6. května 2016 • 17:30

Kanada na úvod MS rozbila Američany, Lotyši vydřeli bod se Švédskem

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový světový šampionát odstartoval v Rusku prvními zápasy. Kanada nedala v zámořském derby šanci USA a zvítězila jasně 5:1. Ve druhém utkání dotáhlo Lotyšsko zápas s favorizovanými Švédy do prodloužení, ve kterém o výhře severského týmu 2:1 rozhodl Gustav Nyquist z Detroitu. Finové ve večerním utkání hladce přehráli Bělorusy. 



Hokejisté Kanady rázně vykročili za obhajobou titulu mistrů světa. V základní skupině B porazili v Petrohradu v zámořském derby výběr USA jednoznačně 5:1 a protáhli svou vítěznou šňůru na světovém šampionátu na 11 utkání. Obhájce titulu sice inkasoval jako první, ještě v úvodní třetině ale skóre otočil. 

Oba celky si hned v úvodu zápasu zkusily hru v početní výhodě, ale zatímco Kanaďané tu svou nevyužili, Jennera poslal z trestné lavice zpět do hry po minutě a čtvrt Maroon. Uběhlo však pouhých 31 vteřin a bylo vyrovnáno, když jedna z největších hvězd kanadského týmu Hall trefila skulinku pod Kinkaidovým betonem.

VIDEO | Podívejte se na sestřih zápasu

Následnou přesilovku Kanada nezužitkovala, ale v deváté minutě přidal její druhou trefu z kruhu pro vhazování Gallagher. Vyrovnat mohli Larkin a Vatrano, jenže Talbot byl připravený. Kinkaid na druhé straně vychytal Duchenea.

Ve 27. minutě dostala Kanada puk do branky potřetí, ale Hall byl v brankovišti podle sudích až příliš důrazný. Nedlouho poté, co se duel přehoupl do své druhé poloviny, si spravil chuť Duchene a zvýšil už na 3:1. Další góly do sítě Američanů mohli přidat Scheifele a Perry, který nevyužil toho, že před ním byla odkrytá branka.

Pojistka tříbodového zisku ale přišla i tak brzy. Ve 46. minutě překvapil Kinkaida střelou z úhlu na bližší tyč Jenner, výsledek pak ještě vyšperkoval Marchand, jenž se prosadil v oslabení.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Petrohrad):

USA - Kanada 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky:
5. Maroon (Connor, Warsofsky) - 6. Hall (Brassard, Perry), 9. Gallagher (O'Reilly), 32. Duchene (Ceci, Murray), 46. Jenner (O'Reilly), 52. Marchand (Duchene). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Wiegand (Švýc.) - Lazarev (Rus.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5236.

USA: Kinkaid - Wideman, Hanifin, McCabe, Skjei, Murphy, Warsofsky, Santini - Hinostroza, Larkin, Foligno - Schroeder, Matthews, Maroon - Hendricks, Fasching, Wood - Motte, Compher, Vatrano - Connor. Trenér: John Hynes
Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Hutton, Dumba, Matheson - Perry, Brassard, Hall - Duchene, McDavid, Marchand - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Stone, Scheifele, Domi - Reinhart. Trenér: Bill Peters.

Lotyšsko sahalo po senzaci

Hokejisté Lotyšska se postarali o první překvapení na mistrovství světa. V moskevské základní skupině A získali se Švédskem bod za porážku 1:2 v prodloužení.

Sobotní soupeř českého týmu prohrával již od třetí minuty, kdy otevřel skóre Jimmie Ericsson. Ve třetí třetině však Kristaps Sotnieks v přesilové hře vyrovnal. Utkání rozhodla branka Gustava Nyquista v 65. minutě.

Hrdinou zápasu byl lotyšský brankář Elvis Merzlikins, který si připsal 42 úspěšných zákroků.

VIDEO | Podívejte se na sestřih zápasu

Favorizovaní Švédové začali velkým náporem a Merzlikins byl v permanenci od úvodního vhazování. Z řady šancí jej však překonal jen ve třetí minutě pohotově zakončující Ericsson.

Lotyši postupně srovnali krok a svoji připravenost musel předvést i Markström ve švédské brance. Džerinš ani Cibulskis však vyrovnat nedokázali.

Oba týmy se mohly prosadit v přesilových hrách, Merzlikins i jeho zkušenější protějšek ale byli bezchybní. V polovině utkání nepřiblížil Seveřany zisku tří bodů ani Klasen.

Výrazná střelecká převaha nebyla Švédům nic platná a v 53. minutě o svůj náskok přišli. Lundbergovo vyloučení potrestal obránce Sotnieks, který dostal ideální přihrávku na střed hřiště a překonal Markströma.

Pro favorita mohlo být ještě hůře. V 55. minutě se při hře čtyři na čtyři dostal do samostatného nájezdu Meija, gólmana Vancouveru ale nepřekonal. Hned úvodní duel šampionátu se tak musel prodlužovat. Druhý bod nakonec Švédům zajistil Nyquist, který se dostal s Wennbergem do nájezdu proti Merzlikinsovi a úspěšně akci zakončili.

Mistrovství světa v hokeji - skupina A (Moskva):

Švédsko - Lotyšsko 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Ericsson (Backlund, Fransson), 65. Nyquist (Wennberg) - 53. Sotnieks (M. Redlihs, Džerinš). Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Sidorenko (Běl.) - McIntyre (USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 4420.

Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, Fransson, E. Gustafsson II, Nygren, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Klasen - Sundström, Rosén, Ritola - Lundberg, Sjögren, Norman. Trenér: Pär Marts
Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Siksna, Cibulskis, Sotnieks, Širokovs, Jerofejevs, Freibergs - Daugavinš, Girgensons, Keninš - M. Redlihs, Bicevskis, Pavlovs - Abols, Indrašis, Skvorcovs - Kulda, Džerinš, Bukarts - Meija. Trenér: Leonids Beresnevs.

Finové smetli Bělorusy 

Hokejisté Finska vstoupili do mistrovství světa vysokou výhrou nad Běloruskem 6:2. Jeden z favoritů turnaje sice v první třetině nedokázal skórovat, ale druhou část ovládl 4:1. Shodně třemi body za dvě trefy a nahrávku přispěli k výhře útočníci Patrik Laine a Mikael Granlund.

První příležitost ke skórování si trochu překvapivě vypracovali už v úvodních vteřinách Bělorusové, Platt v ní však Koskinena nepřekonal. V páté minutě zahrozili poprvé favorizovaní Finové, jenže Barkov v úniku proti Kovalovi rovněž neuspěl. Běloruský brankář se krátce před přestávkou blýskl i proti Hietanenovi.

Ve 22. minutě šli po krásné souhře Finové do vedení. Laine přenechal kotouč zadovkou Barkovovi, který se neunáhlil se střelou, místo ní Lainemu puk vrátil a tomu stačilo trefit prázdnou branku. Barkov zahrozil i dvakrát v polovině utkání, ale o navýšení náskoku se postaral až chvilku poté Koivu.

V 38. minutě nakrátko vykolejil Finy z jejich narůstající pohody Stas, když zakončil svůj únik v oslabení gólem, ale na trestnou lavici po chvilce usedl ještě Korobov a Finové nekompromisně trestali. Jen 41 vteřin po inkasovaném gólu měli dvoubrankové vedení zpět díky Laineho zásahu a klasickou přesilovku pak využil ještě Granlund.

V nástupu do třetího dějství zvýšil Pihlström a po Granlundově druhém zásahu z dorážky to ve 48. minutě bylo už 6:1. Kaljužnyj už jen snížil.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Petrohrad):

Finsko - Bělorusko 6:2 (0:0, 4:1, 2:1)
Branky a nahrávky:
22. Laine (Barkov), 33. M. Koivu (Mikael Granlund, Lindell), 39. Laine (M. Koivu, J. Jokinen), 40. Mikael Granlund (Laine, Barkov), 43. Pihlström, 48. Mikael Granlund (Salmela, Aho) - 38. Stas (Pavlovič), 52. Kaljužnyj (A. Kosticyn, S. Kosticyn). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Gebei (Maď.) - Fluri (Švýc.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4877.

Finsko: Koskinen - Kukkonen, Ohtamaa, Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Salmela - Pyörälä, Koskiranta, Komarov - Aho, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Barkov, J. Jokinen - Pihlström, Sallinen, Pulkkinen. Trenér: Kari Jalonen.
Bělorusko: Koval - Djukov, Korobov, Gotovec, Jevenko, Šinkevič, Chenkel, Lisovec - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - Stěpanov, Kovyršin, Gavrus - Drozd, Kitarov, Děmkov - Pavlovič. Trenér: Dave Lewis.

SKUPINA B (Petrohrad)

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 7 0 0 0 29:6 21
2. Kanada 7 6 0 0 1 34:8 18
3. Německo 7 4 0 1 2 22:20 13
4. USA 7 3 0 1 3 22:18 10
5. Slovensko 7 2 1 0 4 15:23 8
6. Bělorusko 7 2 0 0 5 16:32 6
7. Francie 7 1 1 0 5 11:23 5
8. Maďarsko 7 1 0 0 6 12:31 3

SKUPINA A (Moskva)

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 7 5 1 1 0 27:12 18
2. Rusko 7 6 0 0 1 32:10 18
3. Švédsko 7 3 2 0 2 23:18 13
4. Dánsko 7 2 2 1 2 17:22 11
5. Norsko 7 2 1 0 4 13:22 8
6. Švýcarsko 7 1 1 3 2 20:26 8
7. Lotyšsko 7 1 0 3 3 13:22 6
8. Kazachstán 7 0 1 0 6 15:28 2

Dylan Larkin bojuje o puk s Maxem Domim
Dylan Larkin bojuje o puk s Maxem Domim

Preview: Prvním soupeřem ČR je Rusko
Video se připravuje ...

Redaktoři Sportu tipují MS: Vyhraje Finsko, Rusko se porazí samo
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud