Zdeněk Janda
14. května 2013 • 14:45

Slovinci si šli poslední zápas mezi elitou užít. A málem porazili Kanadu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na turnaji potrápili favority. Zle zatápěli i českému týmu, v posledním včerejším utkání dokonce o bod oloupili Kanadu. Ale přesto slovinští hokejisté opouštějí elitní kategorii šampionátu. „Tak na závěr jsme si aspoň řekli, že si to proti Kanadě užijeme,“ říkal po porážce 3:4 v nastavení slovinský útočník Rok Pajič, jenž ale dlouho působil i v české lize.



Už neměli o co hrát. Věděli, že sestupují. Přesto se proti zámořské velmoci vybičovali k dalšímu z hrdinských představení. Po první třetině dokonce vedli 2:0. A pak i 3:2. Další prvotřídní senzace byla blízko.

„Za den bod jsme šťastní, je to vůbec první náš bod proti Kanadě v historii. Na své hráče jsem opravdu pyšný,“ říkal kouč Matjaž Kopitar, otec útočníka Anžeho, který válí v NHL za tým Los Angeles Kings.

Jeho protějšek, Lindy Ruff, působil na střídačce dlouho bezradným a odevzdaným dojmem. Stejně jako Steve Yzerman, generální manažer reprezentace. Když seděl v hledišti, kroutil hlavou. „My jsme soupeře nechali v úvodu nadechnout a on toho využil,“ reagoval zámořský trenér.

Je možné, že Kanaďané soupeře podcenili. „Nevím, na to jsme nějak nekoukali. Ale my jsme je rozhodně nepodcenili,“ pousmál se Pajič, jenž v Česku dlouhé roky hrával (i za Liberec nebo za Ústí nad Labem) a česky hovoří plynule.

Výsledky Slovinců na MS

Slovinsko-Norsko       1:3

Slovinsko-Bělorusko    3:4

Slovinsko-Dánsko       2:3p

Slovinsko-Švýcarsko   1:7

Slovinsko-Česko         2:4

Slovinsko-Švédsko      0:2

Slovinsko-Kanada       3:4p

Na šampionátu sice dokázali Slovinci i elitní protivníky hodně potrápit, ale přesto všechno prohráli. I tak ale už ví, že se v únoru představí na olympijském turnaji v Soči. Účast si vybojovali ještě před mistrovstvím. „To bude pro nás všechny mimořádný zážitek,“ tuší slovinský útočník.

Kanada dlouho nechápala, co se děje. „Chtěli jsme si to užít. Říkali jsme si, že když už jdeme na led, zkusíme se bavit hokejem. A vyšlo to,“ říkal 27letý Pajič. „Jenom se Švýcary jsme na turnaji hráli špatně, jinak pak dobře, s velkým nasazením. Ale bohužel jsme nedávali góly,“ litoval slovinský reprezentant.

Steven Stamkos, ofenzivní hvězda Kanady, věděl, že především vstup do zápasu nebyl ze strany jeho výběru dobrý. „Pokud bychom takhle hráli ve čtvrtfinále, pravděpodobně bychom rychle jeli domů,“ uznává útočník.

„Někdy se stává, když hrajete proti týmu, který moc neznáte, že to drhne. Musíme však uznat jejich sílu, hráli velice dobře. Je ale dobře, že jsme to nakonec zvládli, nepanikařili jsme a vyhráli jsme. A do klíčové fáze turnaje můžeme jít na vítězné vlně,“ dodal kanonýr z týmu Tampa Bay Lightning.

Ani Slovinci se ale nemusejí za nic stydět.

Kanadský útočník Steven Stamkos rozhodl na MS o výhře Javorových listů v prodlooužení nad Slovinskem 4:3
Kanadský útočník Steven Stamkos rozhodl na MS o výhře Javorových listů v prodlooužení nad Slovinskem 4:3

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud