Jan Denemark
8. prosince 2020 • 14:25

Nominace tvořené virem! Kanada v karanténě, Švédsku vypadly hvězdy

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přesně za 16 dní máte vstoupit do největšího turnaje vašich kariér. Jistě, bude to bez diváků, přesto nastoupíte na domácí půdě a budete mít šanci vytrhnout z podivného období zemi, která hokejem dýchá. Jak probíhá vaše příprava? Jste na hotelových pokojích a děláte kliky a sklapovačky. Víc vám už dva týdny nedovolí. Kanadská juniorská reprezentace je v karanténě a ani ona sama neví, kdy dostane povolení naskočit do přípravy.



Dva pozitivně testovaní hráči znamenali dvoutýdenní stopku pro celý tým. Žádné výjimky, žádné obcházení pravidel. Pro národní celek platí v Kanadě stejný metr, jako pro všechny ostatní. Realizační tým toužebně čeká na ukončení opatření, přesto stále není jasno, kdy k němu dojde. „Vyhlíží zprávu z hygienického ústředí každou hodinu. Rádi by věděli, jak se zařídit na zbytek týdne a na zbylé dny před turnajem,“ popsal novinář TSN Bob McKenzie situaci zevnitř kanadského týmu.

Jednoznačně největší favorit nadcházejícího šampionátu a zároveň obhájce titulu se chtěl doma vytáhnout. Teď je největší starostí Kanaďanů, jak smysluplně vyplnit dlouhé dny a zůstat u toho alespoň trochu v kondici. „Zásadní je si uvědomit, že tohle není čtrnáctidenní volno, ale stále součást přípravného kempu. Tudíž nemůžeme kompletně přestat pracovat. Je třeba trénovat, zdravě jíst a kvalitně spát,“ upozornil obránce Anaheimu Jamie Drysdale.

Kanadě bude na letošním šampionátu chybět největší hvězda loňského MS Alexis Lafreniere
Kanadě bude na letošním šampionátu chybět největší hvězda loňského MS Alexis Lafreniere

Právě snaha mít alespoň zčásti dobrý trénink se stala středobodem debat. Mimochodem, i ony probíhaly online, protože každý z hráčů i členů realizačního týmu musí mít svůj vlastní hotelový pokoj. „V deset dopoledne máme společný trénink přes Zoom. Byl jsem do jisté míry překvapen z toho, co všechno se dá v hotelovém pokoji udělat za cvičení, když uvážíme fakt, že lze pracovat jen s vlastním tělem. Stejně tak nám každému na pokoj doručili kolo, což je ohromně důležité,“ pochvalovala si fyzický dril v omezených podmínkách sedmička posledního draftu.

Hráče škrtají Švédové i Němci

Nutno dodat, že stísněné podmínky hotelových pokojů mají v přeneseném slova smyslu všechny týmy ladící formu na juniorský vrchol. Ve Švédsku už dokonce pandemická situace promluvila extrémním způsobem i do konečného složení týmu. Hned čtyři hráči byli na základě pozitivních testů vyškrtnuti z přípravy a na turnaji se neukážou, přestože by za normálních okolností v konečném kádru velmi pravděpodobně figurovali.

Jedním z nich je třetí nejvýše vybraný Švéd v posledním draftu, obránce William Wallinder, jehož si zamluvil Detroit na 32. místě. Pro obranné řady seveřanů jde o citelnou ztrátu. Ani útok nebude mít trenér Tomas Montén kompletní. Scházet mu bude Karl Henriksson, talent NY Rangers, Albin Grewe z Detroitu a William Eklund, kterého dražba talentů ještě čeká. Právě pro něj je vyškrtnutí z kempu největší ranou. Zatímco první dva jmenovaní již měli možnost na zámořské skauty zapůsobit, Eklund o tuhle možnost přichází. Přitom právě setkání nejlepších juniorů je akcí, která často velmi razantně přepisuje poznámky lovců talentů.

A když jsme zmínili trenéra Monténa, i on měl pozitivní test na koronavirus. Vzhledem k tomu, že švédská reprezentace se má o víkendu přesunout za moře, jde o novinku krajně nepříjemnou, přesto ještě není jasné, zda je pro něj účast na turnaji zavřená. Podobné trable hlásí i Němci. Vyřazení z turnaje hlásí jedna z největších osobností kabiny Lukas Reichel, první volba Chicaga v posledním draftu. Společně s ním o turnaj přijde i křídelník Nino Kinder.

Přitom to dlouho vypadalo, že šampionát se odehraje v nejlepším možném složení, vzhledem k tomu, že restart NHL byl v nedohlednu. Teď však dostává konkrétní obrysy a jména jako Alexis Lafreniėre a Jack Hughes se v Edmontonu určitě neobjeví. Nyní do sestav promluvil i zákeřný virus. Všechno tak potvrzuje, že tenhle turnaj bude absolutně jedinečný, a ne úplně v dobrém smyslu toho slova.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud