František Suchan
20. prosince 2013 • 20:30

Chladný palác s vysokými prahy. Džegr si v Soči musí dát pozor

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO+FOTO Z ARÉNY V SOČI | Tak tady to za dva měsíce vypukne... Jako obří lastura přikrývající drahokam, posazená na samém pobřeží Černého moře mezi dalšími olympijskými arénami se skví Bolšoj Ice Dom, 12tisícová hala pro hokejový turnaj v Soči. Právě tady v pátek poprvé trénovala hokejová reprezentace, v sobotu tu od 16.00 proti Švédům vyrazí do pokračování Channel One Cupu.



Zvenku fantasticky rozsvícená, s kompletně proměnlivým designem zářící kopule. To zrovna podle toho, co se v ní právě děje. Uvnitř? Neútulné, chladné barvy, syrové šedivé roury smísené s rovnými plochami, uměle působící prostory a na dojem obrovský led.

Seznamte se: Bolšoj Ice Dom, hokejová aréna pro olympijské hry 2014.

Podívejte se s českými hokejisty do Soči
Video se připravuje ...

Čeští reprezentanti se tu už v pátek proháněli na bruslích. Jejich první dojem souvisel právě s hřištěm, které sice splňuje normy IIHF a má rozměry 60x30 metrů, ale roztáhlé dvanáctitisícové tribuny dotvářejí dojem letiště.

„Připadá mi to jako ve Vítkovicích a na Spartě. Vjedeš do rohu a za týden se budeš vracet nazpátek. Bude to asi hodně o bruslení,“ komentoval led matador Petr Nedvěd. „Na první dojem si člověk říkal, že nevidíme ani na konec hřiště. Čeká nás úplně jiný hokej než v Praze,“ věděl kouč Alois Hadamczik.

Hráči si navíc při tréninku zkoušeli, jak se odráží puk od zvláštně měkkých mantinelů a plexiskel.

Džegr si bude muset dávat pozor

Aréna za 3,6 miliardy korun, kde ještě na spoustě prvků svítí pečetící nálepky a chodby prostupuje „funglový“ odér, ovšem v hokejistech zanechala pozitivní dojem.

„Hala je nádherná, určitě jedna z top tří, kterou jsem v Rusku zažil,“ pokýval bek Ondřej Němec, zkušený východní cestovatel. „Připadá mi to jako takové ty všechny nové ruské haly. Je pěkná, jen to není ještě zahřáté, zabydlené,“ všiml si útočník Jiří Novotný.

Zabydlel se alespoň český tým, a to hned v kabině, kterou bude využívat při olympijských hrách. Šatna je útulná, podle všech komentářů s naprosto vyhovujícími rozměry a zázemím, a hlavně vzdálená příjemnou půlminutku chůze k ledu. Jen pozor na ty vystouplé prahy!

Zleva Martin Ševc, Tomáš Vincour a brankář Alexander Salák na prvním tréninku české reprezentace v Soči
Zleva Martin Ševc, Tomáš Vincour a brankář Alexander Salák na prvním tréninku české reprezentace v Soči

„Je to zvláštnost, člověk musí dávat pozor, aby na ně nešlápnul, pokud to není zakryté. Myslím, že třeba zrovna Džegr, který si na tohle potrpí, si bude muset dávat velkej pozor,“ usmál se Němec při zmínce o legendě s číslem 68.

Pozor si ovšem v první řadě dávají Rusové na jakýkoliv pohyb v olympijském areálu. I hokejisté museli cestou u vstupní brány vyskákat z autobusu a projít rentgenovými rámy, zatímco vůz prohledávali psi. „Doufám, že nic nenašli,“ smál se Novotný. „Překvapilo nás to, ale oni tohle zkrátka berou jako generálku na Hry.“

Samotnou arénu už ozkoušeli mladí hokejisté letos na jaře, v dubnu se tu konalo mistrovství světa do 18 let.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud