté: Kähkönen (Talbot) – Dumba, Suter, Cole (A), Soucy, Hunt, Mermis – M. Foligno (A), J. Eriksson Ek, Greenway – Ma. Johansson, Hartman, Parise – Bjugstad (A), V. Rask, Bonino – Sturm, Rau, Johnson.

Rozhodčí

MacDougall, Morton – Marquis, Pancich

Stadion

Enterprise Center, St. Louis

Colorado - LA Kings

Góly

Domácí: 29:46. Jost, 31:38. Jost, 34:26. Bellemare, 36:50. Donskoi, 38:58. Burakovsky

Hosté: 19:15. S. Walker

Sestavy

Domácí: J. Johansson (Grubauer) – D. Toews, Makar, Graves, Girard, Nemeth, Timmins – Landeskog, Jost, Rantanen – Burakovsky, Kadri, Donskoi – Newhook, Ničuškin, Compher – Sherwood, Bellemare, Jayson Megna.

Hosté: Grosenick (Petersen) – M. Anderson, Doughty, Björnfot, Roy, Määttä, S. Walker – A. Kempe, Kopitar, Athanasiou – Iafallo, Vilardi, L. Andersson – Rymsha, Kupari, T. Moore – Lemieux, Anderson-Dolan, Grundström.

Rozhodčí

South, Walsh – Gawryletz, Kelly

Stadion

Ball Arena, Denver

Návštěva

4 045 diváků

Calgary - Vancouver

Góly

Domácí: 03:36. R. Andersson, 05:17. Mangiapane, 55:33. E. Lindholm, 56:37. M. Tkachuk

Hosté: 01:02. Highmore

Sestavy

Domácí: Markström (Domingue) – Ch. Tanev (A), Giordano (C), R. Andersson, N. Nestěrov, Mi. Stone, Kylington – M. Tkachuk (A), E. Lindholm, J. Gaudreau – Mangiapane, Backlund, Nordström – Dubé, D. Ryan, Lucic – B. Ritchie, Gawdin, Leivo.

Hosté: Demko (Holtby) – Schmidt, Edler (A), T. Myers (A), Q. Hughes, Hamonic, Juolevi – Boeser, J. T. Miller, Highmore – Höglander, Horvat (C), Pearson – Hawryluk, Graovac, Michaelis – MacEwen, Boyd, Vesey.

Rozhodčí

Meier, Nicholson – Brisebois, Toomey

Stadion

Scotiabank Saddledome, Calgary

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud