4. června 2023 • 06:30

SESTŘIH: Obrat na úvod finále NHL. Vegas ovládlo závěr, jde do vedení

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Vegas porazili doma v úvodním utkání finále play off NHL Floridu 5:2. Po dvou bodech si připsali Jack Eichel (0+2) a Shea Theodore (1+1). Bek Radko Gudas, který může jako 30. Čech v historii vyhrát Stanleyův pohár, v dresu poraženého celku nebodoval.



Hostující Panthers poslal do vedení v 10. minutě v oslabení Eric Staal. V 18. minutě srovnal v přesilovce Jonathan Marchessault, v polovině utkání obrátil skóre Shea Theodore. V závěru druhé části vyrovnal Anthony Duclair. Vítězný gól vstřelil ve 47. minutě zadák Zach Whitecloud, poté se trefili kapitán Mark Stone a při závěrečné power play soupeře Reilly Smith. Florida prohrála po pěti zápasech a venku dokonce po osmi.

Druhé utkání opět na ledě Golden Knights je na programu v noci z pondělí na úterý od 2:00 SELČ.

Jeden z týmů získá Stanleyův pohár poprvé. Oba v předchozí finálové účasti neuspěly - Vegas v premiéře mezi elitou prohrálo v roce 2018 s Washingtonem a Florida v roce 1996 podlehla Coloradu. V širším kádru nevadského týmu je brankář Jiří Patera, který při debutu v NHL v této sezoně odchytal dva duly a musel by se dostat na zápasovou soupisku ve finále, aby byl zařazen mezi držitele trofeje.

Panthers začali lépe a v 10. minutě udeřili v oslabení. Eric Staal obkroužil branku a pomocí hokejky gólmana Hilla otevřel skóre. Vítěz Stanley Cupu s Carolinou z roku 2006 stylově oslavil 100. start ve vyřazovacích bojích NHL. Následně jeho spoluhráč Tkachuk trefil v přesilové hře tyč.

V další početní výhodě v závěru úvodního dějství se Golden Knights už prosadili. Kapitán Stones nejprve zblízka nevyzrál na Bobrovského, ale o chvíli později Stephenson našel od zadního mantinelu mezi kruhy zakončujícího Marchessaulta. Kanadský forvard bodoval v šesté utkáním po sobě.

V úvodu prostřední části se po rychlé kombinaci dostal k zakončení Cousins, před nímž byla odkrytá branka, jenže Hill hokejkou zabránil puku v cestě do sítě a dorážku hostujícího útočníka zblokoval Pietrangelo.

V polovině zápasu nevadský celek dokonal obrat. Zadák Theodore se zbavil na útočné modré Duclaira, nabruslil si do středu a střelou k tyči zaznamenal první gól v letošním play off.

V závěru prostřední dvacetiminutovky kapitán Panthers Barkov a po něm obránce Montour nastřelili tyč. Florida nakonec 11 vteřin před druhým odchodem do šaten vyrovnala. Barkov vyhrál vhazování a Duclair pohotovou ranou zaskočil Hilla.

V 47. minutě Vegas svému soupeři definitivně odskočilo, když Whitecloud zamířil přesně k tyči. Za dalších sedm minut Stone mezi kruhy zachytil Tkachukovo vyhození a ranou pod břevno zajistil Golden Knights dvougólový náskok. Kouč Panthers Maurice si ještě vzal trenérskou výzvu, jelikož domácí kapitán si sklepl puk ze vzduchu zdánlivě vysokou hokejkou, rozhodčí však branku uznali.

V závěru duelu rozdali sudí čtyři desetiminutové tresty, z toho tři hráčům Floridy, mezi nimiž nechyběl Gudas. Souboj ještě mohl zdramatizovat Reinhart, jehož samostatný únik v oslabení vychytal Hill. Smith vzápětí gólem do prázdné branky stanovil konečný výsledek.

Góly

Domácí: 17:18. Marchessault, 30:54. Theodore, 46:59. Whitecloud, 53:41. Stone, 58:15. R. Smith

Hosté: 09:40. E. Staal, 39:49. Duclair

Sestavy

Domácí: Hill (Quick) – Pietrangelo (A), Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague – Marchessault, Eichel, Barbašev – Amadio, Karlsson, R. Smith (A) – Stone (C), Stephenson, Howden – Kolesar, N. Roy, Carrier.

Hosté: Bobrovskij (Lyon) – Ekblad (A), Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura – Duclair, Barkov (C), Verhaeghe – Tkachuk (A), Bennett, Cousins – Reinhart, Lundell, Lomberg – White, E. Staal, Dalpe.

Rozhodčí

McCauley, O’Rourke – Murray, Cherrey

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Návštěva

18 432 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud