22. května 2014 • 17:29

Pomsta za Soči! Češi jsou v SEMIFINÁLE, na MS porazili USA 4:3

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svůj nejlepší výkon na mistrovství světa si čeští hokejisté schovali na nejdůležitější zápas. Ve čtvrtfinále porazili Spojené státy 4:3. Utkání rozhodli ve druhé třetině, kdy potrestali vyloučení amerického kapitána Justina Abdelkadera dvěma góly. Svému soupeři tak oplatili porážku z olympijského čtvrtfinále v Soči. Tým trenéra Růžičky se v sobotním semifinále utká s vítězem duelu mezi Kanadou a Finskem.



ONLINE USA - ČESKO MINUTU PO MINUTĚ ZDE>>>

MATCH OVERVIEW LEGACY
22. 5. • 15:00
USA
USA
3:4
ONLINE
22. května
15:00
Česká republika
Česká republika
Góly

Domácí: 06:54. Nelson, 58:50. Johnson, 59:03. Johnson

Hosté: 09:25. Rolinek, 26:51. Hertl, 28:06. Červenka, 36:19. Němec

Sestavy

Domácí: Thomas (Leggio) – Jones, Dekeyser, Gardiner, Murphy, Petry, McCabe, Donovan – Johnson, Nelson, Smith – Stapleton, Gaudreau, Abdelkader (C) – Trocheck, Wingels, Mueller – J. Hayes, K. Hayes, McDonald – Shore. Trenér: Peter Laviolette.

Hosté: Salák (Jakub Kovář) – Němec, Vitásek, Kindl, Jordán, Zámorský, Kolář, Ševc – Červenka, Novotný, Jágr – Sobotka, Klepiš, Hertl – Hudler, Zaťovič, Sekáč – Růžička, Jan Kovář, Rolinek – Vondrka. Trenér: Vladimír Růžička.

Rozhodčí

Nord, Winnerborg (oba SWE) – Hull (CAN), Suominen (FIN)

Stadion

Hala Čižovka, Minsk

Návštěva

8234 diváků

Z vedení se jako první radovali Američané při Sobotkově vyloučení, v sedmé minutě tečoval Muellerovu ránu před Salákem stínící Nelson. Pak ukázal své umění nejproduktivnější hráč USA Gaudreau, jenž zkoušel štěstí efektní otočkou.

V polovině úvodní části vyrovnal Rolinek. Český kapitán vybojoval puk, střelu Jana Kováře ještě americká defenziva z brankoviště odvrátila, ale Rolinek puk dorazil. Češi se pak neprosadili při Aldelkaderově vyloučení a naopak mohli inkasovat. Po nedorozumění Hudlera se Zámorským unikli sami na Saláka Johnson s Nelsonem, jemuž ale blafák nevyšel.

Američané byli nadále aktivní, Salák pochytal šance Jimmyho Hayese, Aldelkadera i Jonesovu střelu. V posledních sekundách úvodního dějství měl obrovskou šanci Jágr, ale překonaného Thomase zastoupil v brance Dekeyser.

Ve 27. minutě se otřel o levou tyč pokus Sobotky, jehož vzápětí sestřelil faulem na hlavu Aldelkader. Český centr odešel otřesený do kabiny, hříšník dostal po dlouhé poradě sudích Norda s Vinnerborgem trest na pět minut a do konce utkání.

Hned po deseti sekundách výhodu zužitkoval z dorážky Hertl. Za dalších 38 sekund šel od Červenkovy brusle a následně Thomasovy vyrážečky puk za brankovou čáru. Americký gólman jej přikryl a sudí po poradě s videorozhodčím gól neuznali. Za 47 sekund už se ale Červenka se svými spoluhráči radoval, když doklepl puk po Kolářově střele.

Tomáš Hertl slaví gól do sítě ve čtvrtfinále MS proti USA
Tomáš Hertl slaví gól do sítě ve čtvrtfinále MS proti USA

Po vyloučení Novotného se hrálo ve čtyřech proti čtyřem a Wingels trefil tyč. Následnou českou přesilovku zkrátilo Jágrovo vyloučení. Češi znovu udeřili ve 37. minutě při Nelsonově pobytu na trestné lavici, když Thomase překonal od modré čáry Němec.

Američané se marně snažili dostat do hry. Při Kindlově vyloučení ztroskotali na Salákovi Mueller Gaudreau, šanci neproměnil ani Nelson. Možnost pojistit náskok nevyužil Zaťovič. Ve zkrácené přesilovce USA lapil Salák Wingelsovu střelu i další pokusy.

Thomas udržel Američanům naději při Červenkově šanci, Salák na druhé straně nepovolil snížení při dorážkách Stapletona a Jimmyho Hayese, jenž měl šanci během vyloučení Hertla. Američané ale ještě udělali ze závěru drama. V čase 58:50 v power play sekundu po konci Klepišova trestu skóroval Johnson a 57 sekund před koncem stejný hráč upravil na 3:4. Při závěrečném tlaku ale Češi odolali.

Branky a nahrávky: 10. Rolinek, 27. Hertl (Novotný), 29. Červenka (Zámorský, Kolář II), 37. Němec (Jágr, Novotný) - 7. Nelson (Mueller, Jones), 59. Johnson (Mueller, Jones), 60. Johnson (Mueller, Smith). Rozhodčí: Nord, Vinnerborg (oba Švéd.) - Hull (Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 7:3, navíc Nelson 10 min., Abdelkader (oba USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 7000.

ČR: Salák - Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář II - Jágr, Novotný, Červenka - Klepiš, Sobotka (35. Martin Růžička), Hertl - Sekáč, Hudler, Zaťovič - Vondrka, Jan Kovář, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

USA: Thomas - Jones, Dekeyser, Murphy, Gardiner, Petry, McCabe, Donovan - Smith, Johnson, Nelson - Abdelkader, Stapleton, Gaudreau - Wingels, Trocheck, Mueller - J. Hayes, Shore, McDonald - K. Hayes. Trenéři: Peter Laviolette, Don Granato, Phil Housley a Joe Sacco.

3. třetina

60:00 USA - Česko 3:4. Konec zápasu. ČEŠTÍ HOKEJISTÉ POSTUPUJÍ DO SEMIFINÁLE MS!!!

Hašek a Gudas o dvou rychlých amerických gólech
Video se připravuje ...

59:02 USA - Česko 3:4 GÓL. Dva góly Johnsona během 12 sekund udělali z jasného zápasu ještě pořádné drama!!!

58:50 USA - Česko 2:4. GÓL

48:20 USA - Česko 1:4. Parádní Salákův zákrok. Po Wingelsově střele schoval puk do lapačky.

Dominik Hašek o Sálákově parádě: Výborný zákrok
Video se připravuje ...

40:01 USA - Česko 1:4. Začátek třetí třetiny. Dotáhnou Češi skvěle rozjetý zápas?

2. třetina

40:00 USA - Česko 1:4. Konec druhé třetiny.

36:19 USA - Česko 1:4. GÓÓÓL!!!! Ondřej Němec proměnil další přesilovku. Semifinále je blíž a blíž!

4:1! Nechytatelné, řekl Hašek o Němcově trefě
Video se připravuje ...

28:06 USA - Česko 1:3 GÓÓL. Tak Roman Červenka se dočkal a zvyšuje český náskok.

Gudas o gólu na 3:1: Vyplatilo se mít hráče před bránou
Video se připravuje ...

27:15 USA - Česko 1:2. Dlouhé přemítání rozhodčích, zda uznat český gól. Červenka kopl puk a brankář Thomas si ho srazil do branky. Nebylo jasné, zda se ocitl za čarou.

26:25 USA - Česko 1:2 GÓL. Přesilovku rychle využil Tomáš Hertl. A Češi jsou poprvé blíž postupu. Na gól se podívejte ZDE>>>

Hertlova šikovnost, říká Hašek o českém gólu na 2:1
Video se připravuje ...

26:15 USA - Česko 1:1. Zatím nejvýraznější moment ve druhé třetině. Sobotka nejdřív trefil tyčku, pak ho Abdelkader poslal tvrdě k ledu. Sobotka musel odejít na ošetření do šatny. Rozhodčí za to amerického kapitána vyloučili na 5 minuty + do konce utkání.

Gudas o tvrdém zákroku na Sobotku
Video se připravuje ...

20:01 USA - Česko 1:1. Začala druhá třetina.

1. třetina

20:00 USA - Česko 1:1. Konec první třetiny.

12:20 USA - Česko 1:1. Nemilá situace pro českou obranu. Při americkém oslabení jeli dva hráči sami na Saláka.

Dominik Hašek o nájezdu dvou Američanů na Saláka
Video se připravuje ...

9:25 USA - Česko 1:1 GÓL. Je vyrovnáno. Kapitán Tomáš Rolinek se postaral o rychlou českou odpověď.

1:1! Rolinek to tam dotlačil, hodnotí Gudas český gól
Video se připravuje ...

6:54 USA - Česko 1:0 GÓL. V přesilovce v 7. minutě skóroval Brock Nelson. Vyloučen byl Vladimír Sobotka.

5:43 USA - Česko 0:0. Čtyřicátnící na ledě poprvé proti sobě. Jágr střílel, brankář Thomas ho vychytal.

Dominik Hašek o první Jágrově šanci proti USA
Video se připravuje ...

3:00 USA - Česko 0:0. V úvodních minutách střelecky aktivnější Američané. Ale zatím žádná vážnější šance.

0:01 USA - Česko 0:0. Čtvrtfinále MS začalo.

Před zápasem

Dominik Hašek v newsroomu Sportu k přeřazení Jiřího Novotného do Jágrova útoku: "Zajímavý tah, je to pro mě překvapení. Růža používá svoji intuici. Ví, co od hráčů má čekat. Dívám se na to kladně, je to změna která může mužstvo nakopnout."

Radko Gudas v newsroomu Sportu: "Být s jágrem v sestavě na olympiádě v Soči bylo skvělý, užil jsem si to. Často jsem se často díval, jestli není volnej a nemám mu to hodit, ale hokejvá inituice musí vyhrát, nedá se přihrávat jen Jágrovi."

Dominik Hašek v newsroomu Sportu: "V kabině asi vládne před důležitým zápasem nervozita. Kluci vědí,  že musí vyhrát."

Radko Gudas v newsroomu Sportu: "Kluci budou nabuzený. Každý ví o co jde v takovém zápase, dají do toho všechno. Rozhodnou maličkosti."

Právě začala živá videodiskuze v newsroomu deníku Sport s Radko Gudasem a Dominikem Haškem. Sledujte ji ZDE>>>

Sledujte před zápasem a během přestávek sledujte ŽIVĚ VIDEODISKUZI z newsroomu deníku Sport s brankářskou legendou Dominikem Haškem a obráncem Tampy Bay Radko Gudasem ZDE>>>

 

Od kouče Vladimíra Růžičky jasně slyšeli: Takhle to dál nejde! Hokejisty po rozkolísaném výkonu proti Francii (5:4p) zpražil trenér Vladimír Růžička. Hráče na dnešní souboj s Američany (od 15 hodin) by ale měly kromě toho naladit i hovězí steaky, které si nechal český tým speciálně včera večer nachystat. „Kluci nejsou žádné fifleny, ale jídlo tady je pořád stejné. Takže jsme jim to chtěli trochu zpestřit,“ vysvětluje kouč Vladimír Růžička. VÍCE O PŘEDZÁPASOVÉ PŘÍPRAVĚ ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud