Pavel Bárta
15. května 2023 • 14:00

Legenda pomáhá Lotyšům, Jalonena dobře zná: Vím, jaký je. Chci ho porazit

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIGY | V lotyšském týmu má na starost defenzivu. Šest ze sedmi beků působilo v extralize. Ale nikdo nemá z hráčských dob tolik zkušeností s českým hokejem a zároveň nezná finského kouče reprezentace Kariho Jalonena tak dobře jako Petteri Nummelin. „Hráli jsme spolu v Turku. Nikdy mě netrénoval, ale bude zajímavé stát proti němu na střídačce,“ usmíval se účastník rekordních 15 mistrovství světa, který dělá na šampionátu asistenta u výběru pořadatelské země.



Po druhém zápase proti Slovensku přišel i po porážce 1:2 do mixzóny dobře naladěn. „Ukázali jsme, jak dokážeme hrát, když pracujeme jako tým. V prvním duelu s Kanadou mohli být hráči taky nervózní. Domácí šampionát, mohlo to na ně dolehnout. Proti Slovensku jsme předvedli, že umíme dobrý hokej. Ale samozřejmě, taky musíme v přesilovce pět na tři prostě dát gól, což se nám v závěru nepovedlo,“ povzdechl Petteri Nummelin, který přijal nabídku kouče Harijse Vitolinše loni v září a mezitím trénoval ve Švýcarsku.

Lotyši po dvou střetnutích nemají ani bod, i když proti Slovensku k němu scházelo málo. „Hned na začátku jsme měli náročný program. Příště proti Čechům to zase nebude snadné. Mají ofenzivní talent a pod Karim hrají pospolu jako mužstvo a velmi zodpovědně. Nicméně náš nejbližší cíl teď je porazit Čechy. A pak vyhrát každý další zápas,“ usmál se Nummelin.

Zápas proti Česku bude pikantní, postaví se proti krajanu Karimu Jalonenovi. „Znám oba, jeho i Fredrika Norrenu, který mu pomáhá. Bude to zajímavé. Kari mě nikdy netrénoval, ale hrál jsem s ním. V TPS Turku, když jsem byl ještě mladý kluk. Teď vede Čechy jako první zahraniční trenér, což mě překvapilo asi víc, než že se jím stal zrovna Kari. Všichni vědí, jaký je, měl úspěchy. Navíc finští trenéři jsou teď žádaní. Podívejte se na mě,“ zazubil se.

Radek Duda ve studiu iSport.cz: Chci v bráně Karla, zavolám do Rigy!
Video se připravuje ...

Už jeho otec Timo Nummelin se stal finskou legendou. Reprezentoval v hokeji i ve fotbale, jako bek však byl úplně jiný typ. Proslul tvrdostí a důrazem, zatímco syn vynikal skvělým bruslením, tvořivostí, ostrou střelou. „Možná to bylo i tím, že v 70. letech se hrál jiný hokej než o dvacet let později. A na přelomu tisíciletí hrál každý všechno,“ přemítal mladší z rodu.

V letech 1995 až 2007 Petteri Nummelin ani jednou nechyběl na mistrovství světa, s celkem patnácti účastmi drží rekord. Hned při svém premiérovém startu získal pro Finsko první titul mistrů světa, dvakrát vybojoval bronz a dvakrát stříbro. V obou případech celek Suomi ve finále porazili Češi.

„Prohrávali jsme s vámi pořád. Ale už v naší době se podařilo nastartovat určitý progres, něco se změnilo, udělal se kus práce. Taky jsme se naučili, jak vyhrávat a dotáhnout velké zápasy, což nám dřív chybělo. Češi naopak tuhle schopnost ztratili,“ zasmál se.

I v týmech NHL, kde působil, za jeho časů měli převahu čeští hráči. V Columbusu jich zažil až sedm. „A v Minnesotě byl mým spolubydlícím Martin Škoula,“ rozzářil se Nummelin. Dnes je situace spíš opačná. Navíc zlaté časy prožívají Finové, jejich hráče i trenéry chtějí všude. Kari Jalonen pracuje pro Čechy, Nummelin pro Lotyše. „V kabině mluvíme anglicky. Lotyšsky nerozumím, ale hokej se řekne skoro všude stejně,“ mrknul. Jen finsky to je „kiekko“.

Na starost má přitom obranu a v ní šest zadáků z české extraligy. „Lepší jinde nenajdeme, jsou dobří. Třeba Balinskis patřil v české soutěži k nejlepším hráčům, zvládne obranu i útok. Na zápas proti vašemu týmu se těším. Taky kvůli Karimu,“ vzkázal.

Žádné zvláštní rady pro Lotyše nechystal. „Všechno se dá najít na videu. Každý ví, co dělat. A hokej je hokej. Záleží na maličkostech, taky na štěstí. Každý zápas začíná za stavu 0:0. A nějak taky skončí,“ rozloučil se Petteri Nummelin.

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 0 1 0 29:10 19
2. Kanada 7 4 1 1 1 25:11 15
3. Lotyšsko 7 3 2 0 2 21:17 13
4. Česko 7 4 0 1 2 22:16 13
5. Slovensko 7 3 0 2 2 15:15 11
6. Kazachstán 7 1 2 0 4 14:31 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 9:17 6
8. Slovinsko 7 0 0 0 7 9:27 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud