30. října 2012 • 15:06

Česká ostuda ve světě! Idioti jsou všude, reagovali Američané na rasismus v Chomutově

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle není ten typ publicity, o který by Chomutov stál. Nebo si ho zasloužil. Nováček, jenž sympaticky vlétl do hokejové extraligy a nebojácně se pere o umístění v desítce na sebe upoutal pozornost i v zámoří. A to kvůli partičce nedisciplinovaných fanoušků, kteří pokřikovali rasistická hesla na libereckého útočníka černé pleti Waynea Simmondse. A situace neunikla ani zámořskému serveru TSN.



Ten popsal svým čtenářům celou událost a sympaticky si nechal přeložit celý omluvný dopis, který vedení Chomutova poslalo na adresu Liberece, kde Simmonds hraje.

Diskuze se rozběhly i ve fanouškovských fórech a rozhodně nelepší pohled na českou ligu ani na rasismus, který se na sportovištích v evropských zemích občas vyskytuje.


"Je smutné sledovat, jak barva pleti nebo třeba sexuální orientace stále mohou ve 21. století negativně ovlivňovat lidské vnímání," napsal například na serveru hfboards.com uživatel Zartonk z Montrealu.

Simmondse bránil i uživatel s přezdívkou Hurt. "Idioti jsou všude na světě, snad se Wayne nenechá odradit pár blbečkama, protože on je fakt dobrý hráč a především pro ty opravdové fandy v české lize by byla škoda takového hráče ztratit."

Čtyřiadvacetiletý útočník Philadelphie se na ledě opravdu přehlédnout nedal, ať už pro svou hru do těla nebo šikovné ruce. Ty předvedl například proti Českým Budějovicím, když skóroval z trestného střílení.


Do diskuze se ale zapojovali i fanoušci z Evropy, a ti sami z rasismu na stadionech nebyli nadšení. "Vítej ve střední Evropě, kde je rasimsus běžný... A mně je z toho na zvracení," napsal například uživatel Beville z Anglie.

Pro kanadského útočníka to nebylo první setkání s rasistickou reakcí. V přípravném zápase ve městě London v kanadském Ontariu na něj z hlediště přiletěl banán.

"Když jste černoch a děláte sport, který hrají především běloši, musíte očekávat, že se něco takového může stát," vyprávěl po loňském incidentu Simmonds deníku Philadelphia Daily News. "Naučil jsem se s tím během svého života vycházet, nemyslím na to a nenechávám se takovými věcmi rozházet.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud