Adam Lacek
28. dubna 2019 • 16:47

Krošelj o Kopitarovi: Zábavný chlapík, slovinský hokej dostal na mapu světa

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mají k sobě blízko. Věkově i zaměřením. Slovinský gólman Gašper Krošelj, který v aktuální sezoně hájil brankoviště Mladé Boleslavi, je nadšený, že suverénně největší hvězda malé alpské země Anže Kopitar posílí reprezentaci na světovém šampionátu divize 1A, který začíná v pondělí v Kazachstánu. „Jeho příjezd nám velmi pomůže,“ věří 32letý brankář. Slovinci budou druhý rok po sobě usilovat o návrat mezi elitu.



Jde o vzácný úkaz. Historie NHL poznala jen dva Slovince – Anžeho Kopitara a Jana Muršaka. Prvně jmenovaný si v zámoří vydobyl výsostné postavení. V Los Angeles se stal takřka nesmrtelným, s Kings dvakrát slavil Stanley Cup. Podepsal astronomickou smlouvu za 80 milionů dolarů, poslední tři roky dělá kapitána. Na konci uplynulé základní části odehrál tisící utkání.

Žádný jiný hokejový národ nemá takovou hvězdu, které by ostatní reprezentanti nesahali ani po kotníky. Ačkoliv většina jeho kolegů z národního týmu válčí v průměrných evropských klubech, Kopitar letos vyrazil Slovincům pomoci k návratu do elitní divize mistrovství světa. V nižší kategorii světového šampionátu se představí po 12 letech.

„Vždy jsme šťastní, když se Anže může připojit k národnímu týmu. Pomůže nám,“ těší brankáře Gašpera Krošelje, předpokládané brankářské jedničky. „Naším cílem je odehrát dobrý turnaj. Dáme vše, co je v našich silách, do toho, abychom postoupili do elitní divize.“

Anže Kopitar pomůže Slovinsku na přelomu dubna a května k postupu do elitní divize mistrovství světa
Anže Kopitar pomůže Slovinsku na přelomu dubna a května k postupu do elitní divize mistrovství světa

Turnaj v kazašském hlavním městě Nur-Sultan (dříve Astana) se hraje od 29. dubna do 5. května. Slovinci změří síly s Běloruskem, Jižní Koreou, Kazachstánem, Maďarskem a Litvou. Dva nejlepší celky si zajistí postup mezi hokejovou elitu, kde Krošelj a spol. naposledy hráli v roce 2017.

Pro hokej ve Slovinsku znamená Kopitar hodně. „Je to velké jméno. Náš hokej dostal na světovou mapu,“ nezastírá Krošelj. „Pro hodně mladých kluků u nás je idolem. Každé léto pořádá v Bledu hokejový kemp pro děti,“ dodal zkušený gólman.

Krošelj je jen o půl roku starší než Kopitar, narodili se ve stejný rok (1987). „Hráli jsme proti sobě už, když nám bylo sedm let. V jednom týmu jsme se poprvé potkali ve dvanácti v roce 2000 na mezinárodním turnaji Pee-Wee v Québeku,“ zmínil Krošelj kamarádství s hvězdným útočníkem už od dětských let.

Společně odehráli několik mládežnických šampionátů, v seniorské kategorii se potkali jen na MS v Ostravě v roce 2015 a naposledy při kvalifikaci na olympijské hry v září 2016. „V kabině je vždy klidný a zábavný chlapík. Je to velký lídr na ledě i mimo něj,“ dodal Krošelj na závěr.

Pomůže „král“ Anže své zemi k návratu mezi elitu? Odpovědi se dočkáme už za týden.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud