Květoslav Šimek
24. května 2023 • 11:33

Slovenské obavy o olympiádu. Proč by neměli zahazovat švýcarské vlajky?

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenští hokejisté se po čtyřech letech neprokousali mezi elitní osmičku na mistrovství světa. Skončili celkově devátí a s napětím čekají, jak se to odrazí v mezinárodním žebříčku IIHF, který rozhoduje o přímém postupu na zimní olympijské hry 2026. Automatickou místenku bude mít prvních osm týmů žebříčku po světovém šampionátu. Slováci jsou aktuálně sedmí, ale určitě si pohorší. „Švýcarské vlajky ještě nezahazujte,“ vtipně komentoval redaktor Martin Toth-Vaňo ze sport.sk. Proč?



Slováci fandili Švýcarsku už v posledním utkání základní skupiny. Pokud by Lotyšsko porazili za tři body, zahráli by si Slováci čtvrtfinále. Nestalo se, Lotyši vyhráli 4:3 v prodloužení. Bojovali obětavě a pomohlo jim i to, že Nico Hischier z New Jersey, Nino Niederreiter z Winnipegu, Denis Malgin z Colorada, oba první brankáři Robert Mayer a Leonardo Genoni i nejproduktivnější bek Dean Kukan dostali volno.

„Byly to nervy,“ neskrýval asistent trenéra Peter Frühauf v rozhovoru pro slovenské novináře. „V první třetině jsme trochu na Švýcary remcali, že do toho možná nedávají všechno a málo střílejí. Ale nemůžeme jim vyčítat absolutně nic, je to jejich taktika, měli nahráno a tak to pojali takhle. Určitě chtěli dopřát oddych i svým nejlepším hráčům. My jsme si to měli uhrát sami. Že to dopadlo takto, je smutné. Ale je to sport a jdeme dál.“

Je jisté, že právě Švýcaři přeskočí Slovensko v mezinárodním žebříčku. Pokud by se přes ně posunulo i Německo, museli by Slováci do olympijské kvalifikace. Přestože na posledních hrách v Pekingu obsadili senzační třetí místo.

Němci by se v žebříčku posunuli v případě postupu ze čtvrtfinále. A v něm narazí právě na Švýcarsko. Proto reakce o předčasném zahazování švýcarských vlajek. Otázkou je, jak dopadne situace kolem Ruska. V mezinárodním žebříčku Rusové stále figurují, přestože poslední dva šampionáty kvůli rozpoutání válečné agrese na Ukrajině hrát nesměli. Pokud by nemohli ani na olympiádu 2026, stačila by Slovensku k přímému postupu i devátá příčka.

SESTŘIH: Švýcarsko – Lotyšsko 3:4p. Lotyši zaskočili favorita a slaví postup
Video se připravuje ...

Konec v základní části je v každém případě zklamání. Do elitní osmičky se Slovensko naposledy nedostalo před čtyřmi lety na domácím šampionátu v Bratislavě a Košicích. „Obrovské zklamání,“ přitakal Peter Frühauf. „V každém zápase jsme sahali na body, to bylo pozitivní. Ani jeden zápas nebyl vysloveně propadák. Jasně, nezvládli jsme zápas s Kazachstánem (3:4sn), ale oni v základní skupině vyhráli tři zápasy, to nebyla náhoda. I tak víme, že to bylo o nás. Že jsme měli zápas zvládnout.“

Plusové podle trenéra bylo počínání nováčků. „Ukázali se v dobrém světle, máme na čem stavět. A našli jsme fantastické brankáře! Nemůžeme se na všechno dívat jen negativně, i když zklamání je obrovské.“

Faktem je, že brankáři Stanislav Škorvánek (27) z Michalovců i Samuel Hlavaj (21) ze Slovanu si vedli skvěle. Škorvánek měl ze čtyř zápasů tři výhry, průměr inkasovaných gólů 1,26 a úspěšnost zákroků 95,4 %. Hlavaj ze tří zápasů průměr 2,22 a úspěšnost 93,2 %. Velmi slušně zahrála i obrana, zejména Patrik Koch a Mário Grman byli vynikající.

Co Slováky trápilo – byla střelba, proměňování šancí a přesilovky. „Měli jsme málo střel z nebezpečných pozic, to jsme řešili takřka celý turnaj,“ přitakal Frühauf. „Byla to naše slabina a musíme na tom zapracovat. Abychom místo přihrávky častěji stříleli. Musíme hrát jednoduše a účelně.“

V tomto citelně chyběl zraněný zabiják Juraj Slafkovský, případně Marko Daňo, který měl v Třinci životní střeleckou sezonu. Stejně tak chyběl i zkušený útočník Tomáš Tatar, který se po vyřazení ze Stanley Cupu omluvil. Jednak byl z dlouhé sezony potlučený a také řeší novou smlouvu v NHL.

Od koho se na šampionátu čekalo víc? Bodově se trápil Libor Hudáček (7 zápasů/0+1). Po těžké sezoně se výrazněji neprosadil Oliver Okuliar (6/0+1), bez bodů skončili Alex Tamáši nebo Mário Lunter. Talentovaný útočník Martin Chromiak v závěru turnaje putoval na tribunu (5/1+0). Extrémně šikovný obránce Šimon Nemec, který byl v 19 letech na třetím mistrovství (!), chtěl místy až moc (5/0) a dělal defenzivní chyby.

„Na podrobnou analýzu je brzy,“ reagoval Frühauf. „Nepostoupili jsme, je to kolektivní zklamání. Nemůžeme vybrat jednoho hráče, který by nás vysloveně zklamal. Zklamali jsme jako tým.“

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud