17. dubna 2012 • 12:15

Do manželství jako mistr ligy, přeje si útočník Komety Němec

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | ONLINE 17:40 | Vtipkoval, že Kometa by se v play off nebála ani New York Rangers. Ze sebe si dělal legraci, že neumí dostřelit až na branku a na ledě se kouká sobě pod nohy tak dlouho, až dostane ránu a leží. Ale před pátým finále (dnes od 17.40 v Pardubicích) i brněnský útočník Vojtěch Němec zvážněl.



„Zodpovědnost je strašně velká. Tomu odpovídají i nervy. Už jde o všechno,“ uvědomuje si.

V sestavě Komety je tento 26letý útočník velmi zajímavou postavou. Pendluje mezi prvním a čtvrtým útokem, ještě před pár měsíci jezdil zároveň s extraligou hrát za prvoligový Havlíčkův Brod a je jediným hráčem Brna, který v letošním kalendářním roce proměnil nájezd v závěrečném rozstřelu. Hodí se proto jako žolík do penalt, které Kometě momentálně vůbec nejdou.

„Mám jedno zakončení, o které se opírám. Použít jich umím víc, ale tohle je nejefektivnější,“ říká o svém klenotu, kličce do forhendu, s níž jako pravák kosí brankáře. V play off takhle pokořil Kladno a Pardubice. V prvním případě to stačilo na výhru a postup z předkola, v druhém už ne.

Přitom Němec pracuje pod dvojnásobným tlakem. Nejenže se musí vyrovnat s tíhou okamžiku, ale taky s několika soupeři naráz. Protože je z první ligy se svým forhendem znám, hráči a trenéři soupeřových týmů vždy radí brankáři, co přesně udělá.

Pardubický Tomáš Zohorna překonává Sasu Hoviho poprvéFoto Michal Beránek (Sport)

„Proto třeba proti Pardubicím jsem měl pochybnosti, protože jsem viděl, jak Honza Semorád i trenér Hynek dávají pokyny brankáři, aby věděl, co přijde. Pak jsem to ale i tak udělal a vyšlo to znovu,“ usmíval se Němec.

Sice prý ví, jak by gólman měl zakočit, aby nájezd chytil, ale mluvit o tom nemíní. „Se svojí krátkou hokejkou mám dost času udělat, co potřebuji. Když brankář vystihne blafák, pořád je čas stáhnout puk na druhou stranu,“ říká lakonicky.

Po souboji s domácím kapitánem Bičánkem skončil ležet u mantinelu pardubický Jan BuchteleFoto Michal Beránek (Sport)
Mladoboleslavský trenér Petr Novák o Němcovi tvrdí, že má tak šikovné ruce, že by kličku udělal i v telefonní budce.
 
V play off vyměnil rukavice, svoje červené z Havlíčkova Brodu definitivně odložil, ale ani to mu nebrání provádět dál jeho kouzla

. „Nevyměnil bych je z vlastní iniciativy, kustod mi donesl modré jako nosí zbytek týmu. Jsou o půl čísla větší, nejsou tak vymačkané jak jsem byl zvyklý, ale už jsem v nich cit získal,“ hlásí šikovný útočník.

Působí jako muž bez nervů, ale opak je pravdou. „Je to moje první delší zastávka v extralize a hned finále. Psychika pracuje,“ přiznává. Navíc je po dlouhé pauze, od začátku čtvrtfinále až do třetího finále pro zranění ramene nehrál.

Tomáš Divíšek (vpravo) objímá střelce brněnského gólu Jozefa BalejeFoto Michal Beránek (Sport)


Tehdy, po zranění na Spartě, konstatoval: „V pořádku budu možná tak na finále.“ Kdo ví, jestli tehdy věřil, že se jeho prognóza splní. Teď si boj o titul naplno užívá.

Finále je jeho životním krokem v kariéře, v osobním životě se k podobně významné akci chystá na začátek května. To si vezme svoji přítelkyni z Pohořelic na Břeclavsku, odkud do Brna dojíždí. Do stavu manželského by rád přinesl ligový titul.

„Proto chceme pátý zápas vyhrát, abychom mohli doma útočit na titul,“ říká jasně. A už se těší, jak o tom jednou bude vyprávět svému synovi, což bude taky poměrně brzo aktuální. „Chtěl bych, aby z něho byl hokejista, a pokud ho mám něco sám naučit, nebylo nač čekat,“ vysvětluje s úsměvem.

Jozef Balej druhý brněnský nájezd neproměnil
Jozef Balej druhý brněnský nájezd neproměnil


Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud