12. července 2016 • 15:44

Historie Světového poháru v ledním hokeji

Autor: tsch
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světový pohár vznikl v roce 1976, původně jako Kanadský pohár. Pod názvem Světový pohár se hokejový turnaj uskutečnil v roce 1996 (poprvé) a v roce 2004 a 2016.



Teprve v 70. letech se začala psát historie Světového poháru. Protože profesionální hokejisté z NHL nemohli hrát na Olympijských hrách, napadlo tehdejšího šéfa hráčské asociace Alana Eaglesona uspořádat vlastní soutěž. Mezinárodní hokejové federaci se Světový pohár nezdál a po protestech tedy soutěž vznikla jako Kanadský pohár.

Kanadský pohár

Kanadský pohár se konal celkem pětkrát a velmi nepravidelně. V roce 1976 se uskutečnil ten úplně první a odehrál se v Montréalu, Torontu, Philadelphii, Winnipegu, Ottavě a Quebecku. Zúčastnili se ho týmy Kanady, Československa, Sovětského svazu, Švédska, USA a Finska. fenálovém zápasu se utkala Kanada s Československem, které prohrálo po prodloužení 5:4. Zlato tedy brala Kanada, stříbro Československo a bronz SSSR.

Další ročníky Kanadského poháru se uskutečnil v roce 1981. Odehrál se v menším počtu měst (Montréal, Winnipeg, Ottawa, Edmonton) a také už se už neudělovalo třetí místo. Vítězové tedy byli jen zlatý Sovětský svaz a stříbrná Kanada.

Soutěž se jako Kanadský pohár odehrála ještě třikrát:

Roku 1984 ve městech Halifax, Montéal, Calgary, Edmonton, Vancouver, Buffalo, London, vítězný týmem se stala Kanada, stříbro si odvezlo Švédsko. V roce 1987 ve městech Calgary, Hamilton, Regina Halifax, Montréal, Sydney v Novém Skotsku, zlato brala Kanada a stříbro SSSR. Posledním rokem Kanadského poháru byl rok 1991. Hrálo se v Torontu, Hamiltonu, Montéalu, Ottawě, Quebecku, Saskatoonu, Chicagu, Detroitu a Pittsburghu. Zlatá byla opět Kanada a stříbrní USA.

Světový pohár

Poprvé se uskutečnil v roce 1996 a oproti Kanadskému poháru znamenal několik novinek. Účastníci hráli po skupinách utkání v Evropě (Stockohlm, Helsinky, Praha, Garmisch-Partenkirchen) i v Severní Americe (Ottawa, Philadelphie, Montréal, Vancouver, New York. Vyřazovací část turnaje pak proběhla zase jen v Severní Americe. Vítězství v prvním Světovém poháru si připsal tým USA, druzí byli hráči Kanady.

Po velké pauze se další Světový pohár uskutečnil v roce 2004. V Evropě v Kolíně nad Rýnem, Stockholmu, Helsinkách a Praze. V Severní Americe v Saint Paulu, Torontu a Montréalu. Ve Finále se nakonec rozhodlo o vítězství Kanady a druhé místo připadlo Finsku.

Světový pohár v roce 2016

Výjimečnost tohoto ročníku je v postavených týmech i místě konání.

Poprvé se ve hře objevuje výběr Severní Ameriky a výběr Evropy. Osmičku doplnila Kanada, USA, Rusko, Švédsko, Finsko a Česká republika.

Zápasy tohoto Světového poháru poprvé zaštítilo jediné město a jediný stadion a to Air Canada Centre v kanadském Torontu, který má kapacitu 18 819 diváků.

Turnaj má specifický herní systém a především vychází z pravidel NHL, která je také pořadatelem. Týmy jsou rozděleny do dvou čtyřčlenných skupin a utká se vždy každý s každým, pak už klasicky následuje play-off.

 



Články odjinud


Články odjinud