Jiří Punčochář
3. dubna 2014 • 15:15

Matonohu nadchla Kometa: Když dá ve finále gól, umí ho zahrát na jevišti!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle mančaft, pokud zůstane pohromadě, může jít ještě dva tři roky nahoru. A letos získat titul! Herec Tomáš Matonoha jako brněnský patriot drží palce hokejové Kometě, která se ujala vedení v semifinále proti Spartě. Němec, Čermák, Trvaj, útočníci Svobodové – to jsou pro něho pojmy. I když narovinu přiznává: chodit v modrobílé šále nebo dresu po Praze raději nebudu.



Profese zavedla Tomáše Matonohu do Prahy, kde je tak trochu hozen do „nepřátelského“ prostředí. Třeba s autorem a dramaturgem Petrem Kolečkem, fanouškem Sparty, se kterým natáčí seriál, ho čeká nejedna debata nejen o hokeji, ale i o fotbale.

Úplné špičkování na divadle nebo během natáčení přesto známý herec nečeká. A to z důvodu, že Prahu nepovažuje za tak hokejové město, aby probíhajícím semifinále žila.

„Spíš s kamarády si něco řekneme. Soused na chalupě je z Pardubic, s ním bylo zajímavé předloni hokejové finále. Nebo Liberec, odkud je herecký kolega Pavel Liška. Z Prahy já necítím, že by nějak moc žila hokejem. Oproti Brnu, Litvínovu nebo Pardubicím, kde cítíte, že jsou to města hokejem protkaná,“ říká Matonoha. A připomíná jeden důležitý fakt: rivalitu mezi Brnem a Prahou řeší převážně Brno. V Praze, kde se pohybuje, jí je lehce stranou…

Sám hokej prožívá. Jestliže se v momentální modrobílé horečce pod Špilberkem najde spousta nových fanoušků, kteří se ke Kometě přidali, až když se z ní stal módní trend, Matonoha stával na tribuně za brankou na stařičkém stadionu za Lužánkami (už je zbouraný) ještě v dobách, kdy v dresu Zetoru Brno začínal Robert Kron.

„Jeden z prvních zápasů, které jsem viděl, byl proti Kladnu. Dostal jsem tehdy digitální hodinky. Šel jsem na stání na déčko, porazili jsme Kladno 3:1, a když padl ten třetí gól, namačkal mě dav na zábradlí a bylo po hodinkách. Já byl hlavně rád, že jsme vyhráli,“ vzpomíná Matonoha. Pamatuje si i fanouškovský slogan „SONP Kladno porazíme snadno“ a vzpomíná na výstupy legendárního Langa, miláčka brněnských tribun. „Bylo parádní sledovat jeho vykopávání puku betonem, když jsme vysoko vedli. Se čtrnáctkou tam byl Nekola, pamatuju si Otoupalíka, Oslizla, a s osmnáctkou začínal s mřížkou na obličeji mladý Robert Kron,“ vypočítává současný čtyřicátník.

Během čtvrtfinále letošního play off se mu dostalo té cti, že byl uveden do Království Komety, volného sdružení osobností z veřejného i civilního života jižní Moravy. Dostal dres s číslem 17 a svojí jmenovkou. V Praze během semifinále ho má pečlivě uložený, stejně jako šálu.

TOMÁŠ MATONOHA
Narozen: 13. března 1971 v Brně
Profese: herec, moderátor
Klubová příslušnost: člen Království Komety
Seriálové role: Rodinná pouta, Comeback
Filmové role: Byl jednou jeden polda, Divoké včely, Mistři, Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, Gympl, Bestiář
Divadelní angažmá: HaDivadlo, Divadlo Rokoko
Ostatní: Na stojáka (talk show), Udělám cokoliv, Taxík
Rodina: ženatý (manželka Lucie Benešová), vychovává čtyři děti

„Jednak není zima, jednak šálu moc nosit nejde. Tahat ji Letné nebo po Holešovicích nebude tento týden vhodné,“ přemítá. Ne že by měl špatné zkušenosti, ale… „Byl jsem na kdysi fotbale na Slavii proti Zbrojovce, naštěstí jsme nedali gól, teda bohužel pro nás, ale říkal jsem si, co se stane, když ho dáme? Já zařvu a dostanu tečku do budky,“ směje se seriálová hvězda.

Tento týden se na hokej nedostane, během pokračování série v Brně bude mít zrovna premiéru v Divadle Na zábradlí. To ale neznamená, že hokej nebude sledovat, a může se stát, že o výsledek nebudou ochuzeni ani diváci. Matonoha je s dalšími herci schopen zastavit akci přímo na jevišti a oznámit skóre. Nebylo by to poprvé.

„My jsme jednou hráli kabaret a bylo to zrovna v době finále mistrovství světa. Přerušovali jsme představení, abychom řekli divákům výsledek. A šli jsme ještě dál, my jsme jim ještě zahráli, jak padl gól, protože jsme to v zákulisí viděli. Já to zažil několikrát. Hlásili jsme stavy i během finále extraligy, když hrála Kometa s Pardubicemi. To je normální. Zastaví se představení, lidi si zařvali a jedeme dál,“ přibližuje Matonoha. Týká se to nejen hokeje, ale i fotbalu. „Jednou jsem hrál v den, kdy naši fotbalisti porazili Holanďany na mistrovství Evropy 3:2. Šel jsem se rychle podívat ke zvukařům, kolik to je, a Šmicer zrovna dával gól. Oni tu kabinu málem rozkopali! Já měl radost, a pak mi došla navíc ta pointa: náš třetí gól, z 0:2 na 3:2, pár minut do konce. A oni chudáci museli zvučit a svítit.“

Kdo ví, třeba Matonohu divadelní publikum v podobné situaci uvidí i letos. Herec si myslí, že Kometa má na postup do finále i na titul. Napřed ale paradoxně potřebuje, aby ji Sparta trochu víc potrápila než ve středu. „V kalendáři mám čas pouze na pražská utkání. Tak doufám, že to nebude 4:0 ani pro Spartu, ani pro Kometu. Potřebuju, aby se hrálo aspoň na šest utkání a já se dostal na hokej,“ plánuje.

Herec Tomáš Matonoha na zápase Komety
Herec Tomáš Matonoha na zápase Komety

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud