Miroslav Horák
6. dubna 2024 • 12:40

Hadamczika naštvala Voženílkova stopka. Poškozuje to český hokej, tvrdí

Vstoupit do diskuse
37
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

disciplinárního trestu pro Daniela Voženílka se stal celonárodní případ. „Krajně nevhodné a extrémně necitlivé rozhodnutí,“ opřel se do disciplinární komise šéf hokejového svazu Alois Hadamczik. Semifinálová série extraligového play off pokračuje v sobotu od 17 hodin v Třinci, Sparta vede po prvních dvou zápasech 2:0 a teoreticky už v neděli může postoupit do finále za Pardubicemi.



Pro Oceláře je ztráta klíčového útočníka naprosto zásadní, hráč dal jasně najevo nesouhlas s verdiktem Viktora Ujčíka a jeho kolegů, podpořil jej i klub. S odporem Třinečtí neuspěli, komise původní penalizaci na dvě nejbližší utkání potvrdila.

Že to mistrovský klub jen tak nenechá, potvrdil jeho další krok: odvolání k extraligové Odvolací komisi. Ta nakonec trest zmírnila na jeden duel.

V komisi je předsedou Zbyněk Irgl, mimochodem bývalý třinecký útočník a stálý host podcastu Zimák na iSport.cz. Zrovna v posledním díle Zimáku projevil zklamání nad tím, jak je letošní extraligové play off „měkké“.

A do toho přišel zákrok Daniela Voženílka na Filipa Chlapíka ve druhém díle série, na ledě nepotrestaný. Avšak postižený záhy od stolu. Podle Aloise Hadamczika velká chyba.

„Extraliga je nezávislá a řídí se sama, ze své pozice ji určitě nemůžu říkat, co má dělat, chci však mluvit za český hokej. A tvrdím, že rozhodnutí disciplinární komise je krajně nevhodné a extrémně necitlivé,“ míní boss Českého hokeje.

Podobně jako řada hokejových expertů ve Voženílkově ataku nevidí důvod pro práci disciplinárky. Jiní zase ano. „Nešel do toho s cílem soupeře zranit, žádný krosček, nic takového, v žádném případě. Tvrdší souboje patří k hokeji, my trenéři po hráčích požadujeme, aby maximálně bojovali, a k tomu zároveň patří umění postavit se náležitě k osobnímu souboji. Mám rád hru Filipa Chlapíka, jde o vynikajícího útočníka, ale po zákroku mohl dál pokračovat, nakonec dal klíčový gól. A tak je to v pořádku. Ne však dohrání souboje disciplinárkou.“

V pořádku podle Hadamczika není to, že nebrala v potaz verdikt sudích Hradila a Šindela přímo na místě. Ti nevylučovali. „Komise rozhodčích svým krokem tyto sudí úplně vymazala. Když porovnám páteční zákrok Pánika na Abdula se zákrokem Voženílka na Chlapíka, něco tady nehraje. Zákrok na hlavu na dvě minuty a Voženílek dva zápasy. Totálně necitlivé ve druhém případě. Extraliga by se nad tím měla zamyslet, protože tohle poškozuje český hokej, rozděluje fanoušky a vytváří naprosto zbytečnou nenávist mezi nimi,“ tvrdí svazový prezident.

Ten zdůrazňuje, že v minulosti stál na střídačce Třince i Sparty, a tak nemá důvod někomu stranit. „Jsou to vrcholové kluby českého hokeje, spousta hráčů prochází národním týmem. Není nejmenší důvod tuhle atraktivní sérii kazit necitlivými verdikty disciplinární komise.“

Jde tedy o ovlivnění semifinálové sady? „Nechci říkat, že jde o ovlivnění, jde o ublížení jednomu týmu. Ze hry byl neadekvátně vyřazen nejlepší hráč mužstva. Je třeba zdůraznit, že Sparta je v tom nevinně, je to pouze věc nevhodného rozhodnutí disciplinární komise.“

Své si k tomu Hadamczik řekl v telefonátu s šéfem extraligové APK Janem Tůmou i s manažerem rozhodčích Vladimírem Pešinou. „Oběma jsem řekl svůj osobní názor. Zbytečně a nesmyslně rozdělujeme český hokej,“ vadí mu.

Góly

Domácí: 23:31. Cienciala, 56:44. Kundrátek

Hosté: 05:30. Buchtele, 35:11. Řepík, 74:11. Krejčík

Sestavy

Domácí: Kacetl (Švančara) – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Mar. Adámek, Šenkeřík, Polášek – M. Růžička (A), Nestrašil, Cienciala – L. Hudáček, Helewka, Daňo – Kurovský, Vrána (C), M. Roman – Hrehorčák, Čacho, Dravecký (A).

Hosté: J. Kovář (Kořenář) – Mozík, Kempný (A), Mikliš, Krejčík, Irving, Němeček, Moravčík – Řepík (C), Sobotka (A), Forman – Chlapík, Horák, D. Vitouch – Konečný, Lajunen, Buchtele – P. Kousal, O. Najman, Hrabík.

Rozhodčí

Hribik, Pilný – Jiří Svoboda, D. Hynek

Stadion

Werk arena, Třinec

Návštěva

5 400 (vyprodáno) diváků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
37


Články odjinud