Pavel Bárta
26. února 2022 • 12:21

Ovečkin promluvil: Jsem Rus, Putin je můj prezident, ale... Už žádnou válku

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

S médii promluvil poprvé od ruského vpádu na Ukrajinu. „Prosím, už žádnou válku,“ řekl Alexander Ovečkin. Kapitán Washington Capitals patří k velkým podporovatelům Vladimira Putina, snímek s ním má jako profilovou fotografii na svém oficiálním instagramovém účtu. Od ruského útoku na Ukrajinu nebyl médiím dostupný. Až po pátečním tréninku prolomil mlčení.



Alexander Ovečkin se dosud k vyjádření neměl, stejně jako další ruští hokejisté NHL. Když se po čtvrtečním utkání New York Rangers s Washingtonem novináři sešikovali kolem Igora Šesťorkina, byli zástupci klubu předem upozorněni, aby brankáři nekladli dotazy týkající se Ruska a války na Ukrajině.

Média se zajímala rovněž o Ovečkinův názor. Klub však jejich žádosti odmítal s tím, že hvězdný útočník potřebuje čas, než se vyjádří. Rodák z Moskvy byl k dispozici až na tiskovce po přesunu do Philadelphie, kde Washington hrál další zápas. Uvedl, že v Rusku i na Ukrajině má spoustu přátel a doufá, že útok brzy skončí. Situaci označil za velice těžkou. „Prosím, už žádnou válku. Nezáleží, kdo je ve válce. Rusko, Ukrajina, různé země. Musíme žít v míru a v dobrém světě,“ prohlásil 36letý Ovečkin po pátečním tréninku Capitals.

Jeho názory jsou důležité z mnoha důvodů. Především je patrně nejslavnějším hokejistou v historii své země a jeho postoje tedy mají velkou váhu. Ovečkin prožívá další fantastickou sezonu. Do soboty nastřílel 31 branek, připsal si 32 asistencí a držel se v popředí produktivity NHL. V historické tabulce střelců dohání třetího v pořadí Jaromíra Jágra, který dal v lize celkem 766 gólů. K jeho překonání scházely Rusovi už jen čtyři trefy.

Alexander Ovečkin vyzval k míru
Alexander Ovečkin vyzval k míru

Ovečkin navíc dlouho patří k horlivým zastáncům ruského prezidenta Vladimira Putina, který je sám hokejovým fanouškem. V roce 2017 vedl Ovečkin hnutí s názvem Putinův tým, jež podpořilo ruského vládce v kampani před prezidentskými volbami. „Respektuje mě jako sportovce a uznává všechny sportovce, kteří reprezentují naši zemi. Nezáleží na tom, kde hrajete, v Rusku nebo mimo Rusko. Ať jsme reprezentovali zemi na olympijských hrách, mistrovství světa, jedno, na jakém turnaji, vždycky k nám měl dobrý vztah,“ řekl tehdy Ovečkin, který se zúčastnil tří olympiád a dvanácti světových šampionátů.

Svým postojem se netajil, Putina veřejně podporoval. Ale zároveň tvrdil, že jeho podpora nemá nic společného s politikou. Stejný muž tento týden vydal rozkaz k napadení Ukrajiny a rozpoutal válku. Jeho kritice se ale Ovečkin vyhnul a opakoval výzvy k míru. „Je to můj prezident. Ale jak jsem řekl, nejsem v politice. Jsem sportovec. Doufám, že se vše brzy spraví. Pro obě strany je to teď těžká situace,“ uvedl.

Pečlivě volil slova i po přímé otázce, jaký má názor na ruskou invazi. „Jsem Rus, že ano?“ řekl. „Není to něco, co můžu ovlivnit. Nemám to ve svých rukou. Doufám, že to brzy skončí a bude mír na celém světě,“ pravil.

V minulosti se Ovečkin názorově střetl s ruským útočníkem Artěmijem Panarinem, který je naopak Putinovým kritikem a na sociálních sítích se hlásil k opozičnímu vůdci Alexeji Navalnému. Krátce poté, co oznámil své politické názory, ho ruský bulvární deník obvinil, že v roce 2011 v Lotyšsku zbil 18letou dívku. Rangers následně poslali Panarina na dvoutýdenní dovolenou, obvinění označili za vykonstruovaná s tím, že jsou součástí zastrašovací taktiky.

Oba hráči mají podle zpráv stále rodinu v Rusku. Ovečkinova manželka, děti a rodiče jsou v Moskvě. Z řad ruských sportovců vyjádřili nesouhlas s událostmi na Ukrajině rovněž tenisté Daniil Medveděv a Andrej Rubljov nebo fotbalový reprezentant Fjodor Smolov. Z hokejistů byl první Ovečkin. „Je to strašné. Nemůžeme nic dělat. Jen doufat, že všechno brzy skončí a všichni budeme v pořádku,“ pokračoval. Současně přiznal, že si byl vědom příprav na vpád Ruska na Ukrajinu. „Sleduju, co se tam děje. Nechci vidět nikoho zraněného ani zabitého,“ dodal. Fotku s Putinem má Ovečkin na Instagramu nadále.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 17. 6. 2022
15:34
17. 6. 2022
Rusko

Bývalý kapitán ruské fotbalové reprezentace Igor Denisov vystoupil proti válce na Ukrajině a v rozhovoru se sportovním novinářem Nobelem Arustamyanem označil invazi za „katastrofu“ a „úplnou hrůzu“. „Možná mě za tato slova zavřou do vězení nebo zabijí, ale říkám to tak, jak to je,“ uvedl 38letý někdejší záložník Zenitu Petrohrad nebo Lokomotivu Moskva.

Zprávy ze dne 14. 6. 2022
20:15
14. 6. 2022
Rusko

Ruští a běloruští tenisté budou moci na rozdíl od Wimbledonu hrát navzdory pokračující válce na Ukrajině grandslam US Open. Podmínku ale dostali stejnou jako na nedávném Roland Garros: budou vystupovat pod neutrální vlajkou. Rozhodnutí pro turnaj ve Flushing Meadows, jenž začne 29. srpna, pořadatelé sdělili agentuře AP. „Každá organizace se musela vypořádat s mimořádnými okolnostmi. Na základě našich vlastních umožní USTA všem způsobilým hráčům bez ohledu na národnost soutěžit na US Open,“ uvedli zástupci americké asociace. Díky tomu tak bude moci současná světová jednička Daniil Medveděv z Ruska obhajovat titul.

Zprávy ze dne 10. 6. 2022
10:00
10. 6. 2022
Rusko

Olympijská vítězka Maria Lasickeneová vystoupila proti vyloučení ruských sportovců z většiny soutěží kvůli invazi vojsk jejich země na Ukrajinu. Ruská výškařka kvůli tomu s největší pravděpodobností přijde o šanci obhajovat v červenci světový titul. Lasickeneová v otevřeném dopise prezidentu MOV Thomasi Bachovi napsala, že tímto krokem jen začal jinou válku. „Naopak se kvůli němu zrodila nová, kolem a uvnitř sportu, kterou je nemožné zkrotit,“ napsala Bachovi. Neočekává, že by šéf MOV doporučení změnil. „Nepochybuji o tom, že nemáte odvahu a důstojnost zrušit sankce proti ruským sportovcům. Protože potom byste musel uznat, že jste celé ty měsíce porušoval olympijskou chartu a stanovy mezinárodních sportovních federací se ze zásadních dokumentů staly bezcenným cárem papíru,“ uvedla nejlepší výškařka posledních let. Mezi její hlavní soupeřky patřily Ukrajinky v čele s bronzovou olympijskou medailistkou Jaroslavou Mahučichovou. Lasickeneová s nimi soucítí. „Pořád nevím, co jim říci nebo jak se jim podívat do očí. Ony a jejich přátelé a příbuzní prožívají něco, co by žádný člověk na světě nikdy neměl cítit. Jsem si jistá, že nic z toho se nikdy nemělo stát,“ uvedla.

Zprávy ze dne 2. 6. 2022
10:36
2. 6. 2022
Rusko

Bývalý legendární fotbalista Pelé vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil invazi na Ukrajinu. Jednaosmdesátiletý Brazilec tak učinil na sociální síti instagram. „Ve středu Ukrajinci alespoň na devadesát minut zkusili zapomenout na tragédii, která zasáhla jejich zemi,“ napsal Pelé poté, co ukrajinští fotbalisté ve středu porazili 3:1 Skotsko a ve finále baráže si zahrají o účast na mistrovství světa s Walesem.

Legendární brazilský fotbalista Pelé
Zprávy ze dne 22. 5. 2022
22:00
22. 5. 2022
Rusko

Jak se píše o MS v hokeji v Rusku? Nikoho na světě nemůže zajímat šampionát, když se ho nemůže účastnit Rusko! Tohle je jeden z mnoha titulků ruských sportovních webů, které ve velkém plivou na letošní mistrovství světa ve Finsku. Český útok na medaili? „Bez nás stejně nemá cenu,“ pokračují na východě v kampani. Bývalému prezidentovi Renému Faselovi pak bylo doporučeno, aby do Tampere raději vůbec nejezdil. Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
9
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud