Jiří Vítek
11. května 2018 • 14:15

Dánští supermani útočí na čtvrtfinále a slibují: Neusneme na polštáři!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Senzace! FINtazie dánských supermanů! Místní novinové titulky nešetřily  po středeční senzační výhře Dánska nad rozjetým Finskem (3:2) superlativy, radost z velkého vítězství se dala vážit na kila. Domácí dvakrát vedli, dvakrát dokázali Finové srovnat účty. Až dvě minuty před koncem třetí třetiny odstartoval zejména v Herningu horečku středeční noci vítězným gólem na 3:2 útočník Nichlas Hardt. „Při závěrečné hymně jsem neměl daleko k slzám,“ přiznal útočník Frederik Storm.



Pouhých pět hodin před začátkem zápasu dosedlo na dánskou pevninu letadlo s důležitým nákladem. Jannik Hansen a Mikkel Boedker po vyřazení svého San Jose neváhali a po nezbytné výstupní prohlídce zahákli na kufry visačky s adresou rodné země.

Bez dopoledního rozbruslení a velkých okolků skočili rovnýma nohama do utkání s Finskem. Vidina možnosti zahrát si před domácím publikem byla silnější než únava z dvanáctihodinového letu.

„Ani nevím, jak dlouho cestovali, ale nohy jim jely v zápase parádně,“ vyprávěl dánským novinářům jejich spoluhráč Frederik Storm. Nepřeháněl, především Boedker umlčel dosud suverénní finskou sprchu, která z úvodních třech utkání vytěžila plný počet bodů a skóre 23:2.

SESTŘIH: Takhle Dánové zaskočili suverénní Finy, po utkání zadržovali slzy

Útočník Sharks se zaskvěl třemi asistencemi, především ta poslední na vítězný gól Nichlase Hardta měla snad všechny smyslové orgány. Dvě minuty před koncem třetí třetiny vybuchlo domácí publikum radostnou euforií, která přečkala i závěrečnou sirénu.

Po osmi letech dokázali Dánové na světovém šampionátu zdolat soupeře z velké šestky v základní hrací době, stejně jako v Kolíně nad Rýnem v roce 2010 to i tentokrát odnesli Finové. „Byla to náročná bitva. Diváci vytvořili úžasnou atmosféru, při závěrečné hymně jsem neměl daleko k slzám,“ líčil Storm.

Pravda, náročná byla nejvíc asi pro dalšího hrdinu středečního večera, brankáře Frederika Andersena. Gólman Toronta zlikvidoval 33 střeleckých pokusů soupeře a po vzoru svého jmenovce a krajana se podepsal pod další pohádkový příběh.

SLOŽENÍ DÁNSKÉHO TÝMU


5 x NHL
Frederik Andersen (B, Toronto), Oliver Bjorkstrand (Ú, Columbus), Jannik Hansen (Ú, San Jose), Frans Nielsen (Ú, Detroit), Mikkel Boedker (Ú, San Jose)
5x KHL
Oliver Lauridsen (O, Jokerit), Jesper Jensen (O, Jokerit), Nicklas Jensen (O, Jokerit), Peter Regin (Ú, Jokerit), Philip Larsen (O, Ufa)
Další soutěže:
4 x švédská liga (SHL), 3 x německá liga (DEL), 2 x finská liga (SM-Liiga), 2 x dánská liga, 1 x druhá švédská liga (Allsvenskan)

Dánové tak mají ze čtyř utkání pět bodů a před sebou asi papírově nejslabší trojici soupeřů v základní skupině. „Slibuji, že výhra nad Finskem nebude polštářem, na němž spokojeně usneme. Máme před sebou obtížné výzvy, nikoho ze soupeřů ale nesmíme podcenit. Šance na výhru proti Norsku a Lotyšsku jsou zhruba padesát na padesát, Jižní Koreu ale porazit musíme,“ burcuje Storm.

Skromnost stranou, Dánové mají našlápnuto k historicky třetí účasti mezi elitní osmičkou, přesto by byl letošní postup do čtvrtfi nále v něčem mimořádný. S domácím publikem v zádech, s jedním z nejsilnějších výběrů, jaký mohl dát trenér Janne Karlsson dohromady.

Pětici hráčů z NHL doplňuje stejný počet krajánků z KHL, zbytek členů domácího výběru působí ve Švédsku, Finsku či Německu. Z domácí soutěže se do výběru probojovali pouze dva šťastlivci.

Hierarchie je neúprosná, i tady platí pravidlo staršího a zkušenějšího. A tak si Jannik Hansen po příjezdu oblékl dres s číslem 36, které v úvodu turnaje nosil na zádech obránce Philip Larsen.

Nevídanou změnu pak vysvětloval sám Larsen. „Jannik je starší a má v NHL odehráno více zápasů,“ řekl bývalý zadák Dallasu, Edmontonu či Vancouveru. Zatímco Hansen dostal své oblíbené číslo, které si uzmul i na Světovém poháru v roce 2016 ve výběru Evropy před norským forvardem Matsem Zuccarellem, Larsen se vrátil k trojce, kterou nosil již dříve.

I to svědčí o jasném řádu v domácí kabině. Všichni si uvědomují, jak je důležité dostat do pohody borce ze zámoří. Právě oni pak mohou být těmi rozdílovými hráči, kteří posunou svoji zemi ke čtvrtfinálové pohádce. A pokud vše klapne, ani to nemusí být pro pořadatelskou zemi konečná.

Další krok udělali Seveřané v pátek, když porazili Norsko 3:0. (ONLINE přehled utkání najdete ZDE>>>).

Góly

Domácí: 19:14. Nicklas Jensen, 26:17. Nicklas Jensen, 33:58. Storm

Hosté:

Sestavy

Domácí: Andersen (Dahm) – O. Lauridsen, Jensen Aabo, Larsen, Lassen, Nielsen, Nicholas Jensen – Bjorkstrand, Nielsen, Bødker – Storm, Hardt, Regin – Nicklas Jensen, Hansen, Jensen – Madsen, Jakobsen, Russell.

Hosté: Haukeland (Haugen) – Holös, Bonsaksen, Johannesen, Bull, Espeland, Sörvik, Sveum – Kristiansen, Röymark, Roest – Lindström, K. A. Olimb, M. Olimb – Salsten, Bastiansen, Valkvae Olsen – S. Thoresen, K. Forsberg, Hoff.

Rozhodčí

Hribik, Mayer -

Stadion

Jyske Bank Boxen, Herning

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 5 0 1 1 38:11 16
2. USA 7 4 2 0 1 39:16 16
3. Kanada 7 4 1 1 1 32:12 15
4. Lotyšsko 7 3 1 2 1 16:16 13
5. Dánsko 7 3 1 0 3 13:17 11
6. Německo 7 1 1 2 3 16:20 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 13:31 6
8. Jižní Korea 7 0 0 0 7 4:48 0

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud