22. května 2023 • 21:56

SESTŘIHY: Šok! Kanada padla s Nory. Obří drama o záchranu pro Rakousko

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa v hokeji zažilo první opravdu velký šok! Kanada v pondělním utkání nestačila na Norsko, zámořský tým senzačně padl 2:3 po nájezdech. V základní hrací době se prosadili Andreas Martinsen a Sondre Olden, v nájezdech pak Norové proměnili čtyři z pěti. Kanaďané tak před závěrečným utkáním ve skupině proti Česku ztrácí na národní tým jeden bod. Velké drama se odehrálo v Tampere mezi Rakouskem a Maďarskem v přímé bitvě o záchranu. Z udržení se nakonec po nájezdovém drama radovali Rakušané, Maďaři tak sestupují. Švédsko zvládlo odpolední duel proti Dánsku a po výhře 4:1 si zajistilo minimálně druhé místo ve skupině A. Kazachstán si poradil se Slovinskem 4:3.



Skupina A

Dánsko - Švédsko

Vstup do utkání se vydařil Dánům, kteří ve 4. minutě zásluhou Nicklase Jensena otevřeli skóre. Švédové tak inkasovali teprve třetí gól na šampionátu.

Ideální možnost vyrovnat měli v následné 90 sekund dlouhé přesilové hře pět na tři, brankář George Sörensen ale největší šanci Raymonda efektivně zlikvidoval. Další příležitost měl Carlsson. Vyrovnat se podařilo až ve 14. minutě Everbergovi, jenž stihl rychle posunout u tyčky puk zpoza branky a překonal dánského gólmana.

SESTŘIH: Švédsko - Dánsko 4:1. Dánové si neškrtli, zmohli se na jedenáct střel
Video se připravuje ...

Dánové v první třetině vyslali na brankáře Wallstedta jen dvě střely, druhou část ale začali aktivněji. Své příležitosti však nevyužili a poté stejně jako soupeř promarnili i 93 sekund dlouhou přesilovku pět na tři. A Švédové je za to potrestali. Ve 33. minutě jim při vyloučení Lauridsena zajistil vedení Petersson.

Švédové byli i nadále aktivnější a zvýšit náskok mohli Raymond nebo Marcus Sörensen. Dánové se svými střeleckými pokusy šetřili. v závěru druhé třetiny ale Boedker trefil horní tyč. Podobně dopadl na druhé straně ve 41. minutě Sandin.

I s ohledem na fakt, že Dánové za celý zápas prověřili Wallstedta jen jedenácti střelami, se žádné drama nekonalo. Švédové naopak přidali dvě branky a jistě si došli pro další tři body.

Góly

Domácí: 03:39. N. Jensen

Hosté: 13:24. Everberg, 32:20. Petersson, 52:40. Raymond, 54:22. Grundström

Sestavy

Domácí: Sorensen (Seldrup) – Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo (C), Larsen, Krogsgaard, A. Koch, Gammelgaard – N. Jensen, Ehlers, Russell (A) – Storm, Poulsen, Boedker (A) – Mølgaard, Aagaard, Bau Hansen – Scheel, Wejse, Andersen – Olesen.

Hosté: Wallstedt (La. Johansson) – Liljegren, Sandin, Tömmernes, A. Lindholm, Nemeth, Bengtsson, Pudas – Carlsson, Raymond (A), Berggren – P. Lindholm, Petersson, Grundström – Everberg, Lindberg, Nylander – Sörensen, Silfverberg (C), de La Rose (A).

Rozhodčí

Sean Fernandez, Jan Hribik – Andreas Hofer, Tommi Niittyla.

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Rakousko - Maďarsko

Maďarsko vedlo na začátku druhé třetiny 3:1, poté co se podruhé trefil István Sofron. Rakušané ale dokázali ještě ve druhé části vyrovnat a poté byli úspěšnější v nájezdech. Stejně jako loni tak zvládli zápas o udržení. I loni proti Velké Británii prohrávali 1:3, ale nakonec vyhráli 5:3. Společně s Maďarskem sestupuje Slovinsko.

Úvod klíčového duelu pro oba týmy patřil i s ohledem na vyloučení Pozsgaiho Rakousku, ke vstřelení vedoucího gólu toho ale nevyužilo. Nejblíže otevření skóre byl Schneider.

V 9. minutě se tak do vedení dostali Maďaři, když Erdély našel zpoza branky volného Sofroně, který překonal Starkbauma. Rakušané dokázali vyrovnat v druhé přesilovce, když se po samostatné akci prosadil Rossi. Jednadvacetiletý útočník převzal puk za vlastní brankou, projel celé hřiště a prostřelil Bálizse.

Maďaři ale dokázali ještě v první části získat vedení zpět na svou stranu. Pomohla jim k tomu první využitá přesilová hra na šampionátu a úspěšná teč Sofroně. Na začátku druhé třetiny mohl opět srovnat Schneider, Bálizs byl však pozorný.

SESTŘIH: Rakousko - Maďarsko 4:3sn. Maďaři neudrželi vedení v klíčovém duelu a sestoupili
Video se připravuje ...

Ve 25. minutě přiblížil nováčka MS záchraně vydařenou střelou od modré čáry Horváth, jenže Rakušané se po chvilce z trochu nečekaného průběhu oklepali a podařilo se jim vyrovnat. Nejprve dokázal usměrnit za čáru puk vedle ležícího Bálizse Strong a v závěru druhé třetiny gólově oslavil jubilejní stý zápas v rakouské reprezentaci Haudum. Prosadil se v další přesilovce.

V závěrečné dvacetiminutovce byli střelecky aktivnější Rakušané, vytvořili si několik situací, čtvrtý gól ale nepřidali. Stejně na tom byli Maďaři. Na obou týmech bylo vidět, že hlavně nechtějí udělat hrubou chybu. Došlo tak na prodloužení. V nastavené pětiminutovce měli více ze hry Maďaři, rozhodnout mohl Sofron, třetí gól v zápase ale nepřidal.

Vítěze, respektive sestupující tým z MS, tak určily samostatné nájezdy. Zatímco Bálizse dokázali překonat Ganahl a Heinrich, Starkbaum si poradil se všemi čtyřmi pokusy Maďarů, kteří tak stejně jako v letech 2009 a 2016 okamžitě po svém postupu sestoupili.

Góly

Domácí: 12:45. Rossi, 26:43. Strong, 37:09. Haudum, . Ganahl

Hosté: 08:25. Sofron, 19:21. Sofron, 24:11. M. Horváth

Sestavy

Domácí: Starkbaum (Kickert) – Wolf, Nickl, Heinrich (A), Zündel, Brunner, Reinbacher, Strong, Maier – M. Huber, Haudum, Wukovits – Thaler, Nissner, Raffl (C) – Schneider, Rossi, Zwerger – P. Huber, Achermann, Ganahl (A).

Hosté: Bálizs (D. Horváth) – Stipsicz, Fejes, Szabó, Hadobás, Kiss, M. Horváth, Garát, Pozsgai (A) – Galló, Hári (A), Sebők – Sofron, Bartalis, Erdély – Terbócs, Papp, G. Nagy (C) – Vincze, Németh, Csányi.

Rozhodčí

Langin, Sewell – Briganti, Yletyinen

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

3068 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 1 0 0 34:8 20
2. Švédsko 7 5 1 1 0 26:7 18
3. Finsko 7 5 0 1 1 28:15 16
4. Německo 7 4 0 0 3 27:16 12
5. Dánsko 7 2 1 0 4 19:26 8
6. Francie 7 0 1 2 4 10:31 4
7. Rakousko 7 0 1 1 5 11:27 3
8. Maďarsko 7 0 1 1 5 12:37 3

Skupina B

Kanada - Norsko

Zámořský favorit měl zkraje druhé třetiny již dvoubrankové manko. V čase 59:48 poslal zápas do prodloužení při hře Kanady bez gólmana Lawson Crouse. Nájezdy pak vyšly lépe Norům, kteří proměnili čtyři z pěti pokusů. Oslavili díky tomu druhou výhru nad Kanaďany v historii MS, poprvé je zdolali před 23 lety.

Kanaďané nasadili od začátku vlažnější tempo a pro Seveřany tak nebylo nijak složité držet s favoritem krok. Norové navíc otevřeli skóre. Přesilovku po Neighboursově faulu sice nevyužili a pak měli i porci štěstí, když zblízka minul zakončující Lucic, ale v 10. minutě už mohli slavit.

Puk vybojoval kapitán Olimb, jeho první nahrávka podél hrazení na Trettenese sice neprošla, ale kotouč se k němu vrátil, tak to zkusil na střed a z prostoru mezi kruhy prostřelil gólmana Hofera Martinsen. Jen o chvilku později byl z dorážky blízko druhému zásahu Valkvae Olsen.

Norové se dočkali po 112 sekundách ze druhého dějství: puk nahodil na kanadskou branku Olden a mimo Hoferův dosah ho vychýlila Laugtonova teč. Kanaďané snížili ve 29. minutě, kdy překonal strážce norské branky Arntzena výstavní ranou zápěstím Lucic. Ve 34. minutě ještě zazvonil na tyčku Toffoli. O chvilku později dohrál Fantilli, když zákrokem na hlavu sestřelil Kasastula.

Seveřané však v dlouhé pětiminutové přesilovce rozdělené přestávkou nic nevymysleli. Ve 46. minutě pálil Toffoli, Arntzen výborně zasáhl levým betonem. V závěru sáhla kanadská střídačka ke hře bez gólmana. Quinn rybičkou v pádu z takřka nulového úhlu poslal bekhendem puk do tyčky. Vyrovnání zařídil Crouse přesnou ranou do horního růžku poté, co ho ideálně našel Carcone.

V prodloužení byl trochu překvapivě nebezpečnější norský tým, který už postoupit nemůže. Dvakrát nebezpečně zakončoval Trettenes, Hofera ale nepřekonal. V nájezdech uspěli první tři hráči Norska Hansen, Olden a Trettenes, teprve až Haga nedal. Z kanadské strany kontrovali ze čtyř exekutorů jen Glass a Toffoli, takže Valkvae Olsen mohl v páté sérii rozhodnout. Po parádním zakončení se mu to také podařilo.

SESTŘIH: Kanada - Norsko 2:3sn. Šokující překvapení. Norové ovládli nájezdy
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 28:26. Lučić, 59:49. Crouse

Hosté: 09:45. Martinsen, 21:52. Olden, . Trettenes

Sestavy

Domácí: Hofer (Levi) – Middleton, Weegar (A), Hunt, Bear, Joseph, Myers, Barron – Lučić, Glass, Blais – Crouse (A), Laughton, Quinn – Neighbours, McBain, Carcone – Fantilli, Krebs, Toffoli (C).

Hosté: Arntzen (Haukeland) – Lilleberg, Hansen, Johannesen (A), Engeland Andersen, Krogdahl, Kasastul, Bjorgvik Holm – Berg-Paulsen, Vikingstad, Valkvae Olsen – Olimb (C), Trettenes (A), Martinsen – Olden, Haga, E. Salsten – Hoff, H. Salsten, Vesterheim – Steen.

Rozhodčí

Frandsen, Macfarlane – Hautamaki, Synek

Stadion

Arena Riga, Lotyšsko

Kazachstán - Slovinsko

Souboj o čest začal velmi svižně. Na jedné straně nevyužil velkou příležitost Michajlis, vzápětí šli do protiútoku Slovinci a Kuralt po 90 sekundách od úvodního buly otevřel skóre. V závěru úvodního dějství hráli Kazaši přesilovku a byl to právě Michajlis, kdo se postaral o vyrovnání, když se prosadil parádní ranou pod horní tyčku.

Prakticky totožný scénář nabídla i druhé třetina. Byl to opět Kuralt, kdo na jejím začátku vrátil Slovincům vedení, přičemž tentokrát mu k tomu stačilo jen 66 sekund. Kazaši pak hráli svou druhou početní výhodu v utkání a i tuto nabídku dokázali využít - když chybělo do druhé pauzy odehrát 58 sekund, vyrovnal Muratov.

Rovněž nástup do třetího dějství vyšel lépe Slovincům. Potřetí je posunul do vedení Drozg, a to v čase 42:27. Poslední desetiminutovka však patřila soupeři. V 52. minutě čelil slovinský gólman Us sólovému úniku Rymareva a tento minisouboj prohrál - 3:3. V 57. minutě se pak rozhodl vzít vše do vlastních rukou Muchametov, když našlápl po pravém křídle, protlačil se do zakončení a bekhendovou střelou z úhlu uspěl.

SESTŘIH: Kazachstán - Slovinsko 4:3. Bezstarostný zápas plný šancí, Slovinci se loučí s nulou na kontě
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 18:10. Michajlis, 39:03. Muratov, 51:52. Rymarev, 56:33. Muchametov

Hosté: 01:30. Kuralt, 21:06. Kuralt, 42:27. Drozg

Sestavy

Domácí: Šutov (Bojarkin) – Beketajev (A), Danijar, Orechov, Polochov, Dichanbek, Butěnko, Gajtamirov, Koroljov – Starčenko (C), Šestakov, Rymarev – Michajlis (A), Grenc, Savickij – Muratov, Muchametov, Omirbekov – Kajyržan, Mangisbajev, Rachmanov.

Hosté: Us (Gračnar) – Gregorc, Pavlin (A), Magovać, Crnovič, Podlipnik, Mašič, Štebih – Urbas (C), Jeglič, Verlič – Ograjenšek, Tičar (A), Kuralt – Drozg, Simšič, Pance – Zajc, Čimžar, Maver – Tomaževič.

Rozhodčí

Björk (SWE), Kaukokari (FIN) – Davis (USA), Ondráček (CZE)

Stadion

Arena Riga, Lotyšsko

Návštěva

4140 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 0 1 0 29:10 19
2. Kanada 7 4 1 1 1 25:11 15
3. Lotyšsko 7 3 2 0 2 21:17 13
4. Česko 7 4 0 1 2 22:16 13
5. Slovensko 7 3 0 2 2 15:15 11
6. Kazachstán 7 1 2 0 4 14:31 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 9:17 6
8. Slovinsko 7 0 0 0 7 9:27 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud