7. května 2023 • 18:30

Česko - Švýcarsko 2:3. Pád v generálce na MS, hosté ovládli České hry

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příprava na vrcholnou akci sezony byla zakončena porážkou. Čeští hokejisté v závěrečném utkání Českých her v Brně prohráli 2:3 se Švýcarskem, které tak ovládlo poslední turnaj před startem mistrovství světa v Tampere a Rize. Byť se výběru kouče Kariho Jalonena povedlo vstřelit dva rychlé góly na začátku první a třetí třetiny, Švýcarům se nejprve i díky pětiminutové přesilovce podařilo srovnat a následně se dvakrát dostat do vedení. Trenéři přibližně v 19:30 odhalí nominaci pro světový šampionát.



Skóre otevřel záhy po úvodním buly obránce Michal Kempný. Útočník Ondřej Beránek pak inkasoval trest na pět minut a do konce utkání, čehož využil k vyrovnání Gaëtan Haas. Ve druhé třetině poslal Švýcary do vedení Romain Loeffel, na začátku poslední části vyrovnal Smejkal. V čase 45:59 rozhodl Marco Miranda. Kvůli zdravotním potížím odstoupil ze zápasu obránce David Jiříček.

Češi zahájili boj o turnajový primát na výbornou. Chlapík zpoza švýcarské branky posunul puk na Smejkala, který našel Kempného a jeho tečovaný pokus skončil za zády gólmana Mayera. Ve třetí minutě chybělo málo, aby byl náskok domácího týmu dvoubrankový: Moser chyboval při rozehrávce uvnitř vlastního obranného pásma, našel přesně Beránka, jenž další tečovanou střelou zazvonil na horní tyčku poté, co Mayer máchl lapačkou do prázdna.

Švýcaři se snažili o rychlou odpověď a při tlaku několikrát prověřili Vejmelkovu pozornost. Stav se však změnil až v sedmé minutě. Tou dobou hráli Češi dlouhé oslabení poté, co byl na pět minut a do konce utkání vyloučen po souboji u hrazení Beránek. Haas vypálil z kruhu, jeho rána bez přípravy se otřela o bránícího Jordána a Vejmelka byl bezmocný.

Corvi mohl ještě v závěru dlouhé přesilovky dokonat obrat, napálil však jen spojnici pravé a horní tyčky Vejmelkovy branky. Ve 14. minutě měl naopak možnost vrátit vedení na českou stranu Flek, když nebezpečně vystřelil z mezikruží, Mayer však jeho pokus s trochou štěstí zneškodnil. Ještě před přestávkou si Češi zahráli první přesilovku v utkání, Lencovu velkou šanci zmařili na poslední chvíli bránící soupeři.

Ve druhé třetině mohl skóre na stranu Švýcarů překlopit Riat, jenže nedal. Ve velké šanci byl pak faulovaný Kaut. Švýcaři se při hře oslabení ocitli na ledě v pěti a Češi měli k dispozici 91 sekund dlouhou přesilovku pět na tři. Zbořil během ní třikrát tvrdě pálil, ale ve všech případech Mayer vyrazil kotouč do bezpečí maskou.

Ve 32. minutě přišel jediný menší trest na straně domácích, když se hákováním provinil Zbořil a Švýcaři po vyšším trestu Beránka z první třetiny zužitkovali i kratší přesilovku, kterou dostali. Loeffel ze středu hřiště dokonale využil zakrytého Vejmelkova výhledu a Švýcaři byli na koni.

Do třetího dějství nastupoval český tým s vědomím, že má k dobru ještě 13 sekund přesilovky. A tento čas využil dokonale - sekundu před koncem Corviho trestu připravil Chlapík zpětnou přihrávkou ideální pozici Smejkalovi, jenž okamžitě pálil a trefil horní růžek švýcarské branky - 2:2. Smejkal měl po chvilce další možnost, snažil se trefit z totožné pozice stejné místo jako chvilku předtím, ale Mayer jako kdyby mu přečetl myšlenky a tentokrát měl navrch on.

Na konci 46. minuty už zase vedli Švýcaři. Fora zkusil štěstí od modré čáry, Vejmelka vyrazil kotouč jen před sebe, kde se dostal k dorážce clonící Miranda. Jeho první pokus ještě Vejmelka pohotově vykryl betonem, ale na druhý už nedosáhl.

V 53. minutě se po povedené rychlé akci dostal do velmi dobré příležitosti na vyrovnání Flek, ale Mayer ho vychytal. Necelé čtyři minuty před vypršením základní doby to domácí zkusili bez gólmana. Jejich převahu hráčů v poli ještě umocnil Richardův faul v čase 58:11. Druhou výhru v základní době z 12 startů v EHT během této sezony už ale Švýcaři přes snahu českých hokejistů uhájili.

Góly

Domácí: 00:29. Kempný, 40:12. Smejkal

Hosté: 06:29. Haas, 32:56. Loeffel, 45:59. Miranda

Sestavy

Domácí: Vejmelka (Langhamer) – Zbořil, Jordán, Kempný, Jiříček, Dvořák, Knot, Němeček, Jeřábek – Smejkal, Horák, Chlapík – Lenc, Kovařčík, Kaut – Flek, Voženílek, Hyka – H. Zohorna, Černoch, Beránek.

Hosté: Mayer (Genoni) – Moser, Fora, Marti, Loeffel, Geisser, Glauser, Berni – Ambühl, Corvi, Riat – Herzog, Haas, Künzle – Miranda, Senteler, Simion – Thürkauf, Richard, Bertschy – Moy.

Rozhodčí

Eriksson, Harnebring – Lhotský, Svoboda

Stadion

Návštěva

4787 diváků

Severské derby pro Švédy

Hokejisté Švédska porazili v posledním vystoupení na Českých hrách v Brně Finsko 4:3 v prodloužení. Švédové, kteří v sobotu podlehli českému týmu 3:4, dvakrát vedli, ale pak prohrávali 2:3 a zachraňovali zápas gólem v závěru, když v čase 56:08 vyrovnal v přesilovce Fabian Zetterlund. O triumfu vítězů celé série Euro Hockey Tour pak po 88 sekundách prodloužení rozhodl další útočník Pär Lindholm. Finové skončí na brněnském turnaji poslední.

Výběr Tre kronor otevřel skóre ve 13. minutě. Po kombinaci s Peterssonem zakončoval Lindholm, brankář Heljanko sice dokázal kotouč s obtížemi zastavit, ale Petersson ho našel pod jeho betonem a pak už měl při doklepnutí do prázdné branky snadný úkol. Švédové měli brzy nato možnost zvýšit v přesilovce, ale nevyužili ji.

Sami pak ve druhém dějství faulovali dvakrát v rychlém sledu, Lindberga následoval po minutě na trestnou lavici Sörensen a Finové v dvojnásobné početní výhodě trestali - po 36 sekundách vyrovnal Hartikainen. V 37. minutě se blýskl nádhernou akcí Raymond, na jejím konci naservíroval puk před takřka prázdnou branku Tömmernesovi a Švédové znovu vedli. Jen 25 sekund před sirénou ale znovu vyrovnal povedenou střelou přes obránce Suomela.

V úvodu třetí části fauloval Ruohomaa, ale po chybě Švédů udeřili v oslabení Finové a šli poprvé v utkání do vedení, když Oksanen po Anttilově střele zakončoval při dorážce do odkryté branky. S nápravou přispěchali Švédové necelé čtyři minuty před vypršením základní hrací doby, když po přesilovkové souhře poslal zápas do prodloužení Zetterlund.

Nastavovalo se nakonec jen minutu a 28 sekund. K Lindholmovi se po souhře s Peterssonem vrátil s trochou štěstí puk do prostoru mezi kruhy a švédský útočník z dobré palebné pozice nezaváhal.

Góly

Domácí: 12:13. Petersson, 36:19. Tömmernes, 56:08. Zetterlund, 61:28. P. Lindholm

Hosté: 26:25. Hartikainen, 39:36. Suomela, 42:35. Oksanen

Sestavy

Domácí: Wallstedt (La. Johansson) – Tömmernes (C), Sandin, A. Lindholm, Folin, Häman Aktell, Persson, L. Bengtsson – Sörensen, Lindberg, Raymond – Berggren, Rasmussen, Nylander – Li. Johansson (A), P. Lindholm, Petersson – Everberg, de La Rose (A), Zetterlund – Brännström.

Hosté: Heljanko (Olkinuora) – Lehtonen, Ohtamaa (A), Riikola, Kemiläinen, Koivisto, Matinpalo, Lindbohm, Pokka – Granlund, Manninen (A), Hartikainen – Rajala, Suomela, Merelä – Sallinen, Ruohomaa, Kapanen – Oksanen, Lammikko, Anttila (C).

Rozhodčí

Šír, Pražák – Lederer, Zíka

Stadion

Winning Group Arena, Brno

ONLINE PŘENOS - Nominace na MS v hokeji 2023
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Dánsko Dánsko Finsko Finsko Francie Francie Kanada Kanada Kazachstán Kazachstán Lotyšsko Lotyšsko Maďarsko Maďarsko Německo Německo Norsko Norsko Rakousko Rakousko Slovensko Slovensko Slovinsko Slovinsko Švédsko Švédsko Švýcarsko Švýcarsko USA USA
Obnovit
Zprávy ze dne 19. 5. 2023
9:41
19. 5. 2023
Německo

Němečtí hokejisté se budou muset na MS v Tampere obejít bez pomoci brankáře Philippa Grubauera. Vedení německého svazu podle agentury DPA ve čtvrtek večer potvrdilo, že jednička Seattlu v NHL se k reprezentaci po vyřazení ve druhém kole Stanleyova poháru nepřipojí. Stejně jako v případě hvězdného útočníka Leona Draisaitla z Edmontonu, jehož možný start na šampionátu padl ve středu, rozhodl „časový faktor“. Jedenatřicetiletý gólman aktuálně nemůže opustit Seattle.

Zprávy ze dne 17. 5. 2023
10:00
17. 5. 2023
Německo

Hvězdný útočník Leon Draisaitl německou hokejovou reprezentaci na mistrovství světa v Tampere a Rize neposílí. Vedení národního svazu se snažilo zařídit start sedmadvacetiletého hráče poté, co Edmonton vypadl z bojů o Stanleyův pohár. Dnes ráno ale Němci oznámili, že druhý nejproduktivnější hráč základní části NHL na šampionát nepřiletí. „Jeho účast na mistrovství světa není v nejbližší době možná,“ řekl sportovní ředitel německého svazu Christian Künast agentuře SID. „Po 92 zápasech NHL, včetně dvou náročných sérií v play off, teď prostě potřebuje čas na odpočinek,“ uvedl Künast, který s Draisaitlem jednal.

Zprávy ze dne 17. 5. 2023
8:05
17. 5. 2023
Švédsko

Na mistrovství světa ještě nenašli přemožitele, přesto hokejisté Švédska ještě zesílí! Po vyřazení Toronta v play off NHL může tým ze Skandinávie počítat ještě se dvěma posilami ze zámoří. Seveřany na šampionátu doplní obránce Timothy Liljegren a útočník William Nylander, tedy autor 44 gólů v základní části nablýskané zámořské soutěže. Oba by se mohli k mužstvu připojit již před čtvrtečním zápasem s Maďarskem. Švédská reprezentace domů posílá Joela Perssona a Christiana Folina, aby měla poslední dvě místa pro hráče ze zámoří. Švédové tak mají nyní kádr uzavřený.

 

Útočník Toronta William Nylander posílí Švédsko na mistrovství světa v Tampere a Rize Obránce Maple Leafs Timothy Liljergen doplní švédskou reprezentaci na mistrovství světa
Zprávy ze dne 15. 5. 2023
13:14
15. 5. 2023
 

Švýcarsko posílí na MS v Rize a Tampere útočník Nico Hischier s obráncem Jonasem Siegenthalerem z New Jersey. Oba jsou podle webu Švýcarské hokejové asociace na cestě do lotyšské metropole a do sestavy týmu kouče Patricka Fischera by se měli zařadit ve čtvrtečním utkání proti Slovensku. Naopak obejít se musejí Švýcaři ve zbytku turnaje bez útočníka Calvina Thürkaufa, který si hned v úvodu nedělního zápasu s Norskem poranil rameno. Švýcaři budou v základní skupině B soupeřem i české reprezentace.

Zprávy ze dne 13. 5. 2023
20:23
13. 5. 2023
Česko

Češi už uzavřeli soupisku, z NHL žádná další posila nedorazí, ani oslovený David Kämpf. Dočkali se tak poslední dva čekající útočníci Voženílek a Kaut. Více čtěte zde >>>

Martin Kaut po jednom z tréninku v Rize
Zprávy ze dne 12. 5. 2023
10:30
12. 5. 2023
Švýcarsko

Švýcaři po vyřazení New Jersey Devils počítají s jejich kapitánem Nicem Hischierem, obráncem Jonasem Siegenthalerem, připojí se i gólman Akira Schmid. Naopak Timo Meier se nezúčastní, končí mu smlouva a čeká ho jednání o novém kontraktu.

 

Švýcarsko počítá s útočníkem Nico Hischierem pro mistrovství světa. Kapitánovi New Jersey skončila klubová sezona
Zprávy ze dne 12. 5. 2023
9:41
12. 5. 2023
Slovensko

Slovensko se dočká posily ze zámoří! Obránce Šimon Nemec z New Jersey posílí Slováky. Už má vyřízené letenky, v pondělí by měl být na místě. Útočník Tomáš Tatar nemá smlouvu, ale asistent trenéra Petr Frühauf jeho účast nevyloučil.

 

Obránce New Jersey Šimon Nemec posílí Slovensko na mistrovství světa 2023
Zprávy ze dne 12. 5. 2023
9:29
12. 5. 2023
Slovensko

Poté, co ze sestavy vypadl kvůli zranění obránce Martin Gernát, povede slovenské hokejisty na mistrovství světa staronový kapitán. „Céčko“ na dresu bude nosit už od úvodního utkání proti Česku útočník Marek Hrivík, který ve stejné roli vedl Slováky i na bronzové olympiádě v Pekingu. Zkušeného forvarda doplní jako asistenti parťák z Leksandu Peter Cehlárik a Matúš Sukeľ, jenž působí jako kapitán v Litvínově.

 

Útočník Marek Hrivík povede Slovensko jako kapitán i na mistrovství světa v Rize a Tampere

Vstoupit do diskuse
7

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud