10. května 2019 • 22:32

SOUHRN: Slováci senzačně srazili USA, výhry slaví i Finsko a Rusko

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Domácí senzace na úvod mistrovství světa! Slováci překvapili výhrou 4:1 nad favorizovanými Američany. O góly se postarali Matúš Sukeľ, Erik Černák, Tomáš Tatar a Michal Krištof. Menší překvapení přinesl i druhý duel skupiny A v Košicích, když Finové po dvou gólech talentovaného Kaapa Kakka porazili Kanadu 3:1. V Bratislavě si Rusové poradili s Nory 5:2 a ve večerním šlágru Češi uspěli proti Švédsku 5:2 (více o zápase Česko – Švédsko čtěte ZDE).



Slovenská senzace na úvod MS

Hokejisté Slovenska vyhráli na startu domácího mistrovství světa v Košicích nad obhájci bronzu Spojenými státy americkými 4:1. Na úvodní branku Matúše Sukeľa ještě odpověděl Alex DeBrincat, ale ve 22. minutě vstřelil vítězný gól v přesilovce pěti proti třem Erik Černák a ještě v druhém dějství pojistil náskok Tomáš Tatar. Čtyři minuty před koncem pečetil výhru Michal Krištof.

Z prvního gólu na turnaji se radoval domácí tým v páté minutě. Sukeľ napoprvé Schneidera nepřekonal, Studenič se ale zmocnil puku a přihrávkou zpoza branky mu dal možnost zakončit tentokrát do odkryté klece. Americký gólman si pak poradil s Tatarovou ránou.

Při Lunterově trestu ve 13. minutě nabil kapitán Kane mezi kruhy spoluhráči z Chicaga DeBrincatovi, který přesnou střelou k pravé tyči vyrovnal. Vzápětí se dostal do šance americký talent Jack Hughes, ale favorit na jedničku letošního draftu NHL zvolil místo zakončení nepřesnou přihrávku.

Tomáš Tatar ve druhé třetině zvýšil na 3:1 po krásné asistenci Matúše Sukeľa, oslava si pak náramně užil
Tomáš Tatar ve druhé třetině zvýšil na 3:1 po krásné asistenci Matúše Sukeľa, oslava si pak náramně užil

V úvodu druhé části mohl Slovensku vrátit vedení z dorážky Studenič. Ve 22. minutě putovali během 14 sekund na trestnou lavici Skjei a Suter a přesilovku pěti proti třem využil přesnou ranou Černák. Za tři minuty Američané udělali chybu při bránění, Pánik našel úplně volného Tatara a kanonýr Montrealu zvýšil na 3:1.

Snížit mohl Glendening, ale ztroskotal na Rybárovi. Zápas nadále patřil pořádající zemi. Po Lantošiho zadovce musel Schneider krýt šanci Ziga a únik potom ve 33. minutě neproměnil sám Lantoši.

V závěrečném dějství nejdříve podržel domácí Rybár, který zlikvidoval možnosti DeBrincata, potom netrefil skákavý puk před odkrytou brankou van Riemsdyk a ve 45. minutě nastřelil Jack Hughes tyč. V 56. minutě nejdříve neproměnil únik Lantoši, ale vzápětí už trefil pojistku Krištof.

Góly

Domácí: 12:05. DeBrincat

Hosté: 04:02. Sukel', 21:52. Černák, 24:58. Tatar, 55:54. Krištof

Sestavy

Domácí: Schneider (Demko) – Suter, Martinez, Hanifin, Skjei, Fox, Q. Hughes – Eichel, Kreider, Keller – DeBrincat, J. Gaudreau, D. Larkin – J. Hughes, J. van Riemsdyk, P. Kane – D. Ryan, White, Glendening – Vatrano.

Hosté: Rybár (Čiliak) – Sekera, Černák, Marinčin, Jaroš, Fehérváry, Ďaloga, Koch, Čajkovský – Krištof, Pánik, Tatar – Sukel', Nagy, Studenič – Lantoši, Zigo, Daňo – Buc, Liška, Lunter.

Rozhodčí

Gouin (CAN), Romasko (RUS) – Lazarev (RUS), Malmqvist (SWE)

Stadion

Steel Arena

Návštěva

7430 diváků


Kakko při debutu zazářil

Hokejisté Finska zdolali v Košicích při vstupu do mistrovství světa Kanadu 3:1. Dvěma góly zazářil osmnáctiletý talent Kaapo Kakko, který tak ozdobil svou premiéru na velké mezinárodní akci v kategorii dospělých. Vítěznou branku vstřelil ve 43. minutě v přesilové hře další nováček Arttu Ilomäki.

Finové mají v kádru jen dvě posily z NHL - obránce Henriho Jokiharjua z Chicaga a útočníka Juha Lammikka z Floridy - a řadu hráčů bez zkušeností z velkých turnajů, přesto naznačili, že to jejich ambice nijak nesnižuje. V sedmé minutě po krásné akci otevřeli skóre.

Rozehrávku Ilomäkiho z vlastního obranného pásma prodloužil zadovkou Rajala do úniku na Kakka, který se i přesto, že byl faulován, prosadil proti brankáři Murraymu blafákem do bekhendu. Kanada odpověděla za 76 sekund v přesilové hře při vyloučení Jokiharjua, při kterém překonal Lankinena z pravého kruhu Marchessault.

V druhém dějství se diváci branky nedočkali a šance měli především Kanaďané, ale finský gólman pokusy kapitána Turrise i Montoura kryl. Radovali se až na začátku závěrečné části Kanaďané. Při Seversonově trestu se prosadil z dorážky Ilomäki. V závěru se ocitl sám před Lankinenem Mantha, ale neuspěl. Naopak 36 sekund před koncem pečetil výsledek při power play do prázdné branky Kakko.

Góly

Domácí: 06:47. Kakko, 42:36. Ilomäki, 59:26. Kakko

Hosté: 08:03. Marchessault

Sestavy

Domácí: Lankinen (Vehviläinen) – Ohtamaa, Lehtonen, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto – Savinainen, Ilomäki, Rajala – Kakko, Manninen, Pesonen – Ojamäki, Luostarinen, Kiviranta – Anttila, Lammikko, Sallinen.

Hosté: M. Murray (Hart) – Chabot, Montour, Nurse, Severson, Theodore, Stecher, Fabbro – Marchessault, D. Strome, Mark Stone – Henrique, Couturier, S. Reinhart – McCann, Turris, Mantha – Bertuzzi, Cirelli, Joseph.

Rozhodčí

Björk, Hribik – Oliver, Ondráček

Stadion

Steel Arena

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 6 0 0 1 36:11 18
2. Finsko 7 5 0 1 1 22:11 16
3. Německo 7 5 0 0 2 18:18 15
4. USA 7 4 1 0 2 27:15 14
5. Slovensko 7 3 1 0 3 28:19 11
6. Dánsko 7 1 1 1 4 18:23 6
7. Velká Británie 7 0 1 0 6 9:41 2
8. Francie 7 0 0 2 5 14:34 2


Rusové začali výhrou nad Nory

Hokejisté Ruska vstoupili do mistrovství světa v Bratislavě výhrou nad Norskem 5:2. Třemi body za gól a dvě asistence k ní pomohl letošní držitel Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL Nikita Kučerov z Tampy Bay, dvakrát skóroval za vítěze další útočník Jevgenij Dadonov z Floridy.

Norové odolávali proti hvězdami nabité sborné do deváté minuty, když šel pykat Mathis Olimb a už po 12 sekundách opět trestnou lavici opouštěl. Malkin přihrál zpoza branky Dadonovovi, který zblízka nedal Haukelandovi šanci. Rusové se ubránili při Dadonovově trestu a v 15. minutě zvýšili. Grigorenko uvolnil Anisimova a ten norského brankáře překonal bekhendovým zakončením.

V druhém dějství po nevyužité velké šanci Anisimova i na druhé straně úspěšném zákroku Vasilevského proti Lindströmově nebezpečné střele udeřilo Rusko znovu v přesilové hře ve 29. minutě, kdy se trefil z pravého kruhu Kučerov. Za 94 sekund využil další početní výhodu Dadonov opět po Malkinově přihrávce zpoza branky.

Po 86 sekundách závěrečné části prostřelil Haukelanda z pozice mezi kruhy Gusev a zvýšil na 5:0. Norové v závěru zmírnili porážku a gólman Vasilevskij se čistého konta nedočkal. V 57. minutě jej překonal po přihrávce bývalého sparťanského útočníka Reichenberga Valkvae Olsen a po dalších 100 sekundách se trefil ještě od modré čáry Holös.

Góly

Domácí: 08:38. Dadonov, 14:32. Anisimov, 28:13. Kučerov, 29:47. Dadonov, 41:26. N. Gusev

Hosté: 56:07. Valkvae Olsen, 57:47. Holös

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (Georgijev) – Sergačjov, Nestěrov, Orlov, N. Zajcev, Chafizullin, Gavrikov – Dadonov, Malkin (A), Grigorenko – Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin (A) – Kučerov, Anisimov, N. Gusev – Barabanov, S. Plotnikov, Andronov – Kovalčuk (C).

Hosté: Haukeland (Holm) – Holös, Lesund, Espeland, Bonsaksen, Johannesen, Nörstebö, Reichenberg, Bull – Olden, M. Olimb, P. Thoresen – Rosseli Olsen, Haga, Valkvae Olsen – Trettenes, Lindström, Martinsen – Röymark, K. Forsberg, Kristiansen.

Rozhodčí

Fraňo (CZE), Reneau (USA) – Kaderli (SUI), Lhotský (CZE)

Stadion

Zimní stadion Ondreje Nepely, Bratislava

Návštěva

7 698 diváků


Češi slaví nejvyšší výhru nad Švédy na MS

Čeští hokejisté porazili v úvodním vystoupení na mistrovství světa v Bratislavě obhájce titulu Švédy 5:2. Češi v utkání skupiny B rychle vedli, po obratu ve druhé třetině prohrávali 1:2, ale sami kontrovali a porazili Seveřany podruhé během necelého týdne. Útočník Jakub Vrána vstřelil dva góly.

Vrána oslavil debut v národním týmu gólem už po necelých dvou minutách. Švédové pak zaznamenali obrat, když se mezi střelce zapsali v úvodu druhé části Patric Hörnqvist a Oskar Lindblom, ještě do druhé přestávky ale vyrovnal Dominik Kubalík. Vítězný gól dal útočník Michael Frolík, pak se podruhé trefil Vrána a při power play Švédů Jan Kovář.

Dalším soupeřem svěřenců Miloše Říhy, jenž prožil premiéru na MS v pozici hlavního kouče, bude v sobotu od 20:15 Norsko, které v dnešním odpoledním utkání podlehlo Rusku 2:5.

Češi nastoupili s Bartošákem v brance, sedmi zadáky a 11 útočníky. A v úvodní dvacetiminutovce na turnaji favorita přehrávali. Na střely mezi tyče vyhráli 12:7, ale především si vypracovali několik dobrých šancí. Už po 115 vteřinách znejistěl Švédy gólovou ranou bez přípravy Vrána, jemuž nabil Kubalík.

V šesté minutě Rutta bombou těsně minul pravou tyčku. Chvilku poté nahodil puk Hronek, Lundqvist puk vyrazil a Voráček neuspěl z dorážky. V polovině třetiny přišla nebezpečná Simonova teč v první početní výhodě zápasu a následovala ostrá Palátova rána. V 17. minutě mohl vyrovnat Gustafsson, jenže v dobré pozici hledal místo střely ještě Lindbloma.

Ve druhém dějství byl dlouho obraz hry zcela opačný. Jako kdyby někdo Švédům během přestávky připomněl, že šampionát už začal. Už po necelé půlminutě nedokázal z obranného pásma vyhodit puk Kolář, nastřelil ho jen do Eliase Petterssona, jenž chytře zadovkou našel spoluhráče a Hörnqvist nadvakrát překonal Bartošáka.

Vzápětí museli Češi po Chytilově faulu vysokou holí do čtyř. Eriksson se dostal tváří v tvář Bartošákovi, jenž dokázal vytěsnit kotouč na tyčku. Hokejisté Tre kronor přesto svou první početní výhodu využili, když Lindblom dokázal před Bartošákem přizvednout Gustafssonovo nahození.

Ve 33. minutě se znovu vyznamenal strážce české branky, jenž skvěle zasáhl pravým betonem proti Lindblomově zakončení bez přípravy. Na druhé straně Musilova nadějná rána pozlobila Lundqvista. Ve 37. minutě upoutal Jan Kovář pozornost soupeřů natolik, že úplně zapomněli na kanonýra Kubalíka a ten po jeho přihrávce zblízka nezaváhal. Jen krátce poté zakončoval Musil z kruhu, jenže Lundqvist schoval puk do lapačky.

Také ve třetí části se hned zkraje měnilo skóre. Lundqvist ještě vykryl zakončení Voráčka i dorážku Simona, ale pak ho propálil Frolík. Švédové sáhli k tzv. trenérské výzvě, neboť Simon po střetu s jedním ze soupeřů zůstal ležet v brankovišti, ale neuspěli - 3:2.

Náskok mohl navýšit Jaškin velmi povedenou tečí, Lundvist ale se štěstím zasáhl. Na začátku 46. minuty nevyužil dobré pozice Rutta, ale z dorážky neuspěl jen kvůli bleskurychlé reakci Lundqvista, jenž těsně před brankovou čárou zastavil kotouč, který skákal do branky, lapačkou.

Vrána poté trefil zblízka Lundqvista, ale přesto to byl právě loňský vítěz Stanley Cupu s Washingtonem, kdo při hře čtyři na čtyři jistil v 56. minutě výhru, když se parádně trefil zápěstím pod horní tyčku. Český tým pak přestál i dlouhou power play Švédů, kterou navíc využil ještě Kovář a navázal tak na sobotní výhru 3:0 z domácího turnaje Carlson Hockey Games.

Góly

Domácí: 01:55. J. Vrána, 36:36. D. Kubalík, 40:33. Frolík, 55:50. J. Vrána, 59:05. Jan Kovář

Hosté: 20:24. Hörnqvist, 23:01. Lindblom

Sestavy

Domácí: Bartošák (Hrubec) – J. Kolář, Hronek, Moravčík, Rutta, D. Sklenička, Gudas (A), D. Musil – Frolík (A), Simon, Voráček (C) – Jaškin, Chytil, Palát – J. Vrána, Jan Kovář, D. Kubalík – T. Zohorna, Řepík.

Hosté: H. Lundqvist (Enroth) – A. Larsson, Ekman-Larsson (C), E. Gustafsson, Ekholm (A), M. Pettersson, Hägg – Hörnqvist (A), E. Pettersson, W. Nylander – E. Lindholm, A. Kempe, Lindblom – Bratt, Lander, Eriksson – Rasmussen, Krüger, M. Kempe.

Rozhodčí

Gofman, Iverson – Hancock, Sormunen

Stadion

Zimní stadion Ondreje Nepely, Bratislava

Návštěva

8723 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 7 0 0 0 36:7 21
2. Česko 7 6 0 0 1 39:14 18
3. Švédsko 7 5 0 0 2 41:21 15
4. Švýcarsko 7 4 0 0 3 27:14 12
5. Lotyšsko 7 3 0 0 4 21:20 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 19:33 6
7. Itálie 7 0 1 0 6 5:48 2
8. Rakousko 7 0 0 1 6 9:40 1

Říha je zpátky v Bratislavě. Tady mě lidé uznávají, říká kouč. Promluvil i o zápase se Švédskem
Video se připravuje ...

Gudas práskal na parťáky. Kdo je největší jedlík? A kdo nejlepší fotbalista?
Video se připravuje ...

SE SIMONOU na MS: Bartošák s Hrubcem ukázali, jak bydlí. S kým jsou na pokoji?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud