Jiří Vítek
27. dubna 2018 • 20:05

Koblížek slaví finský titul. Chlastání v sauně bude asi náročné, směje se

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco extraligové finále dospělo ke svému konci již v neděli, finský hokej čekal na svého šampiona až do čtvrtečního večera. A i v něm zanechal český, respektive brněnský hokej výraznou stopu. Tappara Tampere s brankářem Dominikem Hrachovinou se musela po dvou titulech v řadě sklonit před Kärpätem Oulu, v jehož dresu slavil dvacetiletý útočník Radek Koblížek. „Je to neskutečný pocit, vůbec jsem to nečekal,“ hlásil den po zisku titulu žolík v sestavě finského mistra.



Do postele ulehl až okolo osmé hodiny ranní, o tři hodiny později už mu na mobilu přistály instrukce pro další průběh týmových oslav. „Na zápasy jsme lítali malým letadlem, kam bychom se všichni včetně trenérů nevešli. Takže jsme šli po zápase v Tampere na chvilku do baru a následně vyrazili domů,“ líčí pět set kilometrů dlouhou cestu domů autobusem.

Další štace? Sauna klub, v němž nemohl chybět tradiční finský nápoj: vodka. „Chlastání v sauně je to nejhorší, co může být,“ ulevil si s úsměvem. „Bude to asi náročnější než samotné zápasy. Ale je to parádní pocit.“

Sám teprve pomalu vstřebával emoce z konce sezony. Během ní pendloval mezi A-týmem a juniorkou Kärpätu, k tomu vypomáhal i v Mestis, tedy druhé nejvyšší soutěži. S tamním týmem Hermes se v závěru ročníku dostal do baráže o udržení, v níž ale kvůli regulím nemohl nastoupit.

Kärpät si jej tedy stáhnul do juniorky, která nakonec dokráčela až do finále tamní ligy. Právě zde byl Koblížek poprvé krok od titulu, v sérii hrané na tři vítězná utkání vedlo Oulu již 2:0 na zápasy, pak však přišly tři porážky v řadě a s pohárem nad hlavou nakonec křepčil soupeř z Kuopia.

VIDEO: Momenty posledního finále, po němž získal Kärpät mistrovský titul

Místo hořkého konce sezony však přišel povolávací rozkaz do áčka, a to v nejdůležitější možnou chvíli – před sedmým utkáním semifinálové série proti IFK Helsinky.

„Když jsem přišel do trenérského kamrlíku a dozvěděl se, že další den budu hrát sedmý zápas doma proti Helsinkám, tak jsem si jen říkal: Ty jo, to snad ani není možný!“ líčí zpětně účastník mistrovství světa juniorů v roce 2017. „Samozřejmě jsem byl nervózní, v tu chvíli to byl celkem šok. Ale potom jsem se bavil s rodiči, pár dalšími lidmi a uvědomil si, že není co ztratit,“

Neztratil, naopak získal. Po výhře 2:1 postoupil Kärpät do finále, Koblížek se navíc v sestavě uchytil natrvalo. Odchovanec brněnské Komety dostával od trenérů postupně víc a víc prostoru na ledě, za nějž se odměnil dvěma asistencemi.

Za stavu 3:0 na zápasy promarnil Kärpät úvodní dva mečboly, do třetice už se však Tappara s brankářem Dominikem Hrachovinou musela sklonit před novým šampionem. Koblížek pak mohl se zlatou medailí na krku rekapitulovat uplynulou sezonu.

„Bylo to náročné. V létě jsem začal dobře, jenže před začátkem sezony jsem zranil a musel na operaci, po níž jsem byl dva měsíce mimo. Potom jsem jezdil pořád sem a tam, z juniorky do áčka, pak do Mestis. Bylo to náročné mentálně, protože si myslím, že jsem všechny ty zápasy za áčko odehrál dobře, ale nikdy jsem se tam neudržel na delší dobu. Ale o to hezčí je to teď, že mě vzali na nejdůležitější zápasy sezony a že jsme udělali titul,“ zářil po finále, na které se přijeli osobně podívat dědeček s bratrem.

Zato na druhé straně zavládl smutek. Brankář Dominik Hrachovina, který stejně jako Koblížek prošel mládežnickými výběry Komety, okusil finálovou atmosféru potřetí v řadě, poprvé však odjížděl z ledu se stříbrnou medailí.

„Hráška dobře znám, jsme kamarádi. Když jsme si po finále podávali ruce, tak jsme si řekli pár slov,“ popisoval dvacetiletý útočník brněnské setkání. „Tady ve Finsku je brán za výborného gólmana. Včera plná hala řvala po zápase jeho jméno, což je jen ukázka toho, jak výbornou tady má pozici. Lidi ho berou, mají ho rádi, on je takový showman.“

Renomé si postupně buduje i Koblížek, který do Finska vyrazil ve svých patnácti letech. „Svého rozhodnutí nelituju, bruslařsky jsem se strašně zvednul, vyspěl jsem i mentálně,“ popisuje svoji pětiletou anabázi na severu Evropy. Tu si minimálně o další rok prodlouží, před začátkem play off podepsal s Kärpätem nový kontrakt.

„Pro mě je důležité, že tady se mnou počítají a vidí ve mně budoucnost, zatím nemám důvod odcházet. Věřím tomu, že v příští sezoně už se dostanu nastálo do áčka. I tohle play off mi k tomu mohlo pomoct, když viděli, že na to mám,“ doufá v upevnění své pozice.

Koblížek slaví finský titul. Chlastání v sauně bude asi náročné, směje se
Koblížek slaví finský titul. Chlastání v sauně bude asi náročné, směje se

Vstoupit do diskuse
0