Zdeněk Janda
15. prosince 2013 • 14:26

Fotbal bere mistrům fanoušky. V hokejové Plzni klesla návštěva o tisíc lidí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou obhájci titulu, ve městě odšpuntovali v minulé sezoně hokejovou horečku. V tabulce se aktuálně drží na třetím místě, doma vyhráli sedmkrát za sebou. Přesto se z kotle nese pokřik: Co je vás tak málo? Plzeň trápí nezvykle prořídlé ochozy, oproti minulé sezoně klesla průměrná domácí návštěva o tisíc lidí. Hlavní důvod? Úspěšné evropské tažení fotbalové Viktorie.



Když se při pátečním zápase s Třincem (4:0) objevili na kostce Marián Čišovský a David Limberský, opory plzeňských fotbalistů, z tribun se ozýval potlesk.

Plzeň si v minulém ročníku podmanila oba největší sporty – triumfovala ve fotbalové i hokejové lize. Kluby jsou si blízko, hráči si navzájem chodí fandit. Jenže teď jsou to hokejoví Indiáni, kteří doplácejí na báječné tažení svých fotbalových parťáků v Lize mistrů. Čím? Nižším zájmem právě o hokej. Lidé už na něj nemají tolik peněz.

Čísla jsou toho jasným důkazem. Zatímco ještě v minulé sezoně v základní části činila průměrná domácí návštěvnost 5838, tentokrát je to téměř o tisíc méně (4895). Kapacita stadionu je přitom 8236 lidí.

„Trochu nás to mrzí. Už nevíme, jak jinak lidi nalákat než tím, jak se snažíme i po mistrovské sezoně stále držet nahoře a podávat co možná nejlepší výkony. Ale chápeme, že fotbalu v tomto ohledu nemůžeme konkurovat. Je jasné, že když Viktorka hrála s Bayernem nebo Manchesterem City, lidi si to nechtěli nechat ujít,“ říká plzeňský kouč Milan Razým.

Právě finanční náročnost stojí za tím, že fanouškům, kteří dělí svou pozornost mezi fotbal a hokej, už na ledový sport tolik peněz nezbývá.

„Musíme být soudní. Když někdo dá až sedm tisíc na to, aby uviděl TOP týmy v Lize mistrů, už mu toho moc na hokej nezbude. To by člověk musel vydělávat padesát tisíc, aby to uživil. Navíc teď, před Vánoci, fanoušci musí řešit i jiné věci než vstupné. Souvisí to i obecně s ekonomickou situací, lidé musí pečlivě otáčet každou korunu. O to víc si upřímně ceníme těch lidí, kteří i tak chodí pravidelně,“ smířlivě tvrdí útočník Václav Pletka.

Plzeňští fotbalisté při děkovačce po vyhraném zápasu LM nad CSKA
Plzeňští fotbalisté při děkovačce po vyhraném zápasu LM nad CSKA

Základní vstupné je na fotbal levnější

 Navíc základní ligové vstupné na fotbal (120 korun) je dokonce levnější než na hokej (130). Hlavní roli ovšem sehrávala atraktivita protivníků. Nestává se tak často, aby lidé mohli na vlastní oči vidět evropské velkokluby.

Trio Bayern, Manchester City a CSKA Moskva zavítalo do Plzně v této sezoně a balíček stál od 3400 do 6 900 korun. A při vší úctě k hokeji (i k tomu, že Indiáni vyhráli titul) – mimořádnost těchto soupeřů ho jednoduše odsunula na druhou kolej.

Teď by se přesto ochozy ČEZ Areny mohly začít zase více zaplňovat, protože fotbal má zimní přestávku. A ještě jedno žhavé lákadlo je nachystané pro hokejové příznivce. Plánovaný návrat místní ikony Martina Straky do sestavy po operaci kolene.

„Věříme, že po reprezentační pauze bude opět hrát. A bylo by krásné, kdyby se od tohoto momentu i zvýšila návštěvnost. Myslím si, že Martin může být hlavním lákadlem. Není vyloučené, že to je v tomto ročníku naposledy, kdy se na něj můžeme všichni dívat ještě ne ledě. Takže by si to fandové určitě neměli nechat ujít,“ tvrdí plzeňský kouč, jenž v minulé sezoně hned poprvé v roli hlavního trenéra dovedl tým až k titulu.

Ten hlavní nápor se opět dá čekat v play off. „U nás jsou fanoušci dost přelétaví. Takže až budeme hrát zase o titul, bude plný dům a najednou zase všichni budou Indiáni,“ tvrdí jeden z příznivců.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud