Zdeněk Janda
6. května 2016 • 10:26

Na Rusy před Čechy tlačí i politici. Domácí slabinou je mentalita

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MOSKVY | Rusové vstupují do domácího turnaje s nožem na krku. Spíše s mačetou… „Všechno ostatní než zlato bude pohroma,“ tuší i reportér Pavel Lysenkov, známý znalec ruského hokeje před dnešním utkání s Českem. A podle jeho názoru není vyloučené, že hvězdný útočník Alexandr Radulov do turnaje vůbec nezasáhne.



Není to úplně vojenský režim. Není to klasická báza, která se dříve v ruském hokeji uplatňovala. Kde byli hráči jako ve vězení. Ale zas tak daleko to k tomu nemá.

Je znát, že i chod ruského mužstva je podřízený jedinému cílu: Tenhle šampionát musí končit domácí hymnou! „Naposledy jsme doma hráli v roce 2007. Ale tehdy ten tlak nebyl zdaleka tak velký jako teď,“ přiznal Pavel Lysenkov, dlouholetý redaktor listu Sovětskij Sport. Před devíti lety brala sborná bronz. Což se dalo považovat za jakýsi úspěch, protože byl ruský hokej v útlumu, na zlato čekal od roku 1993.

Jenže od té doby se ruská mašina rozjela. Brala čtyřikrát mistrovský pohár (2008, 2009, 2012 a 2014). Proto teď, v domácím prostředí, je nutné přidat další. Tak zní jednoznačné přání ruské vrchnosti. A nejenom té hokejové. „I politici to budou hodně sledovat. Takže trenér je docela pod tlakem, myslím si, že je i z té pozornosti docela nervózní,“ myslí si Lysenkov.

Kouč Oleg Znarok už Rusy dovedl k prvenství na šampionátu v Bělorusku před dvěma lety. Tehdy všechno klapalo, tým si sednul, hráči si rozuměli. Jenže otázka zní: Jak to bude vypadat letos?

„Tým na tom není moc dobře, v sezoně hodně prohrával. Takže nutně potřebujeme vyhrát hned první zápas proti Čechům. Jestli ne, bude to špatný, protože sebevědomí půjde níž, přijde ještě větší tlak,“ tuší Lysenkov.

Redaktoři Sportu tipují MS: Vyhraje Finsko, Rusko se porazí samo
Video se připravuje ...

Sýkora: Není tam nikdo, kdo by vykřiknul

Velké očekávání hokejového národa by mohl být faktor, který Rusy ochromí. A do hlav hráčů zavrtá díry, jimiž dovnitř natečou pochybnosti.

„Úplně jim nevěřím, že by doma vyhráli. Znám jejich mentalitu, viděl jsem to už v době, kdy jsem trénoval Magnitogorsk. Když jsem přišel do kabiny, seděli tam se svěšenou hlavou, byli nervózní. Bylo to sice dobré mužstvo, ale nebyl nikdo, kdo by vykřiknul, kdo by je nabudil. Což leccos vypovídá o jejich mentalitě,“ myslí si někdejší úspěšný Marek Sýkora, který působil i v Rusku.

Také on si myslí, že se přes ten tlak jen těžko přenesou. „Mají dobré hráče, všechna čest. Ale pokud je neposílí někdo z dvojice Washington-Pittsburgh, myslím si, že to budou mít hodně těžké,“ dodává Sýkora.

Nabízí se hlavně Alexandr Ovečkin , jehož Capitals prohrávají 1:3. Při jeho nehasnoucí touze reprezentovat je jasné, že v případě vyřazení sedá na letadlo a přiletí. „Ano, už to dopředu přislíbil,“ přiznal Lysenkov.

Preview: Prvním soupeřem ČR je Rusko
Video se připravuje ...

Ten má naopak pochybnosti o tom, jestli Alexandr Radulov, nevyzpytatelný problémový hráč, do turnaje vůbec zasáhne. „Má zdravotní problémy a je možné, že nakoukne až do čtvrtfinále. Pokud vůbec,“ myslí si místní reportér.

Už před mistrovstvím se dostal do roztržky s koučem Znarokem, takže kdo ví, jestli zdravotní problémy spíše nemaskují jiné problémy…

Jisté je, že se Rusové budou muset vyrovnat i s mediálním tlakem. „Desítky bývalých hráčů a trenérů se do týmu bezostyšně pouští, takže kritika může doléhat na hráče i na trenéry. V tomhle tady moc kultura nefunguje. Takže tohle na hráče má vliv,“ tvrdí Sýkora.

Celkově Rusům moc na zlato nevěří. „Ideální by bylo, kdyby měli stříbro, a my jsme je porazili ve finále. To by bylo ideální zakončení turnaje,“ pousmál se bývalý trenér, jenž na mistrovství působí jako expert České televize.

Hokejový stadion Yubileyny Sports Palace v Petrohradu
Hokejový stadion Yubileyny Sports Palace v Petrohradu

SPORT MAGAZÍN: 72 stran k MS v hokeji - český tým, program, soupisky, historie
Video se připravuje ...

Plekanec, Pastrňák, Červenka. Jak se fotila první lajna nároďáku?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud