17. října 2021 • 07:00

Hertl řídil obrat Sharks. Vejmelka při debutu hvězdou, Zadina skóroval

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový útočník Tomáš Hertl se podílel v NHL gólem a asitencí na obratu San Jose v utkání s Winnipegem z 0:2 na konečných 4:3 a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Stejné ocenění získal při svém debutu v zámořské lize i Karel Vejmelka. Český gólman zastavil v Buffalu 32 střel a inkasoval za 65 minut hry jen jednou, ale s Arizonou prohrál 1:2 po nájezdech.



Další dva čeští hráči Filip Zadina a Vítek Vaněček byli zvoleni třetími hvězdami utkání. Zadina vstřelil i s přispěním asistence Filipa Hronka rozdílový gól při výhře Detroitu 3:1 nad Vancouverem. Brankář Vaněček si připsal 22 zásahů a až do 45. minuty odolával střelám Tampy Bay, ale Washington nakonec podlehl obhájcům Stanleyova poháru 1:2 v prodloužení.

David Pastrňák pomohl jednou přihrávkou k vítězství Bostonu 3:1 nad Dallasem. Asistenci si připsali i Dominik Simon, Martin Nečas a Radko Gudas.

San Jose prohrávalo ve 22. minutě 0:2, ale ještě ve druhé třetině vyrovnalo a na začátku poslední části odskočilo po akcích Hertla na 4:2. Český útočník nejprve vstřelil třetí gól domácích v přesilové hře z dorážky a po jeho průniku se o chvíli později prosadil Rudolfs Balcers.

Hertl se bezprostředně po čtvrtém gólu projevil i jako ochránce a snažil se oddělit protihráče od Balcerse, který se dostal do kolize s brankářem Winnipegu Connorem Hellebuyckem.

„Dva hráči se na něj vrhli, tak jsem se do toho pokusil skočit, abych mu zachránil život,“ vysvětlil Hertl, který cestou na trestnou lavici burcoval i fanoušky. „Myslím si, že jim tohle stejně jako nám chybělo. Bylo to 4:2, tak jsem zvedl ruce nahoru a gestem naznačoval, aby to rozjeli. Jsme šťastní, že před nimi můžeme po dvou letech zase hrát. Dnes to bylo úžasné,“ doplnil.

Vejmelka nestačil v základní hrací době jen na vyrovnávací přesilovkovou dorážku Codyho Eakina, který na začátku 22. minuty vyrovnal na 1:1. Hosté vedli od 14. minuty zásluhou Andrewa Ladda. Další gól nepadl, vítěze nepřineslo ani prodloužení. Až v nájezdech Vejmelku překonali Tage Thompson a Arttu Ruotsalainen, zatímco ze spoluhráčů českého gólmana se prosadil jen Nick Schmaltz.

„Snažil jsem se nepřipouštět si nervozitu, ale byl to můj první zápas v NHL a trošku jsem ji samozřejmě cítil. Ale po několika střelách a s každou minutou zápasu se to zlepšovalo,“ řekl Vejmelka, který podepsal s Arizonou v květnu jako volný hráč roční dvoucestnou smlouvu a vydal se bojovat o NHL z Komety Brno. V přípravném kempu se překvapivě prosadil do prvního týmu na úkor dalšího českého gólmana Josefa Kořenáře.

Zadina dal první gól v sezoně ve 27. minutě v přesilové hře, kdy se trefil z pravého kruhu střelou bez přípravy k bližší tyči a zlomil nerozhodný stav 1:1. Hlavní postavou utkání se stal brankář Detroitu, jenž chytil ve třetí třetině všech 23 střel a celkově si připsal čtyřicet zákroků.

„V soubojích speciálních formací jsme vyhráli a to rozhodlo zápas,“ konstatoval Zadina po výhře Detroitu, který minule promarnil s Tampou Bay ve třetí třetině vedení 6:3 a prohrál v prodloužení gólem Ondřeje Paláta. „Hráli jsme velmi dobře i v prvním zápase, ale nedotáhli jsme to a hodně jsme se soustředili, abychom tenhle zápas vyhráli. Myslím si, že jsme hráli dobře jako tým celých šedesát minut,“ konstatoval.

Vaněček po spolehlivém výkonu a výhře 5:1 nad Rangers dostal přednost i ve druhém utkání Washingtonu v sezoně. Capitals vedli trefou Alexandra Ovečkina z mezikruží a českého brankáře překonal až ve 45. minutě střelou od modré čáry Michail Sergačev. Prodloužení rozhodl Steven Stamkos v čase 64:45 z přečíslení dva na jednoho.

„V první třetině toho na něj moc nešlo, ale ve druhé už musel vytáhnout nějaké zákroky. Mají hodně velkou sílu v útoku a víte, že musíte podat dobrý výkon. To udělal,“ pochválil Vaněčka trenér Washingtonu Peter Laviolette. Na straně Tampy Bay odstoupil ve druhé třetině z utkání kvůli zranění obránce Jan Rutta.

Pittsburgh porazil Chicago 5:2 díky výbornému vstupu. Už ve dvanácté minutě vedl 4:0 a vyhnal z branky svou bývalou hvězdu Marca-Andrého Fleuryho, na jehož vrub šel zejména druhý gól. Zkušený brankář před ním u zadního mantinelu špatně rozehrál kvůli napadání Simona, který tak zabodoval i ve třetím utkání v sezoně (1+2). Trenér Mike Sullivan si připsal 253. vítězství na lavičce Pittsburghu a v této statistice se dostal do čela klubové historie.

Pastrňák si v prvním startu v sezoně připsal přihrávku u druhého gólu Brada Marchanda v zápase, kterým zpečetil v předposlední minutě výhru Bostonu 3:1 nad Dallasem. Nečas připravil důležitou branku Caroliny při vítězství 3:2 v Nashvillu. Český útočník získal ve středním pásmu puk a po jeho přihrávce upravil v 54. minutě Andrej Svečnikov na 2:1. Hurricanes už vedení nepustili.

Sam Bennett se blýskl druhým hattrickem v kariéře, kterým nasměroval Floridu k výhře 5:1 nad New York Islanders. První ze tří branek vstřelil z dorážky střely Gudase, který si v utkání připsal i šest srážek, tři zblokované střely a tři kladné body. Tři góly nasázel v sobotu také Connor McDavid a zařídil tím vítězství Edmontonu 5:2 nad Calgary.

Góly

Domácí: 21:05. Eakin, . Ruotsalainen

Hosté: 13:51. Ladd

Sestavy

Domácí: Tokarski (C. Anderson) – Dahlin, Butcher, Hägg, Pysyk, Bryson, C. Miller – J. Skinner, Cozens, Hinostroza – R. Asplund, Tage Thompson, V. Olofsson – Girgensons (A), Eakin, Okposo (A) – Bjork, Ruotsalainen, Caggiula.

Hosté: K. Vejmelka (C. Hutton) – Chychrun (A), Timmins, Gostisbehere, Strälman, Ljubuškin, V. Söderström – Crouse, N. Schmaltz, Keller – Ladd (A), Ch. Fischer, Kessel – Roussel, Beagle (A), Dzingel – Johan Larsson, L. Eriksson, T. Boyd.

Rozhodčí

L'Ecuyer, St. Pierre – Nansen, Brisebois

Stadion

KeyBank Center, Buffalo

Návštěva

7 872 diváků

Góly

Domácí: 09:10. S. Bennett, 23:48. S. Bennett, 38:57. Duclair, 49:39. S. Bennett, 52:22. Barkov

Hosté: 43:30. Wahlstrom

Sestavy

Domácí: Bobrovskij (S. Knight) – Ekblad (A), Weegar, Gudas, Forsling, Montour, Kiersted – S. Reinhart, Barkov (C), Verhaeghe – Tippett, S. Bennett, Huberdeau (A) – Hörnqvist, A. Lundell, Vatrano – Duclair, J. Thornton, Lomberg.

Hosté: I. Sorokin (Cory Schneider) – Pulock, Pelech, Dobson, Z. Chára, Mayfield, A. Greene – Palmieri, Barzal, A. Lee (C) – Josh Bailey, B. Nelson, Beauvillier – Wahlstrom, Pageau, Parise (A) – Clutterbuck (A), Cizikas, L. Komarov.

Rozhodčí

Sutherland, Kozari – Fournier, MacPherson

Stadion

BB&T Center, Sunrise

Návštěva

12 936 diváků

Góly

Domácí: 17:38. B. Marchand, 44:45. DeBrusk, 58:23. B. Marchand

Hosté: 29:15. Glendening

Sestavy

Domácí: Swayman (Ullmark) – Forbort, McAvoy, M. Reilly, Carlo, Grzelcyk, Clifton – B. Marchand, Bergeron, Pastrňák – T. Hall, Coyle, Craig Smith – DeBrusk, Haula, N. Foligno – Frederic, T. Nosek, Kuhlman.

Hosté: Holtby (Chudobin) – Lindell, M. Heiskanen, R. Suter, Sekera, Hanley, Hakanpää – Jamie Benn, Seguin, A. Radulov – Peterson, Hintz, Pavelski – M. Raffl, Faksa, Gurjanov – Kero, Glendening, Kiviranta.

Rozhodčí

Rooney, Brenk – Deschamps, Daisy

Stadion

TD Garden, Boston

Návštěva

17 850 diváků

Góly

Domácí: 02:12. Simmonds, 08:06. Kerfoot, 47:57. Bunting

Hosté: 37:42. Norris

Sestavy

Domácí: J. Campbell (Bishop) – Rielly, Brodie, Muzzin, R. Sandin, Dermott – N. Ritchie, Tavares, Marner – Bunting, Kerfoot, W. Nylander – Engvall, Kämpf, O. Kaše – Spezza, Amadio, Simmonds.

Hosté: A. Forsberg (F. Gustavsson) – Zub, Chabot, N. Zajcev, Mete, J. Brown, Holden – Batherson, Norris, Stützle – C. Brown, Pinto, N. Paul – Ennis, Tierney, Formenton – P. Kelly, L. Shaw, Sanford.

Rozhodčí

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Góly

Domácí: 49:24. Drouin

Hosté: 29:59. Kreider, 49:50. Lafreniere, 59:50. K. Rooney

Sestavy

Domácí: J. Allen (Montembeault) – A. Romanov, Petry (A), Chiarot, D. Savard, Kulak, Ch. Wideman – Armia, Suzuki (A), Caufield – Drouin, Dvorak, Josh Anderson – Toffoli, Evans, B. Gallagher (A) – M. Perreault, C. Paquette, Lehkonen.

Hosté: Šesťorkin (A. Georgijev) – R. Lindgren, A. Fox, K'A. Miller, Trouba, Nemeth, Lundkvist – Lafreniere, Zibanejad, Kreider (A) – Panarin (A), Chytil, Kakko – Blais, McKegg, Goodrow (A) – Dryden Hunt, K. Rooney, Reaves.

Rozhodčí

Luxmore, MacDougall – Barton, Alphonso

Stadion

Bell Centre, Montreal

Góly

Domácí: 11:05. Fabbri, 26:42. Zadina, 59:02. Gagner

Hosté: 24:56. Garland

Sestavy

Domácí: Greiss (Nedeljkovic) – DeKeyser (A), Hronek, Seider, Leddy, M. Staal (A), G. Lindström – Bertuzzi, Fabbri, L. Raymond – Zadina, P. Suter, Erne – Naměstnikov, M. Rasmussen, Gagner – Givani Smith, Stephens, Rowney.

Hosté: Halák (Demko) – Ekman-Larsson (A), T. Myers, Q. Hughes, Poolman, Rathbone, Burroughs – J. T. Miller (A), Elias Pettersson, Höglander – Pearson, Horvat (C), Garland – Podkolzin, Lammikko, Dowling – Highmore, Dickinson, Chiasson.

Rozhodčí

Pochmara, Dunning – Cherrey, Tobias

Stadion

Little Caesars Arena, Detroit

Návštěva

16 274 diváků

Góly

Domácí: 00:15. Blueger, 05:33. D. O'Connor, 10:59. B. McGinn, 11:25. D. Heinen, 37:55. Zucker

Hosté: 25:00. P. Kane, 55:57. Dach

Sestavy

Domácí: Jarry (DeSmith) – Letang (A), Dumoulin (A), Marino, M. Pettersson, Ruhwedel, Friedman – D. Heinen, J. Carter (A), Guentzel – Kasperi Kapanen, Rodrigues, Zucker – B. McGinn, Blueger, Aston-Reese – D. Simon, Boyle, D. O'Connor.

Hosté: M.-A. Fleury (12. Lankinen) – Seth Jones, de Haan, C. Murphy (A), McCabe, E. Gustafsson, R. Stillman – P. Kane (A), T. Johnson, DeBrincat – Kurashev, J. Toews (C), D. Kubalík – Hagel, Dach, Borgström – Gaudette, Entwistle, Khaira.

Rozhodčí

Syvret, O'Rourke – Kelly, Pancich

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

18 420 diváků

Góly

Domácí: 38:51. Ovečkin

Hosté: 44:23. Sergačjov, 64:45. Stamkos

Sestavy

Domácí: Vaněček (Samsonov) – Carlson (A), Fehérváry, Nick Jensen, D. Orlov, J. Schultz, T. van Riemsdyk – T. Wilson, Jevgenij Kuzněcov, Ovečkin (C) – Sprong, Eller, Mantha – Oshie (A), H. Lapierre, Sheary – Hathaway, N. Dowd, Hagelin. Hlavní trenér: Peter Lavilette.

Hosté: Andrej Vasilevskij (B. Elliott) – Rutta, Hedman (A), Černák, McDonagh (A), Sergačjov, Šustr – Kučerov, B. Point, Palát – Stamkos (C), Cirelli, Killorn – Perry, Colton, Maroon – Bellemare, M. Joseph, Katchouk. Hlavní trenér: Jon Cooper.

Rozhodčí

Furman South, Dean Morton. Čároví: Jonny Murray, Tyson Baker

Stadion

Capital One Arena, Washington

Návštěva

18573 diváků

Góly

Domácí: 50:07. E. Robinson, 62:16. Laine

Hosté: 34:32. B. Tanev

Sestavy

Domácí: Merzlikins (Korpisalo) – Bean, Werenski (A), A. Boqvist, Gavrikov, Peeke, Harrington – J. Voráček, Texier, Laine – O. Bjorkstrand (A), Roslovic, Nyquist – Domi, Sillinger, Jenner (C) – Hofmann, Kuraly, E. Robinson.

Hosté: Grubauer (Driedger) – Soucy, Giordano (C), A. Larsson (A), Oleksiak, Lauzon, H. Fleury – Jordan Eberle, McCann, Schwartz (A) – Donskoi, Wennberg, Barre-Boulet – B. Tanev, Geekie, Donato – Appleton, Sheahan, Bastian.

Rozhodčí

McCauley, Dwyer – Cormier, Flemington

Stadion

Nationwide Arena, Columbus

Návštěva

17 593 diváků

Góly

Domácí: 27:54. Johansen, 59:16. F. Forsberg

Hosté: 06:26. Fast, 54:00. A. Svečnikov, 58:48. T. Teräväinen

Sestavy

Domácí: Saros (Ingram) – Josi (C), A. Carrier, Ekholm (A), P. Myers, Harpur, Fabbro – F. Forsberg, Johansen, Duchene – Cousins, Mikael Granlund (A), Kunin – Tolvanen, C. Glass, Tomasino – Trenin, Sissons, Jeannot.

Hosté: F. Andersen (Raanta) – Slavin (A), Bear, Skjei, Pesce, Cole, A. DeAngelo – Kotkaniemi, Aho, M. Nečas – A. Svečnikov, Trocheck, T. Teräväinen – Niederreiter, J. Staal (C), Fast – Martinook (A), Stepan, Lorentz.

Rozhodčí

Markovic, Nicholson – Murray, Suchánek

Stadion

Bridgestone Arena, Nashville

Návštěva

17 162 diváků

Góly

Domácí: 34:09. Burakovsky, 54:36. Jost, 56:18. Compher

Hosté: 04:12. Faulk, 28:35. B. Schenn, 31:37. Perron, 46:51. Perron, 59:40. R. O'Reilly

Sestavy

Domácí: Kuemper (J. Johansson) – Makar, Girard, E. Johnson (A), Byram, R. Murray, MacDermid – Rantanen (A), Kadri (A), Burakovsky – Ranta, Compher, Jost – L. O'Connor, Jayson Megna, Helm – Matteau, Sikura. Hlavní trenér: Jared Bednar.

Hosté: Binnington (Husso) – Parayko (A), M. Scandella, Faulk, Krug, Bortuzzo, Walman – Perron, R. O'Reilly (C), Saad – Bučněvič, B. Schenn, Kyrou – Tarasenko (A), R. Thomas, Neal – I. Barbašev, Bozak, Neighbours. Hlavní trenér: Craig Berube.

Rozhodčí

Brad Meier, Pierre Lambert. Čároví: Ryan Galloway, Brandon Gawryletz

Stadion

Ball Arena, Denver

Návštěva

18022 diváků

Góly

Domácí: 23:38. Cogliano, 33:17. Weatherby, 43:25. Hertl, 45:02. Balcers

Hosté: 04:20. Dubois, 21:11. Copp, 53:28. Harkins

Sestavy

Domácí: Hill (J. Reimer) – B. Burns (A), M. Ferraro, E. Karlsson (A), M.-É. Vlasic, J. Middleton, R. Šimek – T. Meier, Couture (C), Dahlén – Balcers, Hertl, W. Eklund – Labanc, Bonino, Nieto – Pederson, Cogliano, Weatherby.

Hosté: Hellebuyck (Comrie) – Morrissey (A), N. Schmidt, Dillon, Pionk, DeMelo, Stanley – Connor, Scheifele (A), Wheeler (C) – Copp, Dubois, Ehlers – P. Stastny, Lowry, Perfetti – Vesalainen, Harkins, Riley Nash.

Rozhodčí

K. Rehman, F. StLaurent – V. Rody, R. Gibbons

Stadion

SAP Center, San Jose

Góly

Domácí: 13:08. D. Ryan, 17:29. McDavid, 25:33. McDavid, 45:29. Puljujärvi, 58:23. McDavid

Hosté: 29:19. Mangiapane, 45:03. E. Lindholm

Sestavy

Domácí: M. Smith (Koskinen) – Barrie, Nurse (A), Ceci, Keith, Bouchard, Koekkoek – Puljujärvi, McDavid (C), Draisaitl – Yamamoto, Nugent-Hopkins (A), Hyman – Kassian, D. Ryan, Foegele – Turris, R. McLeod, Brendan Perlini.

Hosté: Markström (Vladař) – R. Andersson, Hanifin, Ch. Tanev, Zadorov, Gudbranson, Välimäki, Kylington – M. Tkachuk (A), E. Lindholm, J. Gaudreau – Mangiapane, Monahan (A), D. Dubé – T. Lewis, Backlund (A), Lucic – B. Ritchie, Gawdin.

Rozhodčí

Rank, Charron – Mills, O'Quinn

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Návštěva

17 745 diváků

Góly

Domácí: 25:23. Arvidsson, 47:28. Kopitar

Hosté: 26:17. F. Gaudreau, 31:55. V. Rask, 36:52. Hartman

Sestavy

Domácí: Quick (C. Petersen) – M. Anderson, Doughty (A), Björnfot, M. Roy, Edler, S. Walker – Arvidsson, Kopitar (C), D. Brown (A) – A. Kempe, Danault, Iafallo – V. E. Tkačov, Vilardi, Kaliyev – Lizotte, T. Moore, Kupari.

Hosté: C. Talbot (Kähkönen) – Goligoski, Spurgeon (C), J. Brodin, Dumba (A), Merrill, D. Kulikov – Kaprizov, J. Eriksson Ek, Zuccarello – Greenway, Hartman, M. Foligno (A) – V. Rask, F. Gaudreau, K. Fiala – Duhaime, N. Sturm, Bjugstad.

Rozhodčí

Joannette , Walsh – Murchison, Hunt

Stadion

Staples Center, Los Angeles

Návštěva

12 590 diváků

Góly

Domácí: 05:28. N. Paul, 29:21. Tierney, 39:01. Tierney

Hosté: 04:34. M. Raffl, 54:18. Pavelski

Sestavy

Domácí: F. Gustavsson (A. Forsberg) – Zub, Chabot, N. Zajcev, Del Zotto, J. Brown, Holden – Batherson, Norris, Stützle – C. Brown, Pinto, N. Paul – Ennis, Tierney, Formenton – P. Kelly, L. Shaw, Sanford.

Hosté: Chudobin (Holtby) – Lindell, M. Heiskanen, Sekera, R. Suter, Hanley, Hakanpää – Jamie Benn, Seguin, A. Radulov – Peterson, Hintz, Pavelski – M. Raffl, Faksa, Gurjanov – Kiviranta, Glendening, Kero.

Rozhodčí

Hebert, Chmielewski – Toomey, Alphonso

Stadion

Canadian Tire Centre, Ottawa

Návštěva

8 067 diváků

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud