29. prosince 2021 • 07:55

Palát a Hertl rozhodli o výhrách. Skóroval i Šimek, Jeník se porval

Autor: vmn, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

NHL je zpátky! Nejslavnější hokejová liga světa měla po týdenní pauze na programu tři zápasy a hned ten první rozhodl Čech. Ondřej Palát v prodloužení získal druhý bod pro Tampu Bay vítěznou brankou na 5:4 proti Montrealu a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Utkání San Jose - Arizona dal Tomáš Hertl gól i vítězný nájezd při divoké výhře 8:7. Skóroval i Radim Šimek. V sestavě Kojotů se objevil Jan Jeník, který hned v úvodu upoutal pozornost bitkou.



Montreal je poslední ve Východní konferenci, ale na ledě lídra otočil ve třetí třetině góly Kalea Clagueho a Davida Savarda z 2:3 na 4:3 a dělilo jej pouze dvacet sekund od vítězství. Při hře bez gólmana ale poslal Corey Perry zápas do prodloužení, které ukončil v čase 60:36 Palát střelou z levé strany nad beton Sama Montembeaulta. Český útočník skóroval v sezoně podesáté a při vyhlašování hvězd jej předčil pouze spoluhráč Brayden Point, který si připsal tři body (2+1).

Skóre zápasu otevřel v jedenácté minutě Lukas Vejdemo, Tampa Bay ještě v úvodní třetině otočila dvěma góly Pointa. Na začátku prostřední části vyrovnal Rafael Harvey-Pinard a Montreal se chvíli radoval i z gólu Brendana Gallaghera na 3:2, ale rozhodčí ho neuznali pro nedovolené bránění brankáři. Hosté protestovali, ale neuspěli s trenérskou výzvou, za což dostali menší trest a krátce po jejím vypršení udeřil Ross Colton.

Jeník shodil rukavice už ve třetí minutě zápasu, v bitce byl ale aktivnější Jonah Gadjovich, který rozdal více ran a českého útočníka povalil na led.

Šimek dostal San Jose na začátku prostřední třetiny potřetí do vedení, když se prosadil střelou bez přípravy zpoza pravého kruhu. Český obránce skóroval v NHL poprvé od letošního března a u jeho trefy na 3:2 dobře clonil před brankou Hertl, který upravil v čase 41:44 ranou z mezikruží pod horní tyč na 6:4. Hertl tím bodoval v sedmém utkání za sebou (7+3) a zároveň se osamostatnil v čele produktivity českých hráčů (15+8) od Jakuba Voráčka (1+21).

Domácí vedli ještě v 57. minutě 7:5, ale Arizona v závěru vyrovnala. O výhře San Jose, které v utkání ani jednou neprohrávalo, rozhodli v rozstřelu Logan Couture a Hertl. Český útočník uspěl se střelou kolem pravého betonu. Hostům nestačily čtyři body Lawsona Crouseho (2+2) a Phila Kessela (0+4).

Góly

Domácí: 11:38. B. Point, 14:10. B. Point, 28:11. Colton, 59:40. Perry, 60:36. Palát

Hosté: 10:46. Vejdemo, 22:05. Harvey-Pinard, 46:11. Clague, 53:09. D. Savard

Sestavy

Domácí: Lagacé (Alnefelt) – Hedman (A), Rutta, McDonagh, Bogosian, C. Foote, Day – Palát, Stamkos (C), Raddysh – Killorn (A), B. Point, M. Joseph – Maroon, Colton, Perry – Katchouk, Riley Nash, Fortier.

Hosté: Montembeault (Primeau) – A. Romanov, D. Savard (A), Kulak, Clague, Schueneman, Niku – Drouin, Suzuki (A), B. Gallagher (A) – Harvey-Pinard, Poehling, Caufield – Belzile, Evans, J. Ylönen – C. Paquette, Pezzetta, Vejdemo.

Rozhodčí

O'Rourke, Morton – MacPherson, Brisebois

Stadion

Amalie Arena, Tampa

Góly

Domácí: 10:32. A. Kempe, 35:30. T. Moore, 45:50. Iafallo

Hosté: 09:53. R. Smith, 10:19. Kolesar, 11:09. Marchessault, 21:21. Stephenson, 22:47. Janmark, 41:55. Marchessault

Sestavy

Domácí: Quick (23. Sparks) – M. Anderson, Doughty, Wolanin, M. Roy, Björnfot, Durzi – Iafallo, Kopitar, A. Kempe – T. Moore, Turcotte, Arvidsson – L. Andersson, Anderson-Dolan, Grundström – B. Lemieux, B. Lizotte, Kaliyev.

Hosté: Brossoit (Lo. Thompson) – McNabb, Theodore, B. Hutton, Whitecloud, Hague, Coghlan – Pacioretty, Stephenson, Janmark – Marchessault, W. Karlsson, R. Smith – W. Carrier, N. Roy, Kolesar – A. Brooks, Leschyshyn, Amadio.

Rozhodčí

Chmielewski, South – Rody, Hunt

Stadion

Crypto.com Arena, Los Angeles

Návštěva

14 887 diváků

Góly

Domácí: 02:46. Barabanov, 11:22. Bonino, 25:27. R. Šimek, 25:34. Viel, 34:13. T. Meier, 41:44. Hertl, 53:00. Couture, . Couture

Hosté: 05:36. Crouse, 17:40. J. Moser, 27:48. Keller, 39:37. J. Moser, 47:35. Crouse, 56:51. Gostisbehere, 58:31. Ladd

Sestavy

Domácí: J. Reimer (Sawchenko) – B. Burns (A), M. Ferraro (A), E. Karlsson, J. Middleton, R. Šimek, M.-É. Vlasic – T. Meier, Couture (C), Barabanov – Gregor, Hertl, Nieto – Halbgewachs, Bonino, Cogliano – Viel, Pederson, Gadjovich.

Hosté: Wedgewood (K. Vejmelka) – Mayo, Gostisbehere, Strälman (A), J. Moser, Capobianco, Dineen – Kessel, Johan Larsson, Crouse – N. Schmaltz, Hayton, Keller (A) – L. Eriksson, Speers, Roussel – Ladd (A), J. Jeník, Carcone.

Rozhodčí

Walsh, Schrader – Barton, Flemington

Stadion

SAP Center, San Jose

Návštěva

11 450 diváků

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud