Pavel Bárta
25. června 2022 • 14:00

NHL tlačí Světový pohár na únor. MS v Praze ji nezajímá, hráči nejásají

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před zahájením finále Stanley Cupu mezi Coloradem a Tampou promluvil druhý muž NHL Bill Daly na tiskové konferenci o Světovém poháru. Řekl, že je velmi optimistický a že by turnaj nejlepších proti nejlepším mohl proběhnout v únoru 2024. Jedna skupina by se měla dokonce hrát v Praze. Proti tomu se ohradil český svaz, bouří se další členové IIHF. Především proto, že plány NHL ohrozí zájem o domácí mistrovství světa ve stejném roce. Ze strany hráčů i fanoušků.



Únorový termín konání je pro World Cup mnohem atraktivnější, než když se hrálo zkraje podzimu. Sezona v plném proudu, hráči v nejlepší formě. „Pracujeme na tom. Několik měsíců jsme v kontaktu s NHLPA a jsme zajedno v tom, k čemu chceme dospět. Nyní jsme do těchto debat zapojili IIHF,“ uvedl zástupce komisionáře NHL Bill Daly.

Vzápětí připustil: „Kvůli zájmům ligy a klubů se to trochu zkomplikovalo, hlavně proto, že by turnaj měl proběhnout v únoru. Ale to jsou problémy, které se snažíme řešit. Přesto jsme velmi optimističtí, že budeme v roce 2024 moci turnaj uspořádat, takže se na něj těšíme.“

Z reakcí hráčů nadšení zrovna nesrší. Podruhé přišli o účast na olympiádě. Tentokrát kvůli covidu, spousta zápasů se pak hrála v době původně plánované olympijské přestávky.

Najednou by měli plesat, že jim zámořská liga sešle Světový pohár. Z olympiády nic nemá. Ovšem World Cup sama pořádá. V případě pozvání by na něj hokejisté jako zaměstnanci klubů a členové asociace NHLPA jet museli.

Zimák o Hadamczikovi: Jako trenér tasil nýmandy. Uspěje v roli šéfa hokeje?
Video se připravuje ...

„Od nás chtějí slyšet, abychom řekli, jo, těšíme se. To samozřejmě ano. Chci hrát proti nejlepším hráčům na světě, chci se s nimi poměřit a Světový pohár je k tomu skvělá příležitost. Ale stejné to mohlo být na olympiádě a tam jsme nesměli,“ svěřil se Sportu jeden z nich.

Během mistrovství světa 2015 v Praze a Ostravě padl divácký rekord. Turnaj ovládla Kanada v čele se Sidneym Crosbym. Za dva roky se má šampionát v obou českých městech konat znovu a stát se největší hokejovou událostí v zemi za posledních deset let. Kdyby se tři měsíce před ním hrál Světový pohár, ještě k tomu v Praze, doplatí na to a bude vypadat jako okradený příbuzný.

„Jednáme, ale nikam se to neposunulo,“ vzkázal Sportu Petr Bříza, viceprezident IIHF. Hlavní problém je, že český trh není dost bohatý, aby fanoušci zaplatili tolik peněz za lístky na obě akce. Zájem může ještě víc ochladit obecný růst cen a celková ekonomická situace.

Davida Pastrňáka a další superhvězdy lidi rádi uvidí a nikdo jim to nechce upírat. Ale přišli by i podruhé? Navíc se vkrádá otázka, kdo vůbec bude nedlouho po tak náročném turnaji ochoten nastoupit ještě na šampionátu. I v olympijských letech mívaly turnaje chudší obsazení než jindy. Mistrovství světa by se stalo představením čarodějů druhé kategorie. Navíc schovaných do balíčku vstupenek se zápasy neatraktivních soupeřů.

Bill Daly prohlásil, že únorový termín je pro NHL priorita. O šampionát se nestará, ten patří IIHF a do sféry zájmu zámořské ligy nespadá. Ta má Světový pohár a chová se stylem: Chcete, nechcete? Evropa a světový hokej přitom nemají moc prostředků, jak se tomu bránit.

Vstoupit do diskuse
5

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud