Pavel Bárta
Premium
9. ledna 2024 • 10:31

Skaut NHL: Dvacítka nebyla tak silná jako loni, ale zásadní jsou trenéři

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká dvacítka se potřetí za sebou prodrala do nejlepší čtyřky juniorského šampionátu. Před rokem ziskem stříbra ukončila 18 let dlouhou hladovku. Letos přivezla medaili znovu. „Ale bronz upletli z ničeho. Tenhle ročník nebyl tak silný,“ připomíná Milan Tichý, dlouholetý vyhledavač talentů pro NHL, který druhou sezonu šéfuje evropským skautům Edmonton Oilers.



Partě kolem Jiřího Kulicha nebo loni Davida Jiříčka se povedlo to, co dvacítka nedokázala za časů Voráčka, Hertla, Pastrňáka ani Nečase. Jiné výběry kolikrát vypadaly slibně, dokonce i líp. Jenže vždycky něco scházelo. Rozdíl přitom nemusel spočívat jen v kvalitě hráčů nebo dávce štěstí. „Kdybychom měli lepší trenéry, mohli jsme mít víc medailí,“ tvrdí Milan Tichý.

Při pohledu na závěr bronzového zápasu s Finskem se ježí chlupy a běhá mráz po zádech. Takovou vichřici byste čekal od Kanady, ale u Čechů tohle nebyla silná stránka. Souhlasíte?
„Ano, ale Finové si o to víceméně řekli sami. Přestali úplně hrát. Připadalo mi, že jim opravdu došly síly. Trenér posílal na led různé pětky, byli však bezzubí. Pak už přichází takový ten pocit, že opravdu stačí, když někdo z druhé strany dá gól, a oni s tím už nic neudělají. Což se opravdu stalo. Chtěli bránit, hned dostali gól. Myslím, že je to zlomilo.“

Zapůsobila i psychika, která je v tak mladém věku zranitelnější?
„Určitě. V oslabení hráli pozičně, takže Kulich pokaždé dostal prostor. Jakmile se skóre otočilo a Finové vytáhli brankáře, Češi hráli hrozně agresivně. Dali jim ještě další góly, poněvadž Finové se k ničemu nedostali. Když se začnete bát a jen stojíte, je to nejhorší, co můžete udělat.“

Pomohl už Becherův gól v oslabení. Ale zlomový byl oddechový čas a hra bez brankáře.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud