23. května 2014 • 20:11

Konečně se našlo, co se hledalo, smál se Jágrův centr Novotný

Autor: ČTK, iSport.cz
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zkoušeli vedle něj Sobotku, Hertla i Hudlera, ale tím pravým spoluhráčem pro Jaromíra Jágra dost možná bude defenzivní specialista a pracant Jiří Novotný. Zkušený centr a dlouholetý reprezentant naskočil k Jágrovi s Červenkou do včerejšího duelu s USA a zdálo se, že šlo o správnou volbu. "Tak konečně se našlo, co se hledalo," vtipkoval tradičně dobře naladěný Novotný.



Třicetiletý Novotný teď doufá, že spolupráce bude klapat a kouč Vladimír Růžička nebude muset do sestavy sahat. "Složení je na Růžovi. On nám to řekl už po zápase s Francií. Není překvapení, že míchá se sestavou. Chtěl do každé lajny jednoho bránícího hráče. Dva pak mají na starost útok. Já se snažil kluky podporovat hlavně vzadu. Vyhráli jsme, tak to snad fungovalo a fungovalo to všem lajnám."

Jeden ze sedmi pamětníků posledního českého zlata z roku 2010 z Německa by rád zopakoval tehdejší scénář, kdy se sice českému týmu ze začátku nedařilo, ale nakonec slavil. "Připomíná to Německo se vším všudy. Ve skupině to bylo nahoru dolů. Je tady hodně kluků z té party, je podobná. Už dříve jsem říkal, že byl tenhle tým dobře vybraný," uvedl Novotný.

Byl rád, že mužstvo překonalo ve čtvrtfinále pomyslnou hranici úspěchu a neúspěchu a má před sebou další boj o nejvyšší příčky. "Myslím, že se nám podařilo postoupit zaslouženě. Teď se může stát cokoliv, vybírat si nemůžeme, ale šance už je veliká," podotkl Novotný.

Věřil, že soupeřem pro finále bude Finsko, které po problémech v základní skupině zdolalo Kanadu 3:2. "Já jsem si popravdě myslel, že tu Kanadu porazí. Mají tady kvalitní tým a hrozně dobrého gólmana, což je třeba. Osobně jsem jim věřil víc," uvedl Novotný.

S Finy očekává vyrovnanou bitvu. "S nimi je to vždycky o gól. Bude to těžké, jsou to výborní bruslaři na velkém hřišti. Oni to tu měli taky jako na houpačce. Čekali a postupovali na úkor Lotyšů. A vidíte, teď postoupili přes čtvrtfinále," prohlásil třicetiletý útočník.

Novotný nechyběl při poslední bitvě na mistrovství světa v roce 2012, kdy v Helsinkách vyhráli Češi v boji o třetí místo 3:2 a Novotný se na tom podílel jedním gólem. "Byl to těžký zápas a favorizovali je," vybavil si.

Kompletní zpravodajství z MS v hokeji sledujte zde »

"Ale my jsme tam prošli přes domácí Švédsko a bylo to překvapení pro všechny. Potom jsme si mysleli, že porazíme Slováky, a prohráli jsme. To byla taky pro nás obrovská šance, ale Slováci ten zápas sehráli výborně jako celý turnaj. Ono je to o jednom zápase, není to jako play off na dlouhou sérii. Kolikrát tým uspěje se štěstím," dodal.

Doufá, že Češi navážou v Minsku na čtvrtfinálový výkon proti Spojeným státům americkým. A také věří v další povedený výkon brankáře Alexandra Saláka. "Gólman v téhle části turnaje je potřebuje. V Německu to byl Vokoun. Saša podává a i předtím podával stejné výkony, akorát jsme si to nepohlídali a nechali dorážet hráče do prázdné brány. To samozřejmě nemůže v životě chytit. Musíme mu pomoct a taky si pohlídat závěry," dodal Novotný.

Český kapitán Tomáš Rolinek slaví vyrovnávací trefu s USA
Český kapitán Tomáš Rolinek slaví vyrovnávací trefu s USA

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud