Jan Denemark
1. června 2022 • 17:30

Takhle vypadala Kariho past. Analytik ukazuje, o čem byl „Jalohokej“

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šlo o jinou filozofii, o jiný přístup. Jednak z hlediska změněné atmosféry u národního týmu, kdy se s hráči mnohem víc komunikovalo. Ale především o herní styl na ledě. Finský kouč Kari Jalonen týmu Romana Červenky naordinoval zodpovědný přístup v obraně s tím, že v ofenzivě lídři dostali o něco větší volnost ke kreativitě. „Ale cíl byl jednoznačný a to zachytávat útoky soupeře ve středním pásmu,“ říká expert a hokejový analytik Jakub Peslar.



Je tu Kari a jste v pasti

Komentář Jakuba Peslara

Omílaná past ve středním pásmu. Věc, o které se již hodně napsalo a dlouze debatovalo. Cíl byl jednoznačný a to zachytávat útoky soupeře ve středním pásmu, případně jej donutit k nahození kotouče, aby do pásma vstupoval bez puku na čepelích. Můžeme vést různé diskuze, nakolik byla past účelná a zda by jiný způsob bránění středního pásma byl lepší nebo horší. Je to ale určitě jedna z věcí, kterou Karimu nikdo neodpáře a kterou je nutné s jeho herním stylem zmínit jako první.

Blokuj, co ti tělo dovolí

Komentář Jakuba Peslara

Činnost, která pomohla v důležitých momentech. Blokování střel. Jde o akt osobní statečnosti a zodpovědnosti, ke které, věřím, že realizační tým nabádal. Hráči v důležitých duelech ukázali, že jim jde o tým. V zápase o bronz v 1. třetině zablokovali pouze jednu střelu. V následných dvou třetinách tým měl 13 zablokovaných střel a výsledek už známe. Může se to zdát zanedbatelné, ale jedna dobře zablokovaná střela dokáže zvýšit momentum a "nakopnout" hráče k lepším okamžikům na ledě. A co teprve zápas s Německem, kde reprezentace 25 zablokovala střel.

Ovladač na přepínání

Komentář Jakuba Peslara

Tohle je věc, která se objevila ve všech duelech. Bez výjimky. Po zisku kotouče v obranném pásmu jsme dokázali překvapit soupeře tím, že jsme jej dostávali pod tlak rychlými protiútoky. Většinou jste mohli vidět opačného křídelníka, který vytahoval hru a s sebou v podstatě odtáhl soupeřovu obranu. Vytvořil tak prostor pro zbylé hráče, kteří mohli kombinovat. Do útočení se většinou připojil i obránce, čímž jsme přečíslili soupeře, jako na snímku proti USA, kde jsme dokonce měli šanci zaútočit 4 proti 2. V některých zápasech jsme hru vytahovali i 2 hráči a pokoušeli se soupeře ohrozit brejkovými příležitostmi.

Bylo nás pět (pospolu)

„5 men together.“ Heslo, které hokej nároďáku obletělo už v přípravě. Neustále platilo i na MS. Kari a jeho tým evidentně vyžadovali okamžitý návrat do obrany a zaujmutí pozice v tvaru pro bránění. Jde o bránění v tzv. vrstvách, kdy nutíte soupeře hrát maximálně po obvodu pásma. Hodně se spoléhá na vyhrané osobní souboje a z toho okamžité přepínání do útoku pomocí krátkých výpomocných přihrávek. Případně již zmíněné blokování střel, díky kterému hra většinou končila v rozích, kde se snažil soupeře v soubojích přečíslit a následně puky sbírat, jak je vidět na snímku. Souboj v rohu 2 na 2, kde Filip Hronek čeká za soubojem, do které strany se odrazí puk, u kterého v ten moment může být první. Mimochodem, národní tým vyhrál v obranném pásmu na MS 463 soubojů a prohrál jich 283. Vzorec je tu jasný.

Kontroverzní Vrána. Na šampionátech mu to nelepí, chybí mu Larkin z Detroitu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud