Jan Jaroch
5. května 2016 • 04:59

Exkluzivní průzkum mezi fanoušky. Medaili z MS čeká každý druhý Čech

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Méně posil z NHL než v minulosti? Tři poslední ročníky světového šampionátu bez medaile? Nevadí! Češi se na hokejové mistrovství v Rusku těší a především jsou optimisty. Polovina obyvatel věří, že český národní tým získá medaili, každý pátý dokonce čeká zlato. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury Ipsos pro iSport.



Začátek května zpravidla patří hokeji a jeho světovému šampionátu. Ten bude pro Čechy jako hokejový národ velkou událostí nadcházejících dnů. Se zájmem ho bude sledovat 72,5 procenta populace.

„Předpokládáme, že sledování hokejového šampionátu v Rusku bude o něco méně masivní než v minulém roce, kdy mistrovství pořádala Česká republika, nicméně deklarace sledovanosti MS je vysoká. Tři čtvrtiny mužů a dvě třetiny žen se o tento sportovní svátek budou zajímat,“ říká Jan Polák, account director z výzkumné agentury Ipsos, s tím, že zájem o hokejový šampionát se zvyšuje s dosaženým vzděláním.

Podle výzkumu provedeného na reprezentativním vzorku 1000 respondentů Češi své reprezentaci věří. Víc než polovina (52,4 procenta) dotazovaných předpokládá zisk medaile, každý pátý dokonce věří ve zlato. „Je to o něco méně než očekávání na domácím šampionátu v minulém roce, přesto se z pohledu sportovních akcí jedná o velmi vysokou míru čísla,“ uvádí Polák s tím, že největší hokejové optimisty najdete momentálně v republice v Libereckém kraji.

Více o mistrovství světa v Rusku čtěte ZDE>>>

„Pokud jde o zisk zlaté medaile, očekává ji 35 procent tamějších obyvatel, což je výrazně nad celorepublikovým průměrem 20 procent. Je to s největší pravděpodobností způsobeno zlatou jízdou libereckých hokejistů extraligou ledního hokeje,“ podotýká Polák.

Nejvíc Čechů věří, že loňský titul z Prahy obhájí hokejisté Kanady. Ti šampionátu před rokem naprosto dominovali, když vyhráli všech deset svých zápasů s úchvatným skóre 66:15 a ve finále deklasovali Rusko 6:1.

Tomu, že Kanada letos získá svůj šestadvacátý světový titul, věří 27,3 procenta respondentů. Za druhého největšího favorita na zlato mají Češi Rusko (22,3 %) a v těsném závěsu je výběr kouče Vladimíra Vůjtka (19,9 %). „I loni sportovní fanoušci očekávali jako hlavního favorita na titul mistra světa Kanadu,“ připomíná Polák.

Jaký výsledek Češi očekávají od národního týmu?

Zlatá medaile 19,9 %
Stříbrná medaile 12,3 %
Bronzová medaile 20,2 %
4. místo 14,8 %
Vypadnutí ve čtvrtfinále 17,6 %
Nepostup ze skupiny 2,6 %
Neví 12,6 %

SPORT MAGAZÍN: 72 stran k MS v hokeji - český tým, program, soupisky, historie
Video se připravuje ...

Jan Kovář si vyzkoušel měkký led Ledového paláce
Jan Kovář si vyzkoušel měkký led Ledového paláce

Kdo podle Čechů vyhraje zlato?

Kanada 27,3 %
Rusko 22,3 %
Česko 19,9 %
Švédsko 7,7 %
USA 5,0 %
Finsko 3,2 %
jiná země 4,7 %
neví 9,9 %

Pozn.: Výzkum zrealizovala výzkumná agentura Ipsos v období 22.–28. dubna 2016. Výzkum proběhl metodou online dotazování na reprezentativním vzorku dospělé internetové populace (dle regionu, velikosti místa bydliště, pohlaví, věku). Velikost výběrového souboru byla 1000 respondentů.

Hvězdný Perry: Bereme jen zlato, taková je Kanada
Video se připravuje ...

Jandač: Na přesilovce chyběli Červenka s Kovářem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud