Pavel Bárta
25. října 2023 • 14:20

Český beton ve WHL. Špunar uchvátil Portland: Věří mi! Hodně jsem makal

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přezdívky Spooner a Spoonman mu nedali proto, že by silou mysli ohýbal lžíce nebo na ně uměl zahrát. Vznikly z jeho příjmení. Jan Špunar betonuje bránu Portlandu v juniorské WHL. „Jsem rád, že se daří týmu i mně. Úplně jsem nečekal, že to takhle půjde,“ řekl deníku Sport a iSport.cz 19letý gólman. V lize vykazuje skvostná čísla, tým Winterhawks patří k lídrům soutěže a na zámořských webech a v médiích se naučili psát jméno rodáka z Olomouce s háčkem.



Kanadské juniorky zaplnil rekordní počet českých hokejistů. Nejvíc jich působí ve Western Hockey League, kde jich nastoupilo už pětadvacet. Vyčnívají Ondřej Becher z Prince George v popředí bodování ligy a Jan Špunar, mezi tyčemi pevný jak portlandský cement. Za Winterhawks nastoupil v sedmi utkáních z devíti, i díky jemu neprohráli osm duelů v řadě. Český mladík si drží úchvatný průměr 1,05 gólu na zápas, úspěšnost zákroků 95,7 procenta a vládne brankářským statistikám. Jednou ho vyhlásili nejlepším brankářem týdne.

„Hezky se na to dívá,“ přiznává. „Jsem rád, že se daří týmu i mně. Hodně jsem přes léto makal, máme super partu. Úplně jsem ale nečekal, že si takhle povedeme. Uvidíme, jak to půjde dál,“ líčí.

Portland jede. Tri-City nandal 7:0, Brandonu 11:1, v Everettu zvítězil 5:1. Soupeře v poslední době válcoval. „Docela jo. Ale taky jsme hráli hodně doma, kde vládne jiná atmosféra. Teď nastoupíme ještě šestkrát venku,“ připomíná Špunar, který přes jasný výsledek zažil taky utkání, kdy na něj šlo přes čtyřicet střel. Obstál výtečně, inkasoval minimálně. „Sezona je však dlouhá, na každý tým sedne menší krize, zápasy budou vyrovnanější,“ zdůrazňuje.

Po gólmana bývá lepší, když na něj míří víc střel. Špunar to tak měl už v Olomouci, tedy žádný problém. V minulém ročníku se v základní části WHL představil v 31 utkáních. O stráž se dělil s Dantem Gianuzzim, který byl starší věkem i služebně. „Ze začátku chytal víc, jenže se mu tolik nedařilo. Postavili mě do branky a pak jsem dostával víc příležitostí. Těžím z toho i v téhle sezoně, trenér mi věří,“ pochvaluje si Špunar.

V tandemu má tentokrát o dva roky mladšího Lukea Brunena. Sám chytá pravidelně, svá čísla výrazně stlačil, Portland kosí jednoho soupeře za druhým. „Nebylo úplně dané, že budu jedničkou, ale měl jsem větší šanci než on,“ připouští juniorský reprezentant. Za Tri-City, proti němuž Špunar uhájil svou vůbec první nulu v základní části WHL, chytá Lukáš Matěcha, druhý český gólman v soutěži. Ve vzájemném duelu střídal a dostal tři branky. „V deváté minutě už jsme vedli o pět. Pěkný zápas,“ vybavuje si Špunar.

V Portlandu působí druhou sezonu a parťáka našel v obránci Marku Alscherovi, který ve Winterhawks slouží ještě o rok déle. „Pokecáme spolu česky, zasmějeme se. Máme trochu jiný humor než Američani. Je super, že jsme se potkali v jednom týmu, trávíme spolu hodně času. Jsem rád, že ho tady mám, je víc živo,“ pochvaluje si gólmanská naděje.

Dalším spoluhráč James Stefan je aktuálně nejproduktivnějším hráčem Portlandu. Syn české jedničky draftu NHL z roku 1999 Patrika Štefana se narodil v Laguna Beach v Kalifornii a je ryzí Američan. „V češtině pochytil jen pár základních slov. Třeba pivo a podobně. Jinak česky vůbec neumí. Jen co ho asi naučil táta,“ povídá Špunar.

Tabulka brankářů WHL podle úspěšnosti

Brankář Tým Zápasy Průměr obdržených gólů Úspěšnost zákroků (%)
Jan Špunar Portland 7 1,05 95,8
Max Hildebrand Prince Albert 5 1,81 94,5
Harrison Meneghin Lethbridge 11 2,04 93,7
Austin Elliott Saskatoon 6 1,46 93,5
Lukáš Matěcha Tri-City 8 2,39 92,5

S dalšími krajany se vídá při zápasech, jinak není moc šance se stýkat. „Nejčastěji hrajeme s celky z naší Americké divize. V Tri-City máme dva Čechy (Matěcha a Maxmilián Curran), v Everettu jednoho (Dominik Rymon) a ve Spokane taky (Lukáš Král). Ale jeho tolik neznám, je mladší. Času pokecat si ani po zápase moc není a Kanaďani na něco takového nejsou zvyklí. Možná by to i neradi viděli. Bere se to tak, že jsme soupeři. A jindy se nepotkáme,“ vypráví.

Marka Alschera loni draftovala Florida ve třetím kole jako svou první volbu. Špunar byl loni na zkoušku v kempu Edmontonu a letos v Montrealu. Do WHL šel i proto, aby zůstal víc na očích. „Na zápasy chodí víc skautů než na českou juniorku. Soutěž je zároveň trochu jiná, hraje se víc zápasů, ve větším tempu. Taky jsem se osamostatnil. Žiju v rodině, ale ne jako doma, kde maminka navaří, vypere. Posílilo mě to jako člověka. Dostanu najíst, máme společnou večeři, kdyby se něco pokazilo, mám se na koho obrátit o radu nebo pomoc. Nejsem na nic sám, ale normální rodina to pořád není,“ popisuje.

WHL je považována za nejtvrdší ze všech tří kanadských juniorek. „Třeba v QMJHL už zakázali bitky, tady pořád jsou. Ale největší rozdíl spočívá v tom, že chodí spousta fanoušků. Hraje se ve větších městech, zatímco v Quebeku jde o menší městečka ležící blízko od sebe. WHL je asi tvrdší, ale obecně to bude hodně podobné. Osobní zkušenost nemám, nicméně když se hrál Memorial Cup, rozdíly moc patrné nebyly. A pokaždé vyhrál tým z jiné soutěže,“ tvrdí Špunar.

Kluby jsou podle polohy rozděleny do dvou konferencí a v každé z nich do dvou skupin. Portland nastupuje nejčastěji proti soupeřům z Americké divize, s týmy ze sousední Britské Kolumbie už míň, na celky z Východní konference narazí jednou za sezonu. „V minulém ročníku vyhrál ligu Seattle a my s ním hráli dvanáctkrát. S nejlepším týmem v lize. Jsou naši největší rivalové, byly to dobré zápasy, energické. Prince George je zase osamocený na severu. Každý tým, co přijede, sehraje víc zápasů, aby tam nemusel znovu.“

V mladším věku prý Špunar obdivoval Careyho Price. Když se ho před pár lety ptali, kdo z NHL mu připadá stylem nejbližší, zmínil Connora Hellebuycka. „Dneska už sleduju gólmany spíš celkově. Kdo, co, jak a proč dělá. Ale fanoušek vyloženě nejsem, na nikoho se nezaměřuju. Sám jsem se taky posunul. Navíc každou chvíli někdo vyletí, polovinu brankářů ani neznám. Na NHL se občas mrknu, na výsledky nebo doma v televizi. Jinak moc nezbývá čas,“ říká. Kdyby si mohl vybrat tým, raději někde v teple. „Zima mi nedělá dobře, ale na tom nezáleží. Rád bych byl za každý tým. Hlavně aby byl z NHL,“ upřesňuje.

S osmnáctkou loni sahal na mistrovství světa v Landshutu po medaili. V souboji o bronz však padli s Finy. Špunar v turnaji nastoupil dvakrát, jinak kryl záda Michaelu Schnattningerovi. S ním, Matěchou a Michaelem Hrabalem se v létě potkali i v kempu dvacítky. Světový šampionát ve švédském Göteborgu se pomalu blíží. S tím, jak válí na americkém západě, si říká o místo i významnější roli. Sám však tohle téma neřeší. „Mám někde v hlavě, že bych rád jel a reprezentoval. Ale teď se soustředím hlavně na sezonu v Portlandu. Dokud jsem tady, koncentruju se na tohle. Abychom co nejvíc vyhrávali a dařilo se. Pak se uvidí, koho pozvou,“ dodává Špunar.

Vstoupit do diskuse
0