11. května 2018 • 22:25

Bělorusko - Česko 0:3. Národní tým má první nulu, rozhodla první třetina

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Favorizovaní Češi začali utkání s Běloruskem opatrně, od deváté minuty už ale ukázali, kdo bude vládcem první třetiny. Skóre otevřel v prodloužení Nestrašil, do konce třetiny se trefili i Horák s Řepíkem. Zbylé dvě třetiny už se žádnému z týmů nepodařilo stav změnit a Češi si tak připsali první čisté konto na turnaji. Ze zápasu musel na začátku první třetiny odstoupit Andrej Nestrašil, který si poranil rameno. 



Češi se posunuli s devíti body v tabulce skupiny A z pátého na třetí místo o skóre před Švýcarsko a o dva body před Slovensko. Nad Bělorusy, kteří zůstávají bez bodu poslední, vyhráli Češi i devátý vzájemný zápas na světových šampionátech. V neděli od 16:15 čeká svěřence trenéra Josefa Jandače duel s Francií.

Hned v úvodu prověřil gólmana Truse Pastrňák . Bělorusové pak svými fauly nabídli českému týmu přesilové hry. Ve třetí minutě narazil Kitarov na mantinel Nestrašila, který musel odstoupit ze hry se zraněním pravého ramena. Za další zákroky už Bělorusové pykali. Při vyloučení Razvadovského se ubránili a odolali po faulech Falkovského a Děnisova i 34 sekund v oslabení tří proti pěti, kdy trefil Krejčí z mezikruží horní tyč.

V pokračující klasické výhodě se už Češi na pátý pokus na turnaji radovali z prvního gólu v utkání. Šulák se trefil od modré čáry přes stínícího Jaškina a připsal si v 19. startu v reprezentaci premiérovou trefu.

Francouz musel řešit pokusy Děmkova a Suška. Při čtyřminutovém trestu kapitána Červenky Jandačův výběr zahrozil v oslabení díky Skleničkovi, na druhé straně promarnil šanci Razvadovskij. Při Plattově trestu pálil mimo Pastrňák.

V 16. minutě Češi zvýšili. Horák uvolnil Plekance , kterému Trus nenechal místo k zakončení, ale zkušený centr zpoza branky vrátil puk volnému Horákovi, jenž snadno skóroval. Tříbrankový náskok získal Řepík , který z pravého kruhu zamířil přesně nad Trusovu lapačku.

Ve druhém dějství mohl zvýraznit rozdíl opět Řepík a ve 24. minutě trefil Moravčík horní tyč. Další možnosti měli Faksa s Pastrňákem a Trus si poradil i s pokusy Kubalíka a Hyky.

Potom se předvedli v ofenzivě i Bělorusové. Neuspěl Kitarov a ve 33. minutě trefil pravou tyč Gavrus. V závěru druhého dějství český tým nezužitkoval početní výhodu při Děmkovově vyloučení a Trus ještě před pauzou kryl i Nečasovu šanci.

V závěrečném dějství se Bělorusové ubránili i při Kitarovově trestu a ve 46. minutě si Trus poradil s bekhendovým pokusem Jaškina. Francouz byl téměř bez práce. V 54. minutě uvolnil Pastrňák Hyku, který ale nepřehodil beton běloruského gólmana. Skóre se nezměnilo ani při Ustiněnkově trestu. Necelých šest tisíc diváků v aréně se již dalšího gólu nedočkalo, Češi tak poprvé v sezoně odehráli utkání bez inkasované branky.

ČR - Bělorusko 3:0 (3:0, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Šulák (Krejčí), 16. Horák (Plekanec), 19. Řepík (Moravčík, Červenka). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Schukies - Kohlmüller (oba Něm.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 2:7. Využití: 1:0. Diváci: 5636.

ČR: Francouz - Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán , Polášek , Krejčík - Řepík, Faksa, Červenka - Pastrňák, Krejčí, Jaškin - Hyka, Nečas, D. Kubalík - Nestrašil, Plekanec, Horák. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Bělorusko: Trus - Vorobej, Falkovskij, Korobov, Děnisov, Lisovec, Chenkel, Ustiněnko - Děmkov, Šarangovič, Platt - Suško, Kovyršin, Pavlovič - Gavrus, Razvadovskij, Kislyj - Levša, Kitarov, Drozd. Trenér: Sergej Puškov, Vjačeslav Gusov a Michail Zacharov.

Góly

Domácí:

Hosté: 08:13. Šulák, 15:53. Horák, 18:43. Řepík

Sestavy

Domácí: Trus (M. Karnauchov) – Falkovskij, Vorobej, Děnisov, Korobov (A), Lisovec, Chenkel, Ustiněnko – Děmkov, Platt, Šarangovič – Pavlovič (C), Suško, Kovyršin – Razvadovskij, Kislyj, Gavrus – Drozd, Levša, Kitarov (A).

Hosté: Francouz (Rittich) – Gudas (A), Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, J. Krejčík, Polášek – Jaškin, Krejčí, Pastrňák – D. Kubalík, Hyka, Nečas – Červenka (C), Faksa, Řepík – Nestrašil, Plekanec (A), Horák.

Rozhodčí

Gofman (RUS), Schukies (GER) – Kohlmüller (GER), Sormunen (FIN)

Stadion

Royal Arena, Kodaň, Dánsko (kapacita: 12 490 míst)

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 7 6 1 0 0 31:9 20
2. Rusko 7 5 0 1 1 32:10 16
3. Česko 7 3 3 0 1 27:15 15
4. Švýcarsko 7 3 1 1 2 25:19 12
5. Slovensko 7 3 0 2 2 19:20 11
6. Francie 7 2 0 0 5 13:29 6
7. Rakousko 7 1 0 1 5 13:30 4
8. Bělorusko 7 0 0 0 7 8:36 0

Obránce Libor Šulák se raduje z gólu společně s Pavlem Francouzem
Obránce Libor Šulák se raduje z gólu společně s Pavlem Francouzem

Fakta MS: Proti Bělorusku gólová premiéra Šuláka a první čisté konto na turnaji
Video se připravuje ...

Duda s úsměvem o Bělorusku: Snad Lukašenko naše kluky nepostřílí
Video se připravuje ...

Nedvěd a Duda o Pastrňákovi s Krejčím: Klobouk dolů! Tohle od nich nikdo nečekal
Video se připravuje ...

Nedvěd a Duda o výhře nad Ruskem: Tohle českému týmu vlilo krev do žil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud