Ondřej Kuchař
29. června 2023 • 07:00

Bedard číslo 98! Vtípek od šampionů i trapas Montrealu. Šalé: Jsem jako...

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V noci na čtvrtek si kluby zámořské NHL stejně jako každý rok rozebraly největší mladé naděje. A stejně jako každý rok nebyla ani tentokrát nouze o překvapení. To se však nekonalo na prvním místě. Do Chicaga míří generační talent Connor Bedard. Jako první Čech přišel na řadu podle očekávání Eduard Šalé. Forvarda Komety si z dvacátého místa vybral Seattle.



Na tribunách Bridgestone Areny v Nashvillu se to hemžilo dresy Blackhawks se jmenovkou BEDARD na zádech. Fanoušci tradičního klubu dobře věděli (stejně jako všichni ostatní), kdo bude jejich první draftovou volbou. Stal se jím právě zmíněný supertalent.

Po vyřčení jména vyrazil na pódium. Odložil zářivě modré sako, aby se mohl navléknout do dresu nového zaměstnavatele. Ten neměl tradiční číslo draftového roku, letos tedy 23, nýbrž Bedardovo tradiční numero 98. Všichni další hráči už dostávali triko s obligátní třiadvacítkou.

Vtipně na volbu Chicaga na sociálních sítích reagovali šampioni Stanley Cupu z Vegas: „Sakra, Chicago, tohohle kluka jsme chtěli my!“ Co na tom, že sami brali v prvním kole až jako úplně poslední – 32. v pořadí.

O překvapení se postarali hned při celkově druhé volbě zástupci Anaheimu. Oproti předpokladům nesáhli po kanadském forvardovi Adamu Fantillim, ale ukázali na Švéda Lea Carlssona. U stolu třetího Columbusu v tu chvíli začali šéfové nadšeně tleskat. Právě oni sebrali Fantilliho.

Trapnou chvíli pak zažil na pódiu hvězdný brankář Carey Price. Dostal možnost vyřknout volbu Montrealu, který bral jako pátý. V klíčovou chvíli však řekl jen křestní jméno David a pak se zasekl. Jako by příjmení hráče zapomněl. Zmateně se ohlédl za sebe, až zasáhli další členové vedení, kteří převzali mikrofon a přidali i zbytek jména: David Reinbacher, rakouský obránce, který ročník strávil ve švýcarském Klotenu.

Totální šok pak předvedla Arizona draftováním ruského beka Dmitrije Simaševa z šestého fleku. Tohoto obránce jen málokdo čekal v první desítce. Až po něm přišel na řadu nabubřelý ruský floutek Matvej Mičkov. Jinak excelentní útočník většinou odmítal s kluby NHL komunikovat. Navíc má ještě na příští tři roky platný kontrakt v KHL.

„Víme o tom, samozřejmě. Je to ale úžasný hráč. Na schůzce nám dal najevo, že chce být součástí Flyers. Jsme pyšní, že ho můžeme přivítat v organizaci,“ řekl pak generální manažer Philadelphie Danny Briere. Kdy Mičkova tedy uvidíme v NHL? „Myslím, že brzo. Můj sen je vyhrát Stanley Cup,“ odpověděl stroze rusky sám mladík. S sebou měl tlumočníka, anglicky zatím neumí.

Nadšený Čech Eduard Šalé na draftu přebírá dres Seattlu
Nadšený Čech Eduard Šalé na draftu přebírá dres Seattlu

Ještě než se dostalo na prvního Čecha, prošli draftem dva Slováci. Jako první byl vybrán St. Louis Blues z celkového desátého místa Dalibor Dvorský. Calgary pak z 16. pozice ukázalo na Samuela Honzeka.

Dvacátý v pořadí volil Seattle. A z tribuny nashvillské haly zvedl na nohy Eduarda Šalého. Jméno útočníka Komety z pódia oznámil šéf klubového skautingu, někdejší skvělý český útočník, Robert Kron.

Nejdřív fotka s komisionářem NHL Garym Bettmanem, pak přivítání od GM Rona Francise a předání dresu. Potřesení pravicí, pak krátký rozhovor pro přenášející ESPN. „Neuvěřitelný pocit! Bylo to dlouhé čekání, dlouhý den. Je úžasné být Krakenem. Jsem šťastný, že tu můžu být. Je to opravdu vzrušující chvíle,“ sypal ze sebe viditelně šťastný mladík.

K jakému hráči NHL by se sám Šalé přirovnal? „Asi Jonathan Huberdeau z Calgary. Mám podobný styl hry jako on,“ zmínil kanadského tvůrce hry.

Jen o pár minut později ze židle vstával nadějný kanadský obránce, který má však velmi blízko k Česku. Z 22. místa Philadelphie sebrala Olivera Bonka. Prvním gratulantem byl vedle sedící táta Radek, bývalý český útočník, který v NHL odehrál takřka tisíc zápasů. Do ligy byl sám draftován v roce 1994 jako celková trojka. Tehdy zaujal účesem stylu mullet. Vepředu na krátko, vzadu „deka“. Stejnou parádu předvedl nyní i Oliver, který na otce navázal.

Mezi draftované Čechy však Bonka juniora počítat nemůžeme. Občanství má pouze kanadské. Na další české hokejisty se v prvním kole nedostalo. Očekává se, že na startu druhé rundy by mohl jít brankář Michael Hrabal.

Výsledky 1. kola draftu NHL 2023

Pořadí Klub NHL Jméno Země Pozice
1. Chicago Connor Bedard Kanada Útočník
2. Anaheim Leo Carlsson Švédsko Útočník
3. Columbus Adam Fantilli Kanada Útočník
4. San Jose William Smith USA Útočník
5. Montreal David Reinbacher Rakousko Obránce
6. Arizona Dmitrij Simašev Rusko Obránce
7. Philadelphia Matvej Mičkov Rusko Útočník
8. Washington Ryan Leonard USA Útočník
9. Detroit Nate Danielson Kanada Útočník
10. St. Louis Dalibor Dvorský Slovensko Útočník
11. Vancouver Tom Willander Švédsko Obránce
12. Arizona Daniil But Rusko Útočník
13. Buffalo Zach Benson Kanada Útočník
14. Pittsburgh Brayden Yager Kanada Útočník
15. Nashville Matthew Wood Kanada Útočník
16. Calgary Samuel Honzek Slovensko Útočník
17. Detroit Axel Sandin Pellikka Švédsko Obránce
18. Winnipeg Colby Barlow Kanada Útočník
19. Chicago Oliver Moore USA Útočník
20. Seattle Eduard Šalé Česko Útočník
21. Minnesota Charlie Stramel USA Útočník
22. Philadelphia Oliver Bonk Kanada Obránce
23. New York Rangers Gabe Perreault USA Útočník
24. Nashville Tanner Molendyk Kanada Obránce
25. St. Louis Otto Stenberg Švédsko Útočník
26. San Jose Quentin Musty USA Útočník
27. Colorado Calum Ritchie Kanada Útočník
28. Toronto Easton Cowan Kanada Útočník
29. St. Louis Theo Lindstein Švédsko Obránce
30. Carolina Bradly Nadeau Kanada Útočník
31. Colorado Michail Guljajev Rusko Obránce
32. Vegas David Edstrom Švédsko Útočník

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud