15. dubna 2021 • 21:34

SESTŘIHY: Liberec a Třinec jsou ve finále! Spartě nevyšel historický obrat

Autor: iSport.cz, kal, ČTK
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokus o historický obrat zakousla severočeská šelma. Liberečtí hokejisté v rozhodujícím sedmém zápase semifinále Generali Česká play off porazili Spartu rozdílem 2:1 a postupují do boje o Masarykův pohár. Přažanům nepomohlo ani parádní srovnání série z 0:3 na 3:3, sezonu jim ukončil mladý Bílý Tygr Adam Najman. Účast ve finále si zajistili také třinečtí Oceláři, jenž v utkání č. 7 vyhráli 3:0 nad Mladou Boleslaví. Bitva o mistrovský titul začíná v neděli 18. dubna.



Gól Řepíka nestačil, Spartu vyřadil mladík Najman

Bílí Tygři vedli už 3:0 na zápasy a nepřipustili, aby se Sparta stala prvním týmem v historii play off domácí nejvyšší soutěže, který by čtyřmi výhrami v řadě sérii otočil. O branky Severočechů, kteří budou útočit na svůj druhý titul po úspěchu v roce 2016, se postarali obránce Ondřej Vitásek a útočník Adam Najman. Za Spartu snížil ve 41. minutě kapitán Michal Řepík.

Sparta se musela obejít bez obránce Davida Němečka, který dostal jednozápasový trest za faul na útočníka Dávida Grígera v úternív šestév duelu v Liberci. V sestavě jej nahradil Jan Piskáček, jenž se vrátil do hry poprvé od 12. ledna a byl na ledě u obou inkasovaných branek.

Hned v úvodu se málem dostal do šance hostující Vlach, který vypíchnul puk Košťálkovi, ale Machovský zasáhl. Kváču prověřil bekhendem Buchtele. Liberec byl v úvodu střelecky aktivnější, ale první velkou šanci měla v 8. minutě Sparta. Po Tomáškově průniku stejně jako při Formanových dorážkách pomohl Kváčovi v brankovišti ležící Derner.

Vzápětí v čase 7:41 se radovali z vedení Bílí Tygři. Jelínek na útočné modré čáře předal puk Vitáskovi, který zakončil svůj výpad střelou z levého kruhu do bližšího horního rohu branky. Pro Vitáska to byla druhá trefa v sérii i v letošním play off, v základní části předtím ve 28 zápasech skóroval jen jednou.

Odpovědět mohla elitní formace Pražanů. Po výjezdu zpoza liberecké branky našel Řepík u pravé tyče volného Horáka, který ale minul. V 15. minutě zahrozil Rousek a v dalším střídání se nepovedlo vyrovnat ani Horákovi. Na druhé straně si sparťanský gólman poradil s dorážejícím Jelínkem, problémy mu nadělala i Vlachova rána.

Na začátku druhé části skončila mimo Kváčovu branku Formanova teč, za Liberec zahrozil z rychlého protiútoku Špaček a liberecký gólman zase musel krýt Kudrnovu ránu z pozice mezi kruhy. Velkou možnost měl ve 26. minutě po Horákově přihrávce Řepík, ale trefil Kváčův levý beton. Machovský musel být na pozoru při Grígerově střele.

Při další snaze Sparty o vyrovnání chyběla trošku větší přesnost teči Buchteleho i střele Kudrny z úhlu. Ve 33. minutě už Pražané nabrali dvoubrankovou ztrátu. Najman si vyměnil puk s Jelínkem a usměrnil puk mezi betony Machovského.

Po 46 sekundách třetí třetiny se dočkala gólu i Sparta. Košťálkova tečovaná střela se dostala k osamocenému Řepíkovi, sparťanský kapitán snížil a bodoval v pátém utkání za sebou. Vzápětí zasáhl Najman vysokou holí Zikmunda, ale první přesilovku zápasu Sparta nevyužila. Ve 48. minutě předvedli opět spolupráci Jelínek s Najmanem, jehož střelu Machovský ukryl v lapačce.

Za domácí nevyužili dobré střelecké pozice Sobotka a Polášek. O pojistku se snažil v 56. minutě bekhendem Gríger. Liberec těsný náskok uhájil a Sparta se nedokázala vzepřít historii ani se svou bilancí v sedmých zápasech play off. Ani popáté v této klíčové bitvě neuspěla.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Sparta): „Prohráli jsme a jsme vyřazení, víc k tomu nemám.“

Patrik Augusta (Liberec): „Byla to vynikající série proti nejlepšímu týmu základní části, která došla do sedmého zápasu. Myslím, že jsme viděli kvalitní hokej v každém utkání. Rozhodovaly maličkosti, třikrát se šlo do prodloužení. Jedinou kaňkou na tom všem bylo, že to nemohli vidět diváci v arénách. V kariéře každého hokejisty je sedmý zápas něčím, co si bude pamatovat až do jejího konce, možná až do konce života. Kluci si to chtěli pamatovat v tom dobrém. Podali jsme dnes od první do poslední minuty velice koncentrovaný výkon, zastupovali jsme se jeden za druhého a hráli jsme velice dobře v defenzivě v čele s dobrým brankářem. Hráči si za tím šli, zaslouží velký respekt a dík, protože podali výkon na hraně svých možností.“

SESTŘIH: Sparta Praha - Liberec 1:2. Domácí obrat v sérii nedotáhli, o titul si zahrají Severočeši
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 40:46. Řepík

Hosté: 07:41. Vitásek, 32:43. Najman

Sestavy

Domácí: Machovský (Salák) – Polášek, Košťálek, Tomáš Dvořák, M. Jandus, Piskáček, O. Němec, Jurčina (A) – Rousek, Horák, Řepík (C) – Tomášek, Sobotka, Forman – Buchtele, Pech (A), Dvořáček – Kudrna, Sukeľ, Zikmund.

Hosté: Kváča (J. Pavelka) – Vitásek, Knot, Rosandić, Kolmann, Derner, T. Hanousek, Havlín – Birner (A), Gríger, Lenc – J. Vlach, A. Musil, Bulíř – Najman, P. Jelínek (C), D. Špaček – Rychlovský, Šír, A. Dlouhý.

Rozhodčí

Šír, Hradil – Špůr, Ondráček.

Stadion

O2 arena, Praha 9 – Libeň

HC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Bílí Tygři Liberec Vše o klubu ZDE

Bruslaři přišli o gól, za Oceláře pak rozhodl Růžička

Trenéři domácích udělali po prohře v šestém zápase série několik změn v sestavě, do hry po zranění nasadili útočníka Ondřeje Kovařčíka.

V úvodu byli aktivnější Oceláři, brankář hostů Jan Růžička ale všechny pokusy bez problémů zlikvidoval. Mladoboleslavští se postupně osmělili a ve 13. minutě se jim podařilo dostat po dorážce Bičevskise puk za záda gólmana Kacetla. Domácí si ale vzali takzvanou trenérskou výzvu a rozhodčí po dlouhém sledování gól neuznali kvůli kontaktu útočníka Jana Stránského s Kacetlem před brankovištěm.

Vzápětí prošel za obranu hostů Rodewald, trefil však jen levou tyč. V závěru první třetiny mohl otevřít skóre Kotala, Kacetla ale nepřekonal a neujala se ani dorážka Šťastného.

Ve 26. minutě byl vyloučen Jaroměřský, hosté však první přesilovou hru nevyužili. Slibnou příležitost Claireauxe zlikvidoval Kacetl. Na druhé straně zahrozili Hrňa se Špačkem, bezbrankový stav ale nezměnili. Středočeši poté nepotrestali další faul Ocelářů a potvrdili, že přesilovky jim v sérii nejdou. Neproměnili ani jedinou.

Při hře čtyři na čtyři ve 44. minutě se pokusil individuálně prosadit kapitán Ocelářů Vrána, Jan Růžička byl ale připraven

Ve 46. minutě byli v krátkém sledu vyloučeni Kousal se Strnadem a domácí dostali 1:29 minuty dlouhou výhodu přesilové hry pět na tři. Do brejku se však dostal Bičevskis, Kacetla ovšem nepřekonal. Vzápětí se prosadili domácí, když skóre otevřel Martin Růžička.

Následně duel skončil pro trenéra Bruslařů Pateru, který dostal osobní trest za fyzický kontakt s rozhodčím Hejdukem, když si stěžoval na nepotrestaný zákrok Marcinka na lotyšského útočníka při šanci předcházející gólu domácích.

V 54. minutě byl blízko vyrovnaní Strnad, trefil však jen horní tyč. Na brankové konstrukci skončila i Ševcova střela o minutu později. V závěru hosté riskovali bez brankáře, Ciencialovi se však vyrovnat nepodařilo a poté Třinec dvakrát trefil prázdnou branku.

Třinec postoupil do finále potřetí za sebou, boj o titul začne v neděli na ledě Ocelářů. Mladá Boleslav obsadí konečné čtvrté místo.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (Třinec): „Byl to vyrovnaný zápas, ve kterém jsem tušil, že bude rozhodovat jeden gól, což se stalo. Chtěl bych poděkovat hráčům za postup do finále a odehraný zápas, který byl nesmírně těžký. A taky Boleslavi, která v sérii proti nám hrála velmi dobře, ale my jsme ukázali sílu. I přes nezdar v základní části, kdy jsme s nimi nebyli schopni vyhrát utkání, tak dnešní zápas potvrdil, že čtyři výhry nás posouvají dále. Měli jsme skvělou sezonu a teď se kluci dostali do finále. Věřím, že půjdou dál na krev a uděláme to Liberci těžké. Věřím, že se spolu v uvozovkách pobijeme o zlatou medaili. Dnes jsme trpělivě čekali na šanci, která přišla, a dali gól. Ve třetí třetině jsme měli velké štěstí a po tyčkách jsem tušil, že to vyjde a vyhrajeme.“

Pavel Patera (Mladá Boleslav): „První třetina byla z naší strany velmi dobrá, dali jsme tam gól, regulérní gól, a měli jsme vést 1:0, což se bohužel nepovedlo. Ve druhé třetině byl Třinec o trochu lepší, ale po dvou třetinách byl stav 0:0. Ve třetí třetině se dělo, co se dělo. Třinec dal první gól, který rozhodl utkání. Třinci mohu jen pogratulovat k postupu do finále. Série byla nádherná a je škoda, že to pak rozhodne někdo jiný než hráči. My i Třinec jsme hráli výborně.“

SESTŘIH: Třinec - Mladá Boleslav 3:0. O postupu Ocelářů do finále rozhodla až třetí třetina
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 47:00. Martin Růžička, 59:22. Marcinko, 59:37. Hrehorčák

Hosté:

Sestavy

Domácí: Kacetl (Štěpánek) – Gernát, M. Doudera, M. Adámek, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský, Freibergs – Martin Růžička (A), P. Vrána (C), M. Stránský – Rodewald, Marcinko, Hrňa – O. Kovařčík, Špaček, M. Kovařčík – Dravecký (A), Miloš Roman, Hrehorčák.

Hosté: J. Růžička (Krošelj) – Hrbas, Ševc (C), Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Šidlík – Kotala, Cienciala, Šťastný – J. Strnad, Bičevskis, J. Stránský – Jääskeläinen, A. Zbořil (A), Claireaux – Flynn, Najman, P. Kousal.

Rozhodčí

Hodek, Hejduk – Lhotský, J. Svoboda

Stadion

WERK ARENA, Třinec

HC Oceláři Třinec Vše o klubu ZDE

BK Mladá Boleslav Vše o klubu ZDE

Třinecký snajpr Martin Růžička slaví gól v sedmém utkání semifinále
Třinecký snajpr Martin Růžička slaví gól v sedmém utkání semifinále

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
4


Články odjinud