5. srpna 2023 • 20:20

Česko - Kanada 2:3p. Drama končí stříbrem! Prohra se ctí, Milota jako zeď

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neuvěřitelné drama se stříbrnou tečkou. Čeští reprezentanti do 18 let na Hlinka Gretzky Cupu ztratili finálový zápas s Kanadou po heroickém boji sedm vteřin před koncem prvního prodloužení. Javorové listy po obratu vedly 2:1, ale nastavení zápasu vybojoval svým gólem Matěj Kubiesa. Češi měli několik šancí na to rozhodnout nadstavbovou část, nevyužili přesilovku, těsně před přestávkou pak obraně uniknul Malcolm Spence. Gólem překonal vynikajícího brankáře Jakuba Milotu, který ve finále předvedl famózní výkon. Prohře 2:3 v prodloužení ovšem nezabránil.



Čeští hokejisté na druhý triumf v historii Hlinka Gretzky Cupu hráčů do 18 let nedosáhli. Přes vyhranou úvodní třetinu podlehli v dramatické finálové bitvě v Břeclavi před 4711 diváky Kanadě 2:3 v prodloužení. Zápas rozhodl až v čase 79:53 Malcolm Spence. Zámořský celek obhájil prvenství a vyhrál již počtyřiadvacáté z 32 ročníků. Češi mají první medaili po šesti letech.

Svěřenci kouče Davida Čermáka začali lépe. V deváté minutě se trochu se štěstím dostal k zakončení Adam Titlbach a otevřel skóre. Ve 13. minutě byli Kanaďané blízko vyrovnání. Zblízka zakončoval Ryder Ritchie, během celého turnaje výborně chytajícímu Jakubu Milotovi ale pomohla horní tyčka.

V úvodu druhé části čeští mladíci trošku zaspali, jejich čtveřici rozebrali dva Kanaďané a Cayden Lindstrom sám proti Milotovi nezaváhal. Záhy měli domácí ideální možnost vzít si vedení zpět, jenže čtyřminutovou početní výhodu nevyužili. Před polovinou základní doby hráli přesilovku i Kanaďané, kapitán Berkly Catton vypálil, po velké skrumáži před českým brankovištěm mu kotouč vyplaval přímo na hokejku a Milota neměl šanci zabránit obratu.

Na začátku třetí dvacetiminutovky ujel Spence, blafák do bekhendu ale zakončil vedle branky. Právě Spence se pak v 55. minutě provinil proti pravidlům a Matěj Kubiesa se postaral o vyrovnání. Výsledkově i herně naprosto vyrovnaná partie se tak přelila až do strhujícího prodloužení.

Hra tři na tři nabídla řadu dramatických momentů. Aktivní Maxmilian Curran mohl rozhodnout po 100 sekundách z ideální pozice mezi kruhy, ale nedal. V 73. minutě fauloval Roger McQueen, ostřelování kanadské branky při přesilovce čtyři na tři ale úspěch nepřineslo. Když už se blížil závěr první části prodloužení, ztratil kotouč Ondřej Kos, Spence tentokrát proti Milotovi zkusil blafák do forhendu a rozjásal Kanadu.

V souboji o bronz zdolali Američané v Trenčíně Finy 5:2, a to zejména díky výbornému nástupu, protože už po deseti minutách vedli 3:0. Seveřané se ve druhé třetině dostali na dostřel jediného gólu, ale na víc nedosáhli.

Góly

Domácí: 20:57. Lindstrom, 29:17. Catton, 79:53. Spence

Hosté: 08:09. Titlbach, 55:13. Kubiesa

Sestavy

Domácí: George (D'Aigle) – Marrelli, Elick, Dickinson (A), Mews, Danford, Cristoforo, Parekh – Misa, Catton (C), Wetsch – Beaudoin, McQueen, Ritchie – Spence, Lindstrom, Martone (A) – Massé, Josephson, Poirier – Greentree.

Hosté: Milota (Mařík) – Skok, Jiříček (A), Zielinski, Hlinský (C), Galvas, Fibigr, Král – Kos, Benák, Titlbach – Pohludka, Sikora, Kubiesa – Lisler, Curran, Jecho (A) – Klíma, Drančák, Humeník – Chludil.

Rozhodčí

Jeřábek, Kika – Axman, Rampír

Stadion

Fosfa aréna, Břeclav

Návštěva

4 711 diváků

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud