31. prosince 2023 • 22:05

Česko - Švýcarsko 4:2. Junioři vydřeli výhru, ve čtvrtfinále vyzvou Kanadu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté zdolali na mistrovství světa dvacítek v Göteborgu 4:2 Švýcarsko a udrželi třetí místo v základní skupině B. V úterním čtvrtfinále čeká svěřence trenéra Patrika Augusty druhý tým z "áčka", kterým se stala po výhře nad Německem (6:3) Kanada. Švýcaři půjdou ze čtvrté pozice na domácí Švédsko, které ovládlo skupinu. Češi sice ztratili vedení 2:0, ale v čase 52:47 rozhodl kapitán Jiří Kulich a výsledek ještě pečetil obránce Tomáš Hamara.



Obhájce stříbra z minulého šampionátu v kanadském Halifaxu dostaly do náskoku dvě využité přesilovky. Ve 13. minutě otevřel skóre Matyáš Šapovaliv a v polovině utkání zvýšil Robin Sapoušek. Do konce druhé třetiny smazali ztrátu Simon Meier a Julien Rod, ale druhou českou výhru ze čtyř utkání na turnaji zařídil po akci Tomáše Galvase Kulich a pojistku přidal Hamara.

V první šanci se ocitl v 6. minutě Becher, ale gólman Beglieri zasáhl. Poradil si i se střelou Šalého. Hrabala prověřil v polovině úvodní třetiny Weber. Vzápětí se na druhé straně protlačil do šance kapitán Kulich, švýcarský gólman ale stihl jeho zakončení vytěsnit. V čase 12:04 při Weberově vyloučení už se Češi prosadili. Po Melovského střele z levého kruhu skóroval z dorážky Šapovaliv.

VIDEO | Podívejte se na sestřih zápasu

Ve druhé části nejdříve zahrozil Štancl a zvýšit náskok mohl ve 26. minutě Rymon, který tečoval Prčíkovu střelu do tyče. V polovině utkání při signalizovaném vyloučení a hře šesti proti pěti už se to českému výběru podařilo. Kombinaci Kulicha a Bechera zakončil u levé tyče do odkryté branky Sapoušek.

Další příležitost měl Šalé. Švýcaři se do šancí nedostávali, ale přesto se dočkali snížení. V 35. minutě překvapil Hrabala nahozením z levého rohu Meier a český gólman si puk hokejkou ztečoval do vlastní branky. Odpovědět se nepodařilo Becherovi ani Židlickému a 57 sekund před koncem druhé části bylo vyrovnáno. Weber po objetí branky našel nehlídaného Roda, který trefil volný prostor u levé tyče Hrabalovy branky.

Ve 45. minutě inkasoval Sapoušek tvrdý zákrok od Grediga a musel odstoupit ze hry. Češi se vzápětí ubránili při první oslabení po Becherově faulu. Potom měl příležitost po kombinaci se Šalém Melovský, ale Beglieriho nepřekonal. V 53. minutě podpořil útok Galvas, nabídl puk před brankoviště Kulichovi, který svým čtvrtým gólem na turnaji rozhodl.

Zvýšil mohl hned vzápětí z přečíslení po Rymonově přihrávce Štancl. Vyrovnat mohl z úniku Hornecker, ale Hrabal si s jeho bekhendovým blafákem poradil. V čase 55:18 se trefil od modré čáry Hamara a pečetil výsledek, který nezměnila ani power play Švýcarů a v závěrečných 50 sekundách i přesilovka při Hamarově trestu.

Góly

Domácí: 12:04. Šapovaliv, 30:05. Sapoušek, 52:47. Kulich, 55:18. Hamara

Hosté: 34:26. S. Meier, 39:03. Rod

Sestavy

Domácí: Hrabal (Vondraš) – Alscher, Hamara (A), Čech, Cibulka, Galvas, Prčík, Kočí – Kulich (C), Bareš, Šapovaliv (A) – Sapoušek, Melovský, Šalé – Štancl, Becher, Rymon – Židlický, Přibyl, Redlich – Hujer.

Hosté: Beglieri (Huet) – Dionicio, Terraneo, Christe, Meile, Ustinkov, Bünzli – Braillard, Schild (A), Taibel (C) – Müller (A), Rod, G. Weber – Reber, Hornecker, E. Meier – Gredig, Jenni, S. Meier – Reinhard.

Rozhodčí

Stadion

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 4 3 1 0 0 29:9 11
2. Slovensko 4 3 0 0 1 19:16 9
3. Česko 4 2 0 1 1 17:13 7
4. Švýcarsko 4 1 0 0 3 11:20 3
5. Norsko 4 0 0 0 4 8:26 0

Němci vedli s Kanadou, ale jdou do baráže

V přímém souboji o vítězství v základní skupině B zvítězili Američané nad Slovenskem vysoko 10:2, udrželi si neporazitelnost a v úterním čtvrtfinále je čeká Lotyšsko.

Slováci po první ztrátě na turnaji skončili druzí a narazí na Finsko. Skupinu A i přes porážku s Finskem 4:5 po samostatných nájezdech vyhrálo domácí Švédsko a na startu play off jej čeká Švýcarsko. Obhájce triumfu Kanada zdolala Německo 6:3 a narazí v repríze finále minulého MS na Česko, Němci budou bojovat o udržení s Norskem.

Američané, kteří ztratili jediný bod za výhru na Českem 4:3 po samostatných nájezdech, se ujali vedení v čase 6:21 po brance Rutgera McGroartyho. V 9. minutě sice odpověděl Marián Moško, ale za 76 sekund vrátil obhájcům bronzu náskok Zeev Buium.

Po 29 sekundách druhé části zvýšil po sólu Gavin Bridley. V 38. minutě sice dostal Slovensko na kontakt v přesilové hře Filip Mešár, ale do konce druhé části se na druhé straně prosadili ještě Ryan Leonard a McGroarty. Závěrečnou část Američané ovládli. Nejdříve dovršil hattrick McGroarty, dvakrát se prosadil Isaac Howard, druhý gól v utkání dal i Bridley a skóroval také Cutter Gauthier.

Švédové, kteří dosud neztratili na turnaji ani bod a v prvních třech zápasech ani neinkasovali, po brankách Tommiho Männistöho a Lenniho Hämeenaha prohrávali po první třetině 0:2. Domácí nejdříve ve druhé části odpověděli díky gólu Isaca Borna a vyrovnali díky využité přesilovce Jonathana Lekkerimäkiho.

Finům vrátil vedení také v početní výhodě Kasper Halttunen. Vzápětí ale vyrovnal Theo Lindstein a v 35. minutě otočil stav v přesilovce Filip Bystedt. Hrdinou Finů ale byl Jani Nyman, který 82 sekund před vypršením běžné hrací doby vyrovnal na 4:4 a v páté sérii rozstřelu také rozhodl.

Němci potřebovali s Kanadou získal alespoň bod, aby se posunuli do čtvrtfinále přes Lotyšsko. Nejdříve nad favoritem vedli 1:0, potom ještě dokázali vyrovnat na 2:2 i na 3:3, ale ve 49. minutě v přesilové hře Jordan Dumais a výsledek ještě potvrdili svým druhým gólem v utkání Macklin Celebrini a při power play do prázdné branky Easton Cowan.

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 4 3 0 1 0 17:5 10
2. Kanada 4 3 0 0 1 21:7 9
3. Finsko 4 1 1 0 2 14:13 5
4. Lotyšsko 4 1 0 0 3 6:22 3
5. Německo 4 1 0 0 3 9:20 3

Vstoupit do diskuse
14

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud