4. dubna 2023 • 12:13

Jalonen nominoval na kemp před MS: medailisté z Helsinek i dva nováčci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pět bronzových medailistů z loňského mistrovství světa a dva nováčky zařadil trenér českých hokejistů Kari Jalonen do nominace na úvod přípravy na květnový šampionát v Rize a Tampere a první zápasy Euro Hockey Challenge v Německu. V sedmadvacetičlenném výběru jsou obránce Michal Jordán z Rapperswilu a útočníci Jiří Černoch z Karlových Varů, Jakub Flek z Komety Brno, Jiří Smejkal z Oskarshamnu a Michael Špaček z Ambri-Piotty. Hokejový svaz to oznámil v tiskové zprávě.



Až v dalších týdnech se do přípravy zařadí další pětice hráčů, kteří se loni podíleli na zisku první medaile po deseti letech: kapitán Roman Červenka z Rapperswillu, další útočník Hynek Zohorna z Oskarshamnu a obránci Tomáš Kundrátek s Janem Ščotkou z Komety Brno a Michal Kempný ze Sparty.

„Na základě individuálních rozhovorů s nimi jsme se rozhodli, že by se do reprezentační přípravy měli zapojit až v jejím průběhu,“ uvedl Jalonen.

Debutovat mohou v národním týmu brankáři Dominik Pavlát z Plzně a Nick Malík z finského klubu KooKoo Kouvola. Třiadvacetiletý Pavlát byl v přípravě na MS už loni, ale do žádného zápasu nezasáhl. Dvacetiletý Malík, syn bývalého reprezentačního obránce Marka Malíka, byl jako trojka v přípravě na Švédské hry v roce 2021. Také on na první reprezentační utkání čeká.

Vedle nich se poprvé v sezoně zapojí do národního týmu také brankář Štěpán Lukeš z Karlových Varů, obránce Michal Moravčík s útočníkem Romanem Horákem ze Sparty a útočníci Jakub Pour z Plzně se Šimonem Stránským z Litvínova.

Pod Jalonenem, který převzal tým loni v březnu po Filipu Pešánovi, dosud nehráli jen Horák, Pour a Stránský. Horák se vrací poprvé od února 2020 od Švédských her, Pour a Stránský byli předloni ve finální přípravě na MS v Rize.

„V průběhu sezony jsem navštívil přes 40 extraligových zápasů, sledoval jsem také finskou, švédskou a švýcarskou nejvyšší soutěž. Během letošního ročníku jsme měli s mými asistenty možnost vidět, jak se srovná s hokejem na mezinárodní úrovni až 60 českých hráčů. A právě na základě toho jsme tvořili nominaci pro první kemp před mistrovstvím světa,“ uvedl Jalonen.

S generálními manažery Martinem Havlátem a Markem Židlickým sleduje i situaci v zámoří. „Jsme v pravidelném kontaktu a v první řadě řešíme, kteří čeští hráči se budou moct k národnímu týmu připojit ještě v průběhu přípravného kempu. Musíme ale počkat, až skončí základní část NHL. Do té doby nelze nic s jistotou říci,“ dodal Jalonen. Dlouhodobá část NHL skončí 14. dubna.

Národní tým se sejde v sobotu v Plzni, kde bude trénovat tři dny. Pak se přesune do Německa, kde příští týden začne zápasovou přípravu dvěma duely EHCh proti Německu. Ve čtvrtek v 19:30 se představí v Kasselu a o dva dny později v 17:00 ve Frankfurtu nad Mohanem.

Další zápasy jsou na programu ve čtvrtek 20. dubna a o den později v Ostravě na stadionu Poruby proti Slovensku. Ve čtvrtek 27. dubna se Jalonenův výběr vydá do Vídně a o dva dny později přivítá Rakousko v Brně. Tam se od 4. do 7. května odehraje i generálka na šampionát v podobě Českých her za účasti domácího týmu, Finska, Švédska a Švýcarska.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud