6. března 2014 • 11:47

Ruská sborná je bez trenéra. Favoritem je úspěšný Znarok

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nakonec to dopadlo podle očekávání. Neúspěch na olympiádě v Soči neustál ani ruský kouč Zinatulja Biljaletdinov. Trenér sborné nepodal demisi jako Alois Hadamczik pět dní po vyřazení českého týmu ve čtvrtfinále, z funkce ho odvolal výkonný výbor hokejového svazu, a to poměrem hlasů 13:2.



„Správné bude, když reprezentaci převezme jiný trenér. Nezvládl jsem úkol, hráli jsme tak jako před čtyřmi roky,“ připomněl Biljaletdinov i předchozí olympiádu ve Vancouveru, kde tým vedený Vjačeslavem Bykovem vyhrál skupinu a postoupil rovnou do čtvrtfinále, v němž však podlehl Kanadě 3:7. Tentokrát ztroskotal na Finech. Místo útoku na zlato přišel další propadák, navíc v domácím prostředí, které nic než vítězství nepřipouštělo.

Biljaletdinov se nevyhýbal zodpovědnosti, nicméně neodstoupil. Při obhajobě jeho práce před členy výkonného výboru prezident svazu Vladislav Treťjak připomněl, že pro výsledek udělal maximum. V rozhovoru pro Sport Express se za Biljaletdinova postavil například Viktor Tichonov.

„Totéž se mi stalo po Lake Placid. Byla kritika, ale dostal jsem důvěru a další turnaje se už povedly. Biljaletdinov odvedl slušnou práci, jenže výsledek v Soči neudělal,“ řekla trenérská legenda.

Tak jako tak, smlouvu měl Biljaletdinov jen do 1. března, nikoli až do konce sezony. Ruská reprezentace je během rozehrané sezony najednou bez trenéra.

„Svého času jsem pro něj hlasoval rukama nohama, ale Zinatulja Chajdarovič při plnění úkolu selhal, a proto musí jít. Tím spíš, že mu končí smlouva. Nevidím na tom nic zvláštního. Přijde jiný člověk, tak to chodí všude na světě,“ prohlásil Boris Michajlov, bývalý útočník a další člen svazové rady expertů, která dohlíží na vedení reprezentací všech úrovní.

Právě komise, v níž kromě Tichonova s Michaljlovem pracují například i Vladimir Petrov, Boris Majorov či Vladimir Jurzinov, vybírá nového trenéra. Hned po vyřazení se stal největším favoritem 50letý Oleg Znarok, který s Dynamem Moskva dvakrát vyhrál Gagarinův pohár a celkem třikrát postoupil do finále. Bývalý útočník působil v Lotyšsku, tamní reprezentaci vedl na sedmi šampionátech a na zimních hrách 2006 a 2010.

On sám odmítl cokoli komentovat. Mnozí jsou však přesvědčeni, že lepšího kandidáta nenajdou. Jméno nového kouče ruské reprezentace má být oficiálně oznámeno v pondělí 10. března. Očekává se, že to bude právě Znarok.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud