Pavel Ryšavý
16. dubna 2024 • 20:30

Pardubice - Třinec 1:2. Neutavitelní Oceláři začali finále loupeží

Vstoupit do diskuse
44
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Buď si dovedou vyměnit plíce, nebo má vzduch v Třinci kouzelnou moc. Na skok domů, nádech a zase do práce! Oceláři dorazili do Pardubic na první finále nažhavení, jak kdyby týden odpočívali. Trestali chyby, soka mučili obětavostí i důrazem. Klasika. Vyhráli 2:1 a dostali vítěze základní části pod tlak. „Jestli chceme pohár, musíme najít cestu, jak jejich hokej zlomit,“ ví útočník Dynama Lukáš Radil.



Jako kdyby se Třinec nesvlékal z výstroje. Měli jste pocit, že pokračoval v tom, co začal v sobotu v Praze. Skočil na vlak, natáhl červené dresy a vyrazil trápit dalšího soka. Sparta, nebo Pardubice? Je to fuk: každému do cesty naházíme klády. Únava nebo tvrdé nohy po velké sedmizápasové sérii se Spartou, která vrcholila v sedmé třetině? Ne, ne, ne.

„Bez mučení se přiznám. Potěšilo mě, jak jsme vypadali, že se na nás neprojevila žádná únava,“ zahlásil trenér Zdeněk Moták. Jeho tým nasadil svůj klasický pracovitý mód. Mimo soupisku tentokrát zůstal zraněný Martin Růžička, už ani nepokoušel své minutové štěky.

Ale i když na střídačce scházel jeden z šéfů, všechny základní principy zůstaly. „Nepřekvapilo mě to. Hráli svůj hokej, který jim funguje, my dostali blbý góly. Oni si to pak dovedou pohlídat,“ komentoval finálovou porážku útočník Dynama Lukáš Radil.

Pardubice si celkem rychle připomněly rok starou zkušenost. Jakmile s Třincem něco podceníte, zapíchne do vás žihadlo a morduje vás. Jakmile ho sami chcete vstřelit, nemůžete bušit do skály kladívkem a čekat, že se sama otevře. Na pevnou zeď jedině dynamitem, jinak bez šance. „Jestli chceme pohár, musíme najít cestu, jak jejich hokej zlomit. Není to o ničem jiném, než že je potřeba víc bojovat,“ přidal Radil.

Třinecký brankář Ondřej Kacetl vyjel v jednu chvíli poklepat parťáka Tomáše Kundrátka. Tomáš Zohorna pálil do prázdné brány, ale třinecký bek natáhl nohu a vykopl jistý gól. Blokování je vyhlášená disciplína, bez které ani žádného hokejistu do klubu snad nepřijmou. Umíš zastavit puk tělem? Jsi náš, jinak zapomeň. V zápase Oceláři pochytali na svá těla 25 střel.

Kdy je Kacetl nejlepší

Dynamo poprvé dostalo puk za Ondřeje Kacetla až po 36 minutách hry. V tu chvíli prohrávalo 0:2, Oceláři si užívali binec před brankou Romana Willa. „Chlapci udělali fantastickou práci. Já viděl puk a snažil se do něj jen plácnout. No, padlo to tam,“ byl možná i trochu překvapený Patrik Hrehorčák, když poprvé na chvíli ztišil pardubickou arénu. Pak na něj navázal Daniel Kurovský.

Sedlákovo snížení na 1:2 dokonale ukázalo jedinou cestu, jak překonat mistry boje. Při přesilovce vystřelil, střelu dorazil a pak v pádu puk ještě musel doklepnout. Máte na ledě chlapa navíc a stejně musíte hrát nejlepší a nejdůraznější hokej. Jinak se k šanci nedostanete. Nebo dostanete, ale jedná se o věci, kde si Kacetl čte jak v dětských knížkách na dobrou noc.

Zákrok zápasu vytáhl třinecký fantom na startu třetí třetiny, když Lukáš Radil při přesilovce zakončoval rychlou kombinaci. Gólman na břiše vyletěl od pravé tyče k levé a tutovku sebral. Klasika, Kacetl jede od série se Spartou ve svém obvyklém play off režimu. „Šancí na obou stranách bylo dost, neřekl bych, že bych našel jeden moment, který dělal zápas,“ pronesl Moták.

Kacetlův play off režim znamená, že se pere, aby jakkoliv zastavil všechny puky, které se toulají kolem jeho brankoviště a čirou náhodou projdou přes obětavou zeď před ním. Hodně se hýbe, kouří se z něj, v obličeji rudne. Vymačkaný a na dně? Možná tak může vypadat, ale právě v tu chvíli je nejlepší.  Na konci si Dynamo zavařilo, když v posledních osmi minutách shráblo osm trestných minut. První finále ukázalo, že třinecký lauf trvá a že Pardubice potřebují předvést daleko víc.

Góly

Domácí: 36:07. Sedlák

Hosté: 08:19. Hrehorčák, 28:49. Kurovský

Sestavy

Domácí: Will (Pavlát) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hájek, M. Houdek – Pánik, Sedlák (C), Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Paulovič, A. Musil, Kaut – Mandát, Poulíček (A), Vondráček.

Hosté: Kacetl (Mazanec) – Smith, Marinčin, Nedomlel, Kundrátek, Šenkeřík, Mar. Adámek, Polášek – Voženílek, Helewka, Nestrašil (A) – Daňo, Cienciala, L. Hudáček – M. Roman, Vrána (C), Kurovský – Dravecký (A), Čacho, Hrehorčák.

Rozhodčí

Jeřábek, Květoň – Šimánek, Zíka

Stadion

Enteria arena, Pardubice

Návštěva

10 194 diváků

HC Dynamo Pardubice Vše o klubu ZDE

HC Oceláři Třinec Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
44


Články odjinud