Vítězný recept Čechů odhalen. Frčí třinecké krevety! Mluvčí vysvětluje…

Věříte v sílu rituálů? Potom je o osudu českého týmu na šampionátu rozhodnuto. Už dávejte chladit šampaňské. Hráčům totiž vyvařuje stejný kuchař, který se stará o třinecké šampiony. „Kluci říkali, že si dávají i krevety. Takže na nich tady jedeme,“ směje se útočník David Tomášek. Stravu si každopádně všichni pochvalují. Třeba útočník Jáchym Kondelík dostal pod tlak svojí přítelkyni, když jí v legraci napsal, že to doma bude mít těžký, aby udržela stejnou laťku…
Znáte to rčení. Láska prochází žaludkem. Jestli jím prochází i případný úspěch, národní tým má na domácím šampionátu nakročeno k medailovému večírku.
„Víceméně jsme zjistili, jaký je recept k titulům. V hráčích to není. Je to v kuchaři,“ směje se útočník Radan Lenc, jenž si jídelníček pochvaluje. Stejně jako ostatní.
„Máme třeba vepřový, steaky, lososa, krevety... Kluci z Třince přišli, že si krevety dávají. Zvládli tři série na sedm zápasů v řadě, takže jedeme na krevetách!“ pousmál se Tomášek, centr druhé formace
Ve vážnějším tónu ale potom dodal, že jídlo je opravdu výtečné. Stejně jako ty krevety…
„Jenom tedy doufám, že krevety nebudou to hlavní z rozhovoru se mnou. To jste mohli udělat rozhovor s Pohlreichem," se smíchem připomněl slavného šéfkuchaře.
Když zmínku o jídle uslyšela přihlížející tisková mluvčí hokejového svazu, do rozhovoru se před novináři zapojila. „Jen k tomu dodám, abychom nečetli titulky, že si nároďák žije na vysoké noze. Krevety byly jenom jednou, dvakrát, aby byla obměna za ryby,“ uvedla Aneta Lednová. Aby z toho snad čtenáři neměli dojem, že zbytečně utrácejí.
Ale i oni jistě chápou nadsázku. Navíc strava patří mezi klíčové komponenty k tomu, aby hráči podali opakovaný maximální výkon. A co víc, krevety nejsou zas tak drahé...
Týmovým kuchařem je Michal Kuczera, jenž je zodpovědný za veškeré menu. A skutečně chystá podobná jídla, která servíruje třineckým hráčům. "U nás působí už deset let. Takže byl u všech titulů. Vaří pravidelně během play off," říká Ondřej Kuchař, mluvčí třineckých Ocelářů.Kuczera vymýšlí menu pochopitelně po konzultaci s lékaři výpravy i kondičními trenéry. Všichni dělají maximu, aby se hokejisté stravovali tak, jak to požaduje tělo profesionálního sportovce.
Zvlášť, když jdou zápasy rychle za sebou. A hned na úvod se hrálo třikrát ve čtyřech dnech. Ještě k tomu večer.
„Musím říct, že jídlo je neuvěřitelný. Hlavně steaky. Perfektně udělaný, výborný maso, opravdu skvělý,“ řekl k tomu statný útočník Jáchym Kondelík, jenž se naučil si k obědu i k večeři dát na talíř od každého něco.
V legraci přítelkyni napsal, že to doma bude mít těžký, protože se z reprezentace vrátí jako gurmán…
„Je skvělé, když může být strava zdravá, vyvážená a ještě k tomu tak dobrá,“ dodal Kondelík, jenž měří dva metry, takže toho dost spořádá.
Třinecký kuchař chystá i zákusky. „Všechno je fakt moc dobrý,“ hlásí reprezentační útočník.
To potvrzuje rovněž asistent Tomáš Plekanec. „Jídlo je opravdu super,“ říká účastník 11 světových šampionů a kvituje, že vedení reprezentace sáhlo k vlastnímu kuchaři. „Bylo to výborné rozhodnutí,“ přiznává.
V minulosti bývalo zvykem, že hokejistům už neustále stejné jídlo na hotelích lezlo krkem, takže často chodili na jídlo do města. Což tady odpadá.
A co víc. Jídlo je z dílny kuchaře, který dobře ví, jak se má uvařit úspěch. Ne náhodou Třinec vládne extralize, vyhrál pětkrát v řadě! Navíc v posledním play off ovládl všechny tři série na sedm zápasů“
(Možná) i díky krevetám.