7. května 2020 • 14:46

Bartošák mění Švédsko za Finsko. Upsal se Lahti společně s Červeným

Autor: iSport.cz, kal, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Skandinávii zůstane, ne však ve Švédsku. Český brankář Patrik Bartošák, který restartoval hokejovu kariéru v druhé nejvyšší švédské lize, opouští zemi Tre Kronor a míří k sousedům do Finska. Na roční smlouvě se dohodl s elitním klubem Pelicans Lahti. Společně s účastníkem mistrovství světa 2019 míří do týmu z brněnské Komety útočník Rudolf Červený, který rovněž podepsal roční kontrakt.



Bartošák, který minulý rok chytal v dresu české reprezentace na mistrovství světa v Bratislavě, se před uplynulou sezonou stěhoval z Vítkovic do Třince. V listopadu ale z osobních důvodů i kvůli problémům s alkoholem přerušil kariéru, Oceláři s ním rozvázali smlouvu. Po léčení na konci ledna zamířil do klubu z Örnsköldsviku.

Za MODO odchytal v základní části Allsvenskan sedm utkání s průměrem 1,79 obdržené branky na zápas, s úspěšností zákroků 93,55 procenta a jednou udržel čisté konto. V play off měl ve dvou duelech průměr 2,36 gólu na utkání a úspěšnost 93,94 procenta. Šanci na postup do nejvyšší soutěže jeho tým ztratil poté, co švédské soutěže předčasně ukončila pandemie koronaviru.

O Bartošáka se i přes předčasný konec sezony po skvělých výkonech začala intenzivně zajímat konkurence. Ozvalo se údajně i několik extraligových klubů. Nejvíc se ale spekulovalo o jeho přestupu do elitního Leksandu.

„Je pravda, že to bylo ve hře. Z MODO tam měl přejít hlavní trenér, jenž chtěl, aby měl v bráně Patrika. Jednání se ovšem protahovala a Patrik nechtěl vsadit na jednu kartu s nejistým výsledkem. Když se objevil zájem z Lahti, oslovilo ho to," prozradil Michal Sivek, hráčův agent pro hokej.cz.   

Červený na konci ledna přestoupil z Hradce Králové do Komety. V uplynulé sezoně si v 36 zápasech připsal 17 bodů za šest branek a 11 asistencí. Celkem má odchovanec Českých Budějovic v extralize na kontě 449 utkání a 178 bodů za 90 gólů a 88 přihrávek.

"Lahti projevilo o Rudu zájem a on záhy souhlasil. Je to pro něj příležitost, navíc netajil chuť ještě to vyzkoušet v zahraničí. Díky dohodě s Kometou to může uskutečnit," uvedl Vladimír Vůjtek rovněž ze společnosti Eurohockey Services, která se stará i o Červeného.

Červený v letech 2007 až 2009 působil v zámořské juniorské WHL v celku Regina Rats. V sezoně 2018/19 hrál za Slovan Bratislava KHL a ve švédské lize v barvách Brynäs Gävle. Na kontě má také 16 duelů v české reprezentaci, v nichž si připsal dva góly a šest asistencí.

"Pro Rudu to znamená šanci. Finská soutěž přeje bruslařům, což on je. Myslím, že Liiga by mu mohla sedět i víc než švédská SHL. Zástupci Pelicans mají Rudu nastudovaného, skauti týmu viděli několik jeho zápasů a přesně vědí, proč ho do mužstva chtějí," dodal Vůjtek.

Vstoupit do diskuse
0