Pavel Bárta
24. února 2022 • 12:52

Může být Rusko vyloučeno z mistrovství světa? Rada IIHF od rána jedná

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rusko v noci na včerejšek přepadlo Ukrajinu, na východě Evropy vypukla válka. Tento zločin si žádá ráznou odpověď. Válečný konflikt má rostoucí dopad i na sport. Mluví se o vyloučení Ruska a případně také Běloruska z jarního mistrovství světa ve Finsku. „Žádná sportovní federace nemá svoji vlastní politiku vůči státům a svým členům. IIHF je součástí širších mezinárodních vztahů,“ řekl první viceprezident mezinárodní hokejové federace Petr Bříza. Jinými slovy, týká se to i sankcí vůči agresorovi. Zda a k jakým světový hokej přistoupí, však zatím není známo.



Už v úterý, ještě před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu, vyzvala asociace fanoušků Jokeritu Helsinky k okamžitému stažení finského klubu z KHL. „Pokračování Jokeritu v lize může způsobit klubu škody nepředstavitelných rozměrů, které nemusí být nikdy napraveny. Chraňte svůj majetek tím, že nepovolíte celku v KHL nadále používat své barvy,“ naléhali fanoušci ze spolku Eteläpääty (Jižní tribuna).

Helsinskou Hartwall Arenu, v níž tým hraje domácí zápasy, navíc před devíti lety koupil šéf KHL a SKA Petrohrad Gennadij Timčenko, společně s bratry Arkadijem a Borisem Rotenbergovými. Všichni tři jsou blízkými spojenci ruského prezidenta Vladimira Putina a patří mezi podnikatele, na něž během úterý uvalila sankce Velká Británie. Timčenko je uváděn jako jeden z lidí, kteří spravovali Putinovy peníze ve Švýcarsku a ve světě. Do Jokeritu jsou tito Rusové zapojení i akcionářsky.

Šéf představenstva klubu a jeho generální manažer Jari Kurri finskému listu Ilta Sanomat sdělil, že chápe, proč si část fanoušků přeje vystoupení Jokeritu ze soutěže. „Nemyslíme si, že sportovní klub Jokerit je tou správnou stranou, která by měla důrazně vyjádřit svůj názor na situaci. Zároveň budeme bedlivě sledovat rozhodnutí související s případnými sankcemi a budeme je nekompromisně dodržovat,“ uvádí se v tiskové prohlášení, jež finský celek vydal v úterý večer.

Smutní stříbrní Rusové
Smutní stříbrní Rusové

„Ať si jdou! Nic zlého se nestane. A Spartak projde prvním kolem. I když Jokerit mohou nahradit jiné týmy, které se nedostaly do play off. Koneckonců, mnoho lidí si přeje, aby byl Jokerit nahrazen. Celou dobu jsou v KHL s tímto klubem problémy. Mají svá vlastní pravidla. Nechte je žít odděleně,“ citovala ruská média útočnou reakci dvojnásobného olympijského vítěze a dnes hokejového experta Alexandra Koževnikova.

V KHL však Jokerit zatím pokračuje. Příští týden zahájí play off proti Spartaku Moskva, série na čtyři vítězství začne dvěma zápasy 1. a 3. března v Helsinkách. Každopádně ve Finsku už vzhledem k historickým zkušenostem vnímají jakékoli dění související s Ruskem velmi citlivě. Hokejové mistrovství světa se letos koná v Tampere a Helsinkách. Už se mluví o tom, zda by mělo být Rusko, případně Bělorusko, odkud ruská armáda na Ukrajinu rovněž zaútočila, měly být ze šampionátu vyloučeny.

„Situace se velmi rychle změnila. Ale aspoň naši domácí pořadatelé turnaje takovou otázku neřešili. V této věci záleží především na Mezinárodní hokejové federaci. Ještě není čas na závěry,“ uvedl prezident finského hokejového svazu Harri Nummela. Totéž řekl Sportu ve středu první viceprezident IIHF Petr Bříza.

Čekalo se na vývoj na Ukrajině, od dnešního rána se však situace ještě vyostřila, Rusko narušilo celistvost suverénního státu, zahájilo válku na jeho území. Západní svět jeho jednostranné kroky odsuzuje, Evropská unie a další země chystají další odvetné kroky. Rada IIHF, jejímž členem je i Bříza, byla od čtvrtečního rána v kontaktu a během dneška má proběhnout online mítink.

Je zřejmé, že se čekalo na reakce politiků jednotlivých zemí. „Sport se rovněž řídí oficiálními předpisy a směrnicemi,“ připomněl finský člen představenstva IIHF Heikki Hietanen. Připomněl, že ruský tým ani na mistrovství světa nehraje pod symboly své země, nýbrž coby zástupce Ruského olympijského výboru (ROC) jako na olympijských hrách v Pekingu. Žádná země kromě Jižní Afriky nebyla vyloučena z mezinárodních soutěží z politických důvodů. Ani v roce 2014, kdy Rusko obsadilo Krym. Současná situace však je vážnější.

Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud