19. května 2022 • 22:56

SESTŘIHY: USA porazily Británii 3:0, Kanada zdolala Kazachstán 6:3

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté USA v duelu „české“ skupiny B na mistrovství světa porazili Velkou Británií 3:0. V „áčku“ Německo vybojovalo výhru 1:0 nad Dánskem. Duel však byl kvůli menšímu požáru zpožděn. (VÍCE zde>>>) Kanada se jako jasný favorit dvě třetiny trápila s Kazachstánem, nakonec však vyhrála 6:3.



Základní skupina A (Helsinky)

Německo - Dánsko

Hokejisté Německa zdolali na mistrovství světa v Helsinkách Dánsko 1:0 a vyhráli třetí ze čtyř duelu na turnaji. Posunuli se tak na 3. místo právě před svého soupeře, který si připsal druhou prohru a ztrácí na tým finského kouče Toni Söderholma tři body. Jediný gól vstřelil v čase 32:41 útočník Marc Michaelis. Gólman Philipp Grubauer si díky 18 úspěšným zákrokům připsal první čisté konto na šampionátu.

Duel začal oproti původně plánovanému začátku v 15:20 až v 17:00, protože celá hala musel být evakuována kvůli malému požáru, který byl uhašen. Oba celky se po pobytu před stadionem a opakované rozcvičce soustředily v úvodní třetině především na pozornou defenzivu. Německého gólmana Grubauera ohrozil v 16. minutě u úhlu Patrick Bjorkstrand. Za dvě minuty mohl na druhé straně otevřít skóre Seider, jehož střela skončila na horní tyči Dahmovy branky.

V úvodu druhé třetiny ukryl Grubauer v lapačce střelu Meyera, který vyřešil individuálně střelou z pravého kruhu přečíslení. O chvíli později zůstal Meyer po tvrdém zákroku Jonase Müllera ležet na ledě a pak otřesený zamířil do kabiny. Ve 24. minutě dostal Kastner u levé tyče puk od Fischbucha na brusle, takže nedokázal úspěšně zakončit.

Při Jakobsenově trestu měl nejdříve možnost Pföderl a vzápětí Noebels zamířil z pozice mezi kruhy do horní tyče. Na druhé straně ve 27. minutě ztroskotal Ehlers na Grubauerovi. Dánově se potom neprosadili ve své první přesilové hře při vyloučení Jonase Müllera.

Němci, kterým v utkání chyběl zraněný útočník Stützle z Ottawy, se prosadili v čase 32:41, kdy po půlminutě potrestali vyloučení Seveřanů za špatné střídání. Noebels z pravého kruhu přihrál Michaelisovi, který tečoval puk za Dahma. Dánové svou početní výhodu po Plachtově faulu nezužitkovali.

Ve 46. minutě měli příležitosti na zvýšení Ehl, Soramies či Pföderl. V polovině třetí třetiny se dostal do nadějné pozice na vyrovnání Scheel, ale dostal se mimo střeleckou pozici a neuspěl ani po objetí branky. Z protiútoku se natlačil před Dahma Ehliz, ale posunul branku a pak teprve do ní poslal puk, takže gól neplatil. Dánové se sice ubránili při Kristensenově trestu, ale sami se do konce zápasu nedokázali prosadit proti obraně Němců. Změnu stavu nepřinesla ani závěrečná power play.

Góly

Domácí: 32:41. Michaelis

Hosté:

Sestavy

Domácí: Grubauer (Niederberger) – Seider, M. Müller (C), Holzer (A), J. Müller, Wissmann, Wagner, Bittner – Plachta, Michaelis, Ehliz – Fischbuch, Pföderl, Noebels (A) – Karachun, Loibl, Schmölz – Ehl, Kastner, Soramies.

Hosté: Dahm (Dichow) – M. Lauridsen, Lassen, Kristensen, Jensen Aabo (A), Larsen, N. Jensen, M. Jensen – Blichfeld, Nielsen (A), Ehlers – Storm, Regin (C), Scheel – Bau Hansen, Bjorkstrand, Meyer – Asperup, Jakobsen, Poulsen – Aagaard.

Rozhodčí

Heikkinen (FIN) , Stano (SVK) – Davis (USA), Sormunen (FIN)

Stadion

Helsinki Ice Hall, Helsinky

Návštěva

2 570 diváků

Kanada - Kazachstán

Kanadští hokejisté vyhráli na mistrovství světa v Helsinkách nad Kazachstánem 6:3, naplno bodovali i ve svém čtvrtém utkání na turnaji a posunuli se do čela skupiny A o skóre před Švýcarsko. To zůstává spolu s úřadujícími mistry světa jediným dalším celkem, který ještě neztratil ani bod. Hattrickem zazářil Dylan Cozens a tři body za gól a dvě asistence si připsal také obránce Damon Severson. Duel začal místo původních 19:20 až o 70 minut později, protože předchozí zápas Německa z Dánskem odstartoval s téměř dvouhodinovým zpožděním kvůli požáru v hale.

Kazachstánu se povedl vstup do utkání. Ve 3. minutě Petuchov vystřelil za pravým kruhem od mantinelu a tečovaný puk propadl za Thompsona. Kanaďané odpověděli hned za 80 sekund. Po Gravesově střele doklepl puk u pravé tyče Šutovovy branky Cozens. Potom se nechali svěřenci trenéra Claudea Juliena třikrát za sebou vyloučit. Při trestech Chabota i Roye odolali, ale při Barzalově pobytu na trestné lavici už Kazaši skórovali. Po Akolzinově bekhendové přihrávce propasíroval puk mezi Thompsonovými betony Šesťajov.

Vedení vydrželo týmu kouče Jurije Michajlise jen 122 sekund. Šutov si poradil s Gravesovýn průnikem, vyrazil i Johnsonovu dorážku, ale Bartheson pak zpoza branky o jeho pravou nohu poslal puk do branky. Do vedení se favorit dostal poprvé v 18. minutě při Gurkovově vyloučení. Johnsonovu střelu tečoval před Šutovem Lowry. Další šanci měl za půl minuty Johnson, ale kazašský brankář zasáhl.

V úvodní minutě druhého dějství při hře čtyř proti čtyřem trefil Cozens z pozice mezi kruhy levou tyč. Na druhé straně dorážel po Šesťakovově pokusu Starčenko, ale minul. Ve 26. minutě kryl Thompson Sagadějevovu šanci. Při Svedbergově vyloučení zabránil zvýšení náskoku Kanady Šutov, který se přesunul a skvěle chytil do lapačky Johnsonovu střelu z pravého kruhu.

Potom přesilovku při vyloučení Nikity Michajlise zkrátil faulem Severson, který ale hned po svém návratu z trestné lavice po Gregorově přihrávce ujel do sólového nájezdu a překonal Šutova mezi betony. V 39. minutě v oslabení objel branku Lowry, ale v zakončení neuspěl.

Kazachstán se nevzdával. Nevyužil sice přesilovku, ale potom měli šance Panjukov i Valk. Na druhé straně měl možnost Dubois. V čase 47:55 v době, kdy ležel na ledě zraněný Graves, proměnil přihrávku Nikity Michajlise Savickij a snížil na rozdíl gólu. Ale drama se nekonalo. Dubois ještě průnik neproměnil, ale při Orechovově vyloučení se v 52. minutě trefil po Bathesonově přihrávce z levého kruhu Cozens. Hattrick dovršil 49 sekund před koncem v další početní výhodě po kombinaci s Duboisem.

Góly

Domácí: 03:50. Cozens, 14:18. Batherson, 17:20. Lowry, 32:14. Severson, 51:58. Cozens, 59:11. Cozens

Hosté: 02:25. Petuchov, 12:16. Šestakov, 47:55. Savickij

Sestavy

Domácí: Thompson (Driedger) – Whitecloud, Chabot (C), Sanheim, Severson (A), Holden, Graves, Mayo – Roy, Cozens, Dubois – Lowry (A), Sillinger, Anderson – Barzal, Batherson, Johnson – Geekie, Mercer, Comtois – Gregor.

Hosté: Šutov (Kudrjavcev) – Šalapov, Svedberg, Blacker, Orechov, Metalnikov, Beketajev, Sam. Danijar – Akolzin, Sagadějev, Ševčenko – Michajlis (A), Valk (A), Savickij – Paňukov, Starčenko (C), Šestakov – Petuchov, Rachmanov, Gurkov – Asetov.

Rozhodčí

Rekucki (USA), Rohatsch (GER) – Constantineau (FRA), Nittylä (FIN)

Stadion

Helsinki Ice Hall, Helsinky

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 1 0 0 34:15 20
2. Německo 7 5 0 1 1 26:20 16
3. Kanada 7 5 0 0 2 34:18 15
4. Slovensko 7 4 0 0 3 23:19 12
5. Dánsko 7 4 0 0 3 18:18 12
6. Francie 7 1 1 0 5 11:24 5
7. Kazachstán 7 1 0 0 6 19:31 3
8. Itálie 7 0 0 1 6 12:32 1

Základní skupina B (Tampere)

Velká Británie - USA 0:3

Hokejisté USA porazili na mistrovství světa v Tampere 3:0 Velkou Británii a připsali si třetí vítězství na turnaji. Dvěma góly se na úspěchu Američanů podílel útočník Kieffer Bellows. Čisté konto při svém premiérovém startu udržel Jeremy Swayman. Britové prohráli i čtvrtý zápas ve skupině B a v tabulce jsou poslední, podruhé za sebou se střelecky neprosadili.

Američané vstoupili do utkání proti outsiderovi na půl plynu a hlavně nedisciplinovaně. V první třetině hráli hned čtyřikrát v oslabení, i když poslední trest pro Peekea rozhodčí udělili chybně. Britové však v početních výhodách nedokázali brankáře Bostonu Swaymana výrazněji ohrozit.

Ve druhé třetině zámořští hráči zvýšili aktivitu, překonat gólmana Whistleho se jim ale dlouho nedařilo. Bezbrankový stav se změnil až ve 29. minutě, kdy Peekeovu střelu usměrnil do branky Meyers. V nepříliš kvalitním zápase měli Američané střeleckou převahu, výraznější šance si ale nevytvářeli.

Uklidňující druhý gól přidal favorit po 58 sekundách třetí třetiny v přesilové hře díky Bellowsovi, jenž využil zaváhání britského brankáře. Útočník NY Islanders se ve 44. minutě opět v přesilovce postaral o další americký gól a o osudu duelu bylo jasno. Další branka již nepadla, i když syn bývalého kanadského útočníka Briana Bellowse v závěru sahal po hattricku.

Jedinou ztrátou Američanů tak bylo odstoupení obránce Merrilla z Minnesoty, který hrál stejně jako Swayman na turnaji poprvé. Už po dvou střídáních zamířil se zraněním do kabiny.

Góly

Domácí:

Hosté: 28:20. Meyers, 40:58. Bellows, 43:41. Bellows

Sestavy

Domácí: Whistle (Bowns) – Tetlow, Richardson (A), O'Connor, D. Phillips, Clements, Ehrhardt, Sa. Jones – Neilson, Lake, Dowd (A) – Mosey, Conway, Perlini – Waller, J. Phillips (C), Myers – Hook, Lachowicz, Davies – Ferrara.

Hosté: Swayman (Mann) – Merrill, Se. Jones (C), Schmidt (A), Peeke, Megna, Hughes, Blankenburg – Farrell, Bellows, Gaudette – Bordeleau, Kuhlman, Barber – Meyers, Galchenyuk, Hayden – Lettieri, Lafferty, Watson (A).

Rozhodčí

Ingram (CAN), Stolc (SUI) – Merten (GER), Synek (SVK)

Stadion

Nokia arena, Tampere

Návštěva

4506 diváků

Česko - Lotyšsko

Góly

Domácí: 04:02. Zohorna, 04:58. Červenka, 06:41. Špaček, 16:30. Hertl, 18:56. Pastrňák

Hosté: 41:01. Kulda

Sestavy

Domácí: Vejmelka (Langhamer) – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka (A), Šimek, Sklenička, Jordán, Jiříček – Pastrňák, Krejčí (A), Červenka (C) – Blümel, Hertl, Zohorna – Smejkal, Vrána, Černoch – Špaček, Stránský, Flek.

Hosté: Merzlikins (21. Šilovs) – Zile, Jaks, Rubins, Kulda (A), Sotnieks, Čukste, Bergmanis, Mamčics – Keninš, Balcers (A), Abols (C) – Džerinš, Dzierkals, Ri. Bukarts – Batna, Ro. Bukarts, Marenis – Smirnovs, Jelisejevs, Krastenbergs.

Rozhodčí

Fraser Lawrence (CAN), Sean MacFarlane (USA) – Andreas Weise Kroyer (DEN), David Obwegeser (SUI)

Stadion

Nokia Aréna, Tampere

Návštěva

5711 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 6 0 1 0 25:5 19
2. Švédsko 7 5 1 1 0 27:10 18
3. Česko 7 4 0 1 2 19:13 13
4. USA 7 3 2 0 2 18:12 13
5. Lotyšsko 7 2 1 0 4 14:20 8
6. Rakousko 7 1 1 2 3 16:22 7
7. Norsko 7 1 1 0 5 15:29 5
8. Velká Británie 7 0 0 1 6 10:33 1

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud